Cytat(pablo663 @ 16.05.2010, 19:23:54 )

Gdzie coś takiego znaleźć ?
Nie widzę większego sensu w zabawie z jakąś przyszłą wersją PHP, czy jednym projekcie, który nie wykorzysta szerokiego zakresu technologii i "wiedzy". Coś czego nie ma i za szybko nie będzie, a jak się pojawi to jeszcze więcej czasu upłynie zanim pojawi się to w branży. A rozwój PHP i tak idzie ogólnie po grudzie.
Tak czy siak podstawa to znajomość języka angielskiego i nie ograniczanie się do polskich gazetek i stronek opisujących "wspaniałe" CMSiki i skrypciki PHP.
Dobry programista znający najlepsze frameworki i biblioteki z danego języka, algorytmy i przyjęte konwencje programowania ma szanse na równie dobrą pracę niezależnie od języka. Kwestia własnych preferencji co wybierzesz, co będzie ci bardziej pasowało.
W przypadku PHP istnieje długi ogon tanich, słabych, czy żmudnych i czasochłonnych zleceń. Projekty wymagające innych, nowszych języków/technologi będą już ograniczone do tych lepszych - bo to już ktoś z odpowiednią wiedzą i funduszami wybrał nowsze rozwiązania (a nie to co naczytał się w gazetce dla amatorów).
Ja swego czasu przeszedłem z PHP na Pythona i wiedzie mi się całkiem dobrze. Pracuję przy ciekawych projektach i korzystam z narzędzi które mi się bardzo podobają i dają dobrą efektywność. Plus Python to nie tylko www.