no to rozumiem już dlaczego z przypisaniem mi działało - dlatego, to nie ma żadnego wpływu na mojego ifa.
Domyślam się też, że skoro nie działa na if=='' to znaczy, że gdzieś wyżej nie jest to przypisane lub nie wiem jak to wydobyć, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc
p.s. czyli wyglada na to że zmienna $skladnik jest bez wartości, chociaż echo $skladnik wyświetla na monitorze: salata.
Dziwi mnie to, że jeśli napiszę ręczniem $skladnik='salata' to wtedy pętla if $skladnik=='salata' zwraca true.
dobra już do tego doszedłem, powinno być (if $skladnik==' salata') ze spacją, ale teraz ma jeszcze inny problem:
$i=0;
$jedzonko_e= explode(",", $jedzenie); foreach ($jedzonko as $skladniki=>$skladnik)
{
$skladnika[$i]=$skladnik;
$i=$i+1;
}?>
no i jest wszystko fajnie przypisane ale na tym muszę zakończyć pętlę, a teraz chciałbym to wstawić w checkboxa:
<input type="checkbox" name="jedzenie[]" value="jajko" id="id_jajko"
<? if(($skladnika)=='jajko') echo 'checked="checked"';?>// wydaje mi się, że tu powinienem napisać if ($skladnika[$i] =='jajko') echo 'checked="checked"'
// czyli muszę zrobić pętle for dla rosnącego i. dla jednego takiego checkboxa to jeszcze ujdzie ale dla kilkunastu to bede to pisał pół roku.
/><label for="id_jajko">jajko</label><br>
Odnosząc sie do mojej adnotacji, czy jest możliwość jakiegoś przeskoczenia tego, poprostu odpowiedź powinna być na pytanie: Jeśli istnieje taka zmienna $skladnik[] w której znajduje się słowo 'jajko'... a nie Jeśli, w którymś z $składnik[$i] znajduje sie słowo jajko to checked=checked..
bo tera pzostaje utworzyc petle
for (i=0; i<$liczba_elementow_tablicy; i++)
{
if(($skladnika[$i])=='jajko') echo 'checked="checked"'; }
No to teraz muszę napisać dla każdego checkboxa... bez sensu troche...