Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php vs Python/Django vs Ruby/RoR
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pablo663
(a może coś innego?)
Co lepiej wybrać biorąc pod uwagę opłacalność (rynek pracy) w przyszłości? Chciałbym głównie programować strony oraz ogólnie programowanie pod web.
croc
Na pewno nie PHP, bo programistów PHP jest zbyt wielu i stawki są niższe. Z tego co czytałem, największe stawki obecnie proponuje się programistom Pythona.
pyro
Cytat(croc @ 15.05.2010, 08:25:17 ) *
Na pewno nie PHP, bo programistów PHP jest zbyt wielu i stawki są niższe. Z tego co czytałem, największe stawki obecnie proponuje się programistom Pythona.

Ale czytać co ktoś pisze też czasem wypada.

Pod WWW najlepiej właśnie PHP, jeśli tylko chcesz programować na rzecz aplikacji webowych. (+ inne języki [html,css,js etc])
croc
Spójrz na temat.

Programiści PHP są niestety najniżej opłacani ze wszystkich, taka jest prawda. Co niekoniecznie musi znaczyć, że nisko.
Crozin
To pytanie nie ma odpowiedzi (a wszystkie "na pewno nie", "najlepiej właśnie" są nieco śmieszne). Python, Ruby, Java, .NET, PHP i inne... wszystkie mają jakąś przyszłość, żadne raczej nie upadnie. PHP powoli wychodzi na prostą ze swoim "sposobem programowania", jak reszta? Nie wiem - nie interesuję się tech. webowymi od jakiegoś czasu.

W każdym bądź razie polecałbym zapoznać się z wadami i zaletami każdej z tych technologi. Następnie rozejrzał się jak wygląda sprawa ze społecznością danego języka itp. itd.
Wybierz to co Ci teraz pasuje - zawsze będziesz mógł się przekwalifikować - nauka zajmie Ci do kilku miesięcy, nie lat, więc się nie ma czym przejmować. winksmiley.jpg
pyro
Cytat(croc @ 15.05.2010, 11:55:12 ) *
Spójrz na temat.

Programiści PHP są niestety najniżej opłacani ze wszystkich, taka jest prawda. Co niekoniecznie musi znaczyć, że nisko.

Nie, to Ty spójrz na temat smile.gif

Pytanie jest, która z tych technologii jest najbardziej korzystna na rzecz www. Czyli PHP/Django/RoR. Jeżeli np. znać dobrze Pythona plus Django, to wtedy często jest to bardziej opłacalne. Jednak PHP wyprzedza pozostałe technologie na rzecz aplikacji www
marcio
Cytat(croc @ 15.05.2010, 11:55:12 ) *
Spójrz na temat.

Bzdury piszesz dobry koder php w duzej firmie moze dostac do 4k jak nawet nie ciut wiecej.
Oczywiscie normalne stawki wachaja sie od 1.500zl-3.000/3.500zl
Pracy dla Ruby/Ror i Python/Django w polsce az tak duzo nie ma dlatego stawki moga byc dosyc wysokie choc watpie zeby przebijaly 4k-5k na miesiac :]

Jak chcesz sie uczyc danego jezyka tylko po to zeby wiecej zarabiac a nie czerpac z niego przyjemnosci to sobie odpusc bo wymiatac raczej w tej dziedzinie nie bedziesz, bedzie to dla ciebie jak kazda inna monotonna robota.....

Ale ogolnie polecam ci albo PHP i jego fw lub Nauczyc sie Ruby/Ror smile.gif
croc
No tak, tylko dlaczego twierdzisz, że piszę bzdury, a potem sam te bzdury potwierdzasz? haha.gif Pytanie padło jasno: co się najbardziej opłaca. A te stawki, o których piszesz to dotyczą studentów, widać nie masz pojęcia o rynku pracy.
pablo663
Cytat
Jak chcesz sie uczyc danego jezyka tylko po to zeby wiecej zarabiac a nie czerpac z niego przyjemnosci to sobie odpusc

Oczywiście że nie dla pieniędzy. Próbowałem stworzyć jakieś proste skrypty w każdym z tych języków.
Przyjemność sprawia mi pisanie w każdym z wyżej wymienionych aaevil.gif
Jednak chyba muszę wybrać jeden i zająć się nim naprawdę ostro a resztę traktować jako dodatek, hobby.
Co o tym sądzicie?
marcio
Cytat(croc @ 15.05.2010, 12:23:37 ) *
No tak, tylko dlaczego twierdzisz, że piszę bzdury, a potem sam te bzdury potwierdzasz? haha.gif Pytanie padło jasno: co się najbardziej opłaca. A te stawki, o których piszesz to dotyczą studentów, widać nie masz pojęcia o rynku pracy.

GDzie sam sobie przecze.
Jasno napisalem ze student wiecej niz 3k nie zarobi kodzac w php.
kamilus
Student zarobi znacznie więcej niż 4k pisząc zaawansowane aplikacje w PHP. Do tego freelancerka. Chociaż dużo zależy tutaj od stopnia wiedzy. Na pewno po roku nauki do kokosów się nie dojdzie. Po 8 owszem.
Jednak samo PHP to za mało. Trzeba jeszcze dość biegle operować wiedzą o bazach danych, optymalizacji i innych, pokrewnych technologiach.
Jednak mogę śmiało mogę powiedzieć, iż jako PHPowiec zarabiam więcej niż moi koledzy Pythonowcy. Przynajmniej tak jest na północy kraju.
Jeśli dopiero chcesz zaczynać to skup się wokoło społeczności testującej PHP 6.0 i dołącz do jakiegoś projektu open source jak to tylko będzie możliwe. Ja przez pierwsze 2 lata klepałem kod i nowe cmsy do każdego rozwiązania, potem dołączyłem do ekipy rozwijającej projekt open source'owy i dopiero później usystematyzowałem wiedzę na odpowiednim kierunku studiów (wcześniej studiowałem fizykę).
Uważaj jednak na rutynę. Ja się w to wkopałem 3 lata temu i po powrocie do programowania zaawansowanego miewam czasami problemy z podstawami optymalizacji (przede wszystkim SQLe). No, ale od czego jest sieć winksmiley.jpg
pablo663
Cytat
Jeśli dopiero chcesz zaczynać to skup się wokoło społeczności testującej PHP 6.0 i dołącz do jakiegoś projektu open source

Gdzie coś takiego znaleźć ?
marcio
@up chyba chodzi o to: http://code.google.com/intl/pl/ -> http://code.google.com/intl/pl/opensource/
Riklaunim
Cytat(pablo663 @ 16.05.2010, 19:23:54 ) *
Gdzie coś takiego znaleźć ?

Nie widzę większego sensu w zabawie z jakąś przyszłą wersją PHP, czy jednym projekcie, który nie wykorzysta szerokiego zakresu technologii i "wiedzy". Coś czego nie ma i za szybko nie będzie, a jak się pojawi to jeszcze więcej czasu upłynie zanim pojawi się to w branży. A rozwój PHP i tak idzie ogólnie po grudzie.
Tak czy siak podstawa to znajomość języka angielskiego i nie ograniczanie się do polskich gazetek i stronek opisujących "wspaniałe" CMSiki i skrypciki PHP.

Dobry programista znający najlepsze frameworki i biblioteki z danego języka, algorytmy i przyjęte konwencje programowania ma szanse na równie dobrą pracę niezależnie od języka. Kwestia własnych preferencji co wybierzesz, co będzie ci bardziej pasowało.
W przypadku PHP istnieje długi ogon tanich, słabych, czy żmudnych i czasochłonnych zleceń. Projekty wymagające innych, nowszych języków/technologi będą już ograniczone do tych lepszych - bo to już ktoś z odpowiednią wiedzą i funduszami wybrał nowsze rozwiązania (a nie to co naczytał się w gazetce dla amatorów).
Ja swego czasu przeszedłem z PHP na Pythona i wiedzie mi się całkiem dobrze. Pracuję przy ciekawych projektach i korzystam z narzędzi które mi się bardzo podobają i dają dobrą efektywność. Plus Python to nie tylko www.
Spawnm
Cytat
Plus Python to nie tylko www.

php też winksmiley.jpg
Z tym że php jest najlepsze do www.
marcio
Cytat(Spawnm @ 16.05.2010, 19:50:38 ) *
php też winksmiley.jpg
Z tym że php jest najlepsze do www.

Juz ostatnio na goldenline sie klocili ze w php tez mamy php-gtk zeby robic aplikacje systemowe z tym ze ten lib to zrobili z nudow bo watpie zeby ktos w tym kodzil jesli chodzi o europe przynajmniej, to ze cos jest nie znaczy ze jest dobre.
Ja sobie nie wyobrazam kodzic obojetnie co w php-gtk w ogole aplikacja musialaby byc fest mozolna ;]

W Asmie tez mozna korzystac z WinApi tylko nikt tego nie robi bo raz jezyk nie do tego zostal stworzony, dwa po co sie meczyc?
Spawnm
php ma też php-cli a ten może się tak przydać w terminalu jak python smile.gif
Riklaunim
Tak samo jak w Pythonie można pisać system operacyjny (a jest taki projekt). PHP było i jest realnie tylko do www bo tylko do tego było i jest projektowane. Python jest językiem skryptowym ogólnego przeznaczenia, a do www są praktycznie tylko frameworki Pythonowe bo do tego zostały specjalnie zaprojektowane. Nie kłóćmy się na najbardziej abstrakcyjne zastosowania danego języka - bo każdy ma takich pełno. Biznesowo takie abstrakcje są martwe winksmiley.jpg
marcio
Cytat
Biznesowo takie abstrakcje są martwe

@Riklaunim napisales wszystko zwiezle i na temat dokladnie o to chodzi, hobbystycznie to w php mozesz sobie pisac sterowniki jesli jest taka mozliwosc....
nasty
Sterownik w PHP? lol.
a do tego, "do 4k" to jest dobra stawka według Ciebie?
marcio
Cytat
Sterownik w PHP? lol.

Tak trudno bylo wylapac sarkazm w zdaniu powyzej...?
Cytat
a do tego, "do 4k" to jest dobra stawka według Ciebie?

W polsce na polskie warunki to 4k to jest duzo jak dla kodera php, mowa o samym koderze php a nie tak jak wiekszosc firm sobie zyczy zeby znal jeszcze html,css,js(do tego jeszcze ajax -> jquery/advajax) robil grafe i cial lay'e to jest przesada...!
We wloszech jak tak ogladalem oferty w internecie to stawki wachaja sie pomiedzy 1000euro-2000euro.A przecietna stawka jest 1500euro.
Riklaunim
Dla rozrywki w temacie dwie oferty pracy dużego serwisu społecznościowego napisane w PHP w stylu facebooka (binarne rozszerzenia):

http://www.tuenti.com/jobs/position/?requisition_id=59
http://www.tuenti.com/jobs/position/?requisition_id=14

W Polsce ciężko o takie krajowe projekty (poza może Javą, czy też .NET) smile.gif
SHiP
1. Studentem jestem a swego czasu pracowałem za 25zł/h i do tego zdalnie(i miałem dostać podwyzke na 35 ale zrezygnowałem z pracy). Tak więc, na znalezienie pracy wpływ ma przede wszystkim wiedza. Ważne jest też szczęście i znajomi.

2. Lubię PHP bo jest prosty, wygodny i elastyczny. Pracy jest sporo bo to język popularny. O ile Python jest imho językiem troszkę bardziej zaawansowanym z pracą jest różnie(w Lublienie znam tylko jedną firmę kodujacą w pythonie oraz kilka w PHP).
W przypadku tworzenia stron myślę, że stawki będą podobne. Cenę nie dyktuje technologia, a rynek(dokładniej cena stron www, bo chyba o nich cały czas piszemy). W przypadku niedoboru "pythonowców", rzeczywiście mogliby oni zarabiać więcej, ale czy rzeczywiście ich aktualnie brakuje?
nasty
Cytat
mowa o samym koderze php a nie tak jak wiekszosc firm sobie zyczy zeby znal jeszcze html,css,js(do tego jeszcze ajax -> jquery/advajax) robil grafe i cial lay'e to jest przesada...!

Tak zmieniając temat to zawsze mnie śmieszą takie teksty w tym stylu. Pomijając robienie grafiki, to czemu koder PHP ma nie umieć html, css, js? Proszę Cię..
Co ma robić w takim wypadku koder PHP? wyciągać wyniki z bazy i je zapisywać w zmiennych? (jeszcze by ktoś wyskoczył, że wyciąganie z bazy to robota dla DBA a nie programisty).
marcio
Pewnie e powinien je znac.Ale sprawy grafiki,ciecie lay'a i css'a zostawmy grafikowi a nie wszystko zchodzi na leb kodera.
W 2 firmach jakich bylem te zadania byly podzielone i wedlug mnie tak jest prawidlowo.

Powiecmy @Nasty ze jestes zatrudniony jako programista php, jak dla mnie mozesz nawet naprawiac kompy.

Zreszta z tego co i ja widzialem byl tez typ od optymalizacji bazy danych(ogolnie wszystko co z nia zwiazane pomagal rozwiazywac problemy) i ogolnie od serverow.

P.S oczywscie jak ktos jest freelancer'em i pracuje sam to co innego....
SHiP
Nie potrafię sobie wyobrazić, jak programista PHP może nie znać HTML-a, ale jednocześnie sądzę, że nie powinien on się nim zajmować w firmie. Rolą programisty PHP jest tworzyć warstwę logiczną oraz przekazywać pewne zmienne do jakiegoś widoku. Nim zaś powinien zajmować się ktoś inny. Praca wtedy jest dużo szybsza.
marcio
Cytat(SHiP @ 18.05.2010, 16:06:52 ) *
Nie potrafię sobie wyobrazić, jak programista PHP może nie znać HTML-a, ale jednocześnie sądzę, że nie powinien on się nim zajmować w firmie. Rolą programisty PHP jest tworzyć warstwę logiczną oraz przekazywać pewne zmienne do jakiegoś widoku. Nim zaś powinien zajmować się ktoś inny. Praca wtedy jest dużo szybsza.

Dokladnie o tym mowie.
Praca jest szybsza,wygodniejsza i kazdy zajmuje sie tym na czym sie zna najlepiej :].

Wiadomo ze koder bedzie znal troche html,css i js :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.