Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]INSERT INTO z null-em
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrek0
Cześć.

Mam do Was pytanie, szukałem już w sieci, ale nie mogę nic znaleźć.

Napisałem kod dodający do tabeli z bazy danych wartości wprowadzone w formularzu.

1. $zapytanie = "INSERT INTO `uzytkownik` (`login`, `haslo`, `pesel`, `aktywnoscKonta`, `limitZamownienia`, `serwis`, `imie`, `nazwisko`) VALUES ('$login', '$haslo', '$pesel', '$aktywnoscKonta', '$limitZamownienia', '$serwis', '$imie', '$nazwisko')";

Oprócz tych kolumn jest jeszcze jedna "id" oczywiście z autoinkrementacją.

Wiem że można to samo zapytanie zrobić bez podawania kolumn:

1. INSERT INTO `uzytkownik` VALUES ('$login', '$haslo', '$pesel', '$aktywnoscKonta', '$limitZamownienia', '$serwis', '$imie', '$nazwisko')

Tylko nie wiem co umieścic na pierwszym miejscu

1. INSERT INTO `uzytkownik` VALUES (questionmark.gif, '$login', '$haslo', '$pesel', '$aktywnoscKonta', '$limitZamownienia', '$serwis', '$imie', '$nazwisko')

Próbowałem już 'null', null, '' , ,
I nic nie działa.

Z góry dziękuję.
pedro84
ID po prostu...pomijasz smile.gif
piotrek0
  1. $zapytanie = "INSERT INTO `uzytkownik` VALUES ('$login', '$haslo', '$pesel', '$aktywnoscKonta', '$limitZamownienia', '$serwis', '$imie', '$nazwisko')";

Tak? Nie działa :/
Pewnie dlatego, że do pola id w bazie chce wprowadzić wartość char ze zmiennej $login, a tam jest int i autoincremet.
blooregard
Cytat
Wiem że można to samo zapytanie zrobić bez podawania kolumn:

Można, ale po co?
Podaj kolumny, wtedy nie będziesz nic musiał kombinować.

Sam sobie utrudniasz.
piotrek0
Chciałem się nauczyć. Po za tym, mniej kodu to większa czytelność.
blooregard
Cytat
Po za tym, mniej kodu to większa czytelność.

Czy akurat w tym wypadku - wątpię.
Według mnie, INSERT bez podanych kolumn, do których wstawia dane jest dopiero nieczytelny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.