Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znalezienie sposobu na trolla
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mangel
Witajcie,

Jestem moderatorem na forum supportu i od jakiegoś czasu, nie moge sobie poradzić z pewnym trollem i jego compadres. O ile kumpli mu zbanować nie mogę, bo są sprytni i regulaminu nie łamią, to jego bany się nie imają. Cholernik wraca za każdym razem, z nowym IP i nazwą hosta. Nie znam się na tym, ale zgaduję, że używa proxy.
Oczywiście, jak każdy rasowy troll jest ofiarą mnie i drugiego moda, ludzie którzy mówią mu gdzie może sobie wsadzić swoje pyskówki to "lizusy" (złagodzona wersja jego określeń) i co chwila pojawia się "ktoś" (on sam, w nowym wdzianku) kto się z nim zgadza i albo klnie, albo pisze przydługie posty bez konkretów, ale za to pełne jakiejś niepohamowanej agresji w stosunku do każdego kto ma inne zdanie. Ciągle próbuje podburzać userów przeciwko mnie, a gdy to nie wychodzi, znów pojawia się określenie "lizusy". Odgrażał się już nakręceniem filmiku z piosenką na mój temat, okraszoną moimi danymi osobowymi (NIGDY nie ukrywam kim jestem, nie mam sobie NIC do zarzucenia wiec zawsze podpisuje się jako ja), chciał mnie pozywać do sądu, przepytuje moich znajomych czy mnie lubią, czy tylko udają, bo się boją, że ich zbanuje (widać jak bardzo ważne jest dla niego "pokonanie" mnie w jego naturalnym środowisku), etc, etc. Zachowania czysto trollowskie.
Moje pytanie brzmi, jak się togo cholernika pozbyć na stałe? Mam dość obrażania mnie, ludzi na forum (przez to nie da rady "nie karmić trolla", zawsze ktoś mu odpowie), mojej dziewczyny i mojej rodziny. Sytuacja ciągnie się już od minimum miesiąca (choć wcześniej działo sie podobnie, ale nie radykalnie, bo jak kumple, nie łamał regulaminu i nie mogłem mu wlepić bana).

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź,
Mangel
by_ikar
Sprawdzaj IP postów, jeżeli jest inne niż te które widnieje w profilu, to stwórz sobie taką czarną listę rejestracji, i przy rejestracji takiemu trollowi sprawdzaj IP, jeżeli IP będzie na liście, to nie utwórz mu ciastka od użytkownika, a dodatkowo utwórz ciastko, takie żebyś mógł go identyfikować. I teraz dwa rozwiązania, jedno to ban i np pokazujesz mu informacje że dostał bana, po czym się skapnie i zmieni IP. Drugie rozwiązanie, które sam stosuje, to wyświetlenie takiemu pacjentowi, w miejscu przeznaczonym na pole odpowiedzi, jakiegoś błędu php, nie koniecznie musisz tworzyć ten błąd tylko skopiuj skądś. U mnie to działa pięknie biggrin.gif taki troll myśli że jest jakiś błąd na stronie, wraca, patrzy znów błąd i sobie daje spokój, oczywiście w zależności od trolla, może to trwać jakiś czas i może podejmować jeszcze kilka prób, ale zdecydowanie sposób jest bardzo dobry biggrin.gif

EDIT: aha, o skuteczności tego sposobu, decyduje jeden fakt. Nie możesz nikomu zdradzić ze to nie jest błąd, a jedynie blokada przed neokids. Bo jeżeli się wygadasz, to później każdy będzie już wiedział i najmocniejsza strona tego "zabezpieczenia" będzie jego najsłabszą..
eccocce
Na pewno potrzebujesz jakiegoś sposobu określania, czy nowy użytkownik może być trollem. Jedno rozwiązanie podał ci by_ikar. Poza tym możesz zrobić tzw. "odcisk palca" użytkownika - to że zmienia mu się IP i host nie oznacza, że zmieniają mu się również takie dane jak - przeglądarka, system, itp. Mogę rozwinąć temat, jeśli chcesz. Ja bym też dołożył coś w stylu buforowania postów nowych użytkowników. To znaczy - posty nowego użytkownika muszą zostać zaakceptowane przez moderatora zanim trafią na public.
Powodzenia smile.gif
Mangel
Niestety, ten pasożyt umysłu nie daje za wygraną, a ja, jako mod, nie mam wpływu na to co znajduje się na forum (nie mam dostępu do plików).
Udało mi się ustalić jego IP, ale co z tego, skoro on to omija tymi anonimizaotrami (czy jak to się tam nazywa)? Zaczyna się posuwać do coraz bardziej wkurzających zachowań i prowokuje coraz większe masy ludzi. Najgorsze jest to, że to support serwisowy i takie rzeczy nie mają prawa się tam dziać, a mimo wszystko nie jestem tego w stanie załatwić.
Zyx
Serwery proxy mają najczęściej jedno, ustalone IP. Ich spisy są w Internecie. Myślę, że jak znajdziesz sobie taką listę i wpiszesz ze 200 adresów IP, będzie mu ciężko znaleźć działające proxy. Ewentualnie spróbuj poszukać czy nie naruszył gdzieś przy okazji prawa - wtedy z pierwszym adresem IP, z którego wchodził, idziesz do prokuratury i oni już na operatorze wymuszą ujawnienie jego pełnych danych osobowych.

Druga rzecz to kontakt z adminem, by ustawił tam jakąś pułapkę na niego.
konole
A czy ujawnianie Twoich danych, bez uzyskania przez osobę trzecią Twojej zgody, nie jest przypadkiem karalnym?
Mangel
Paradoksalnie, chyba uspokoił go ten temat... Od chwili jego założenia, dosłownie go wymiotło z forum i gg. W końcu jego obsesja na punkcie mojej aktywności w sieci na coś się przydała.

Dzięki wam!
Kocurro
Pragnę tylko powiedzieć, że jakiś czas temu był bardzo podobny temat (tam chyba chodziło o wykrywanie oszustów w grze internetowej) i napisałem (a także nie tylko ja) kilka mądrych rzeczy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.