Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Tło / 2 screeny jako ramka po obu stronach forum - jak to zrobić ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ave20
Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę uzyskać taki efekt (zrobiłem screen w PS):
http://i47.tinypic.com/2d856f.png
Obecnie forum nie ma tych 2 screenow po obu stronach - tło jest całe czarne...ale taki chciałbym uzyskać efekt...
Problem a w tym, ze jak widać chciabym dopasować te screeny tylko po obu stronach forum, ponieważ tło jest czarne, zrobiłem te nierówne linie - wyglada jakby tło (czarne) przechodziło w inne.

Gdy zrobiłem tło (jeden duzy obrazek) zostało ono dopasowane do mojej rozdzialczości ekranu (czyli tło zostało zdublowane wielokrotnie, co w ogóle mijało się z zamierzonym celem)...Gdy zrobiłem tło o identycznej rozdziałce jakiej używa mój monitor 1440x900 wszystko zagrało - efekt pokrył się dokładnie z tym, który widać na screenie, ale...wszyscy inni użytkownicy forum, który nie mają rozdziałki 1440x900 widzieli lewą część na miejscu, ale prawa (z racji większej rozdzialczości) była daaaleko po prawej - pojawił się pasek przewijania na boki. Tło nie skaluje się do innych rozdzielczości ekranu...Jak to naprawić ?
Chciałem zrobić tło jako jeden duży screen, ale nie wyszło, więc może wydzielenie tych 2 pasków na boki forum da porządny efekt...Tylko jak to zrobić ? Jaki kod dodać do arkusza CSS ?

Proszę o pomoc, będę b.wdzięczny...

Pozdrawiam serdecznie
erix
A nie możesz podzielić tła na dwie części - jednej (dla body) przykleić do lewej strony, a drugiej (np. kontener) do prawej?
ave20
To podaj mi jak miałyby wyglądać takie 2 kody - dodam je do arkusza, bo ja na prawdę się na tym nie znam...:/
Jeśli możesz, podaj mi kody, a ja zmienie tylkoodnośniki do grafik...
erix
Gotowce, to nie ten dział; wysil się trochę i pokaż, że jesteś zaangażowany w rozwiązanie problemu, a nie tylko wyczekujesz gotowców.
ave20
Ech...Tylko jak mam sie wysilić, skoro korzystam z domyślnego template i nie znam się na CSS, ani HTML'u ?! Bogiem nie jestem, by wpisać kod wyciągnięty z tyłka i wszystko będzie działać jak należy... Po to założyłem wątek - gdybym się znał i wiedział jak rozwiązać problem, to bym Ci gitary nie zawracał, no ale jeśli wolisz wysłać mnie na kurs CSS, to dzięki za radę.

Do zamknięcia w takim razie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.