Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 Formularze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
cinnek
Witam

Czy jest taka mozliwośc aby pola dwóch różnych formularzy przeplatały sie się ze soba na stronie i żeby oczywiście wszystko działało.Jeśli to nie jest możliwe to też poprosze o odpowiedz żebym już na daremno nie szukał.
Paul
Majdan: chyba chodzi mu oto, ze jak w dwoch formularzach o roznych name sa elementy o takich samych name... czyli np.
[xml:1:66629b5dca]
<form name="a">
<input type="text" name="abc">
</form>
<form name="b">
<input type="text" name="abc">
</form>
[/xml:1:66629b5dca]

edit: Mam wrazenie, ze tu byl post Majdana i ktos go usunal....
Majdan
Nom, był. Nie rozumiałem, ale zczasem zrozumiałem i usunąłem mojego posta, bo był tu niepotrzebny.
Sorky za zamieszanie.

Odp.: Ja uważam, że tak.
boya
A moze o formularz ktory sie przesyla do dwoch osobnych plikow ?

Kod
<form action="index2.php" method="post" name="post">

<input type="submit" name="action" value="Pokaz">

<input type="submit" name="action" value="Dodaj">

</form>

a na index2.php

[php:1:5e7190020d]<?php
switch($_POST['action']){
case "Dodaj":
include ("jakaswww1");
break;
case "Pokaz":
include ("jkaswww2");
break;
default:
include ("jakaswww3");
break;
}
?>[/php:1:5e7190020d]

trudno sie domyslec o co chodzilo :/
cinnek
Chodzi mi o to czy mozna zrobic aby na stronie wyglądało np tak:

{poleEdit1formularza1}
{poleEdit1formularza2}
{poleEdit2formularza1}
{poleEdit2formularza2}

{przyciskWyślijFormularz1}

{poleEdit3formularza2}
{przyciskWyślijFormularz2}

no i zeby to wszystko dzialało;
boya
No jasne ze idzie smile.gif kombinuj z tego co tu napisaliśmy powinieneś coś niecoś skumać...
cinnek
Cytat
No jasne ze idzie smile.gif kombinuj z tego co tu napisaliśmy powinieneś coś niecoś skumać...

No sorry ale z tego co napisaliście nie potrafie znalezc rozwiazania, może jakiś ciemny jestem
Majdan
Trochę logiki.
Jak można oznaczyć, że dane pole należy do podanego forumularza? Uważam, że jedynym sposobem jest umieszczenie go w tymże formularzu.
cinnek
Cytat
Trochę logiki.
Jak można oznaczyć, że dane pole należy do podanego forumularza? Uważam, że jedynym sposobem jest umieszczenie go w tymże formularzu.

nadal nie wiem jak to zrobi dlatego poproszę przykład
Majdan
Cytat
(...) {poleEdit1formularza1} (...)

Lepiej podaj, gdzie zaczyna się, a gdzie kończy formularz.
cinnek
Cytat
Lepiej podaj, gdzie zaczyna się, a gdzie kończy formularz.

Gdybym wiedzial jak to zrobc to nie było by tego pytania ale spróbuje to jakos zrozumiale i opisowo rozpisac.

F1-pole które maja byc wyslane po nacisnieciu Button1
F2- pole ktore mają byc wyslane po nacisnieciu Button2

Na stronie musi byc taki uklad jak ponizej.

F1
F2
Button1
Button2

naciskając Button1 chce wysłać tylko F1 natomiast naciskajac Button2 chce wysłać tylko F2

Czy to jest wogóle możliwe??
Majdan
Wydaje mi się, że to sprawa 'XHTML, CSS i ECMAScript'.
Po małym olśnienniu, jak już pisałem, uważam, że tak się nie da. Nie jestem tego jednak pewien i mogę się mylić. Pola znajdujące się w formularzu 1 zostaną wysłane zgodnie z nim, a pola w formularzu 2 zgodnnie z nim, itd.
FiDO
Cytat

Masz Pan racje winksmiley.jpg

php P. -> XHTML...

PS. cinnek napisz po co Ci potrzebne 2 formularze przeplatajace sie, bo ja nie moge tego pojac... Tylu ludzi sie tu przewinelo i nikt jeszcze takich cudow nie potrzebowal, wiec sadze, a nawet jestem pewien, ze Twoj problem da sie rozwiazac w bardziej sensowny sposob.
cinnek
Cytat
PS. cinnek napisz po co Ci potrzebne 2 formularze przeplatajace sie, bo ja nie moge tego pojac... Tylu ludzi sie tu przewinelo i nikt jeszcze takich cudow nie potrzebowal, wiec sadze, a nawet jestem pewien, ze Twoj problem da sie rozwiazac w bardziej sensowny sposob.

Pisze coś w rodzaju systemu zarządzającego produkcja opartego na php mysql. i mam tam coś takiego jak zamówienie. na górze Zamówienia wpisuje sie w dwa pola edit: NR_zamowienia i ilosc dni na realizacje tego zamowienia. niżej mam rozwijalne listy z produktami i opisami do tych produktów oraz przycisk dodaj pozycję,Po dodaniu pozycji wyswietla sie jeszcze raz ta sam stron tylko jeeszcze niżej w tabelce wyswietlaja się wybrane juz produkty w zamówieniu. na samym dole mam pole text w którym można wpisać opis danego zamowienia a jeszcze niżej mam przycisk zatwierdzajacy dane zamówienie.

{NR_zamowienia} {IloscDniNaRealizacje}

{wyierzProdukt}{wybierzKolor}{wpiszIlosc}{wpiszCene}{"submit"DodajPozycję}

produkt kolor 10 150
produkt kolor 12 250
produkt kolor 11 330
produkt kolor 33 110
produkt kolor 4 230
itd.... itd...

{"textarea"Opis zamowienia}

{"submit" Zapisz zamowienie"}

Wszystkie wybrane produkty mam w sesji więc z tym nie ma problemu

Natomiast po naciśnięciu zapiszZamówienie muszę jakoś przesłać nr_zamowienia, ilośćDninaRealizacje,Opiszamówienia

Wiem ze można to zrobic na dwóch stronach ale taki układ jak powyżej najbardziej by mi odpowiadał. No a jak przeniose{NR_zamowienia} {IloscDniNaRealizacje} przed {"textarea"Opis zamowienia} to wtedy jak ktoś wypelni te pola i przed zatwierdzeniem doda jeszcze jakis produkt to z tych pol wszystko znikie
boya
W liceum albo w technikum cos o logice mówili...a na studiach to nawet taki przedmiot jest...
Niektorym nawet to nie pomaga zeby cos skumac biggrin.gif
seva
jesli uzywasz do robienia swojej www MS FrontPage to musisz go troszke przechytrzyc...
otoz frontpage ma domyslna opcje sprawdzania kodu przed zapisem do pliku... dlatego tez jesli np masz otwarty znacznik <form>, a potem nie zamkniety gdzies na tronie (</form>) wtedy on automatycznie przy zapisie dodaje ten znacznik zaraz za <form>, automatycznie nie obejmujac zadnych komponentow...

rozwiazanie jest takie ze musisz sobie te formularze ulozyc w miejscach ktorych chcesz, a potem nie zapisuj we frontpage'u tylko skopiuj wszystko do notatnika i zapisz za pomoca niego...

powinno pomoc... przynajmniej w moim przypadku pomagalo...
Paul
Cytat

Moim zdaniem starczy troche HTML'a i CSS'a, obejdzie sie bez skryptow.... Wystarczy zrobic dwie warstwy nalozone na siebie a w nich odpowiednio poukladac w tabelkach elementy smile.gif
cinnek
Cytat
Moim zdaniem starczy troche HTML'a i CSS'a, obejdzie sie bez skryptow.... Wystarczy zrobic dwie warstwy nalozone na siebie a w nich odpowiednio poukladac w tabelkach elementy smile.gif

To może jakiś przykładzik
Paul
Oto przyklad - skopiuj sobie i zobacz czy pasi smile.gif :
[xml:1:2d97806e19]<body style="margin:0;">
<div>
<form style="margin:0;" name="form1"><input type="text" value="form1"><br><br><br><input type="submit" value="wyslij form1">
</form>
</div>
<div style="position: relative; top: -50;right:0;">
<form name="form2" style="margin:0;"><input type="text" value="form2"><br><br><br><input type="submit" value="wyslij form2">
</form>
</div></body>[/xml:1:2d97806e19]
Wada taka, ze dziala to tylko na IE, na Mozilli i Operze tego buttona nie da sie kliknac - jest jakby zasloniony druga warstwa... :?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.