Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]listowanie katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mirooo
Witam
Pod spodem umieściłem kod skrypciku który listuje pliki z danego katalogu i tworzy gotowy link do pobrania. Problem jest taki, że przy dodaniu pliku który w nazwie posiada spację np: moj dokument.doc nie tworzy linku. Jaką wstawić funkcje która by scalała nazwę pliku lub zmieniała jego nazwę na odpowiedni format by dany plik stał się gotowym linkiem do pobrania?
  1. <?php
  2. $opdir = opendir("katalog1/");
  3.  
  4.  
  5. while($file = readdir($opdir))
  6. {
  7. if ($file != "." and $file != "..")
  8. {
  9. echo "<a href=katalog1/".$file." target=_blank>".$file."</a><br>";
  10. }
  11. }
  12. closedir($opdir);
  13. {
  14. echo '</br>';
  15. echo '</br>';
  16. echo '</br>';
  17. echo '<a href="body.html"> << powrót </a>';
  18. }
  19. ?>
croc
urlencode
nospor
nie: href=bla bla
tylko: href="bla bla"

tylko pomysl zanim wstawisz do siebie cudzylowia. jak nie pomyslisz to dostaniesz PARSE ERROR od php
mirooo
Tylko w którym miejscu i w jakiej formie wstawić urlencode jeśli można jak nie to trudno smile.gif
nospor
mirooo w pierwszej kolejnosci musisz poprawic to co ci napisalem
mirooo
Dzięki nospor za interwencję smile.gif. Ale robiłem wg twoich wskazówek i cosik mi to słabo działa. A jak już to wyświetla mi na stronie zamiast linków z nazwami takie cos: .."urlncode.. kliknę w to wtedy mam prawidłową stronę z plikami do pobrania.
nospor
To pokaz jak robiles. Olej też narazie urlencode(). Do niczego na chwilę obecnę nie jest potrzebne.
Zanim jednak pokazesz kod, przeanalizuj dokładnie ten temat bo się domyslam ze masz duze braki:
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php
oraz ten
http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.string.php
mirooo
Jak napisałem na początku skrypt mi działa (przy a href bez "") tylko nie mam linków gdy w nazwie jest spacja a tak chula. A urlencode prawdopodobnie będzie mi potrzebne smile.gif
nospor
a ja ci napisalem ze masz pisac href="bla bla" i wowczas bedziesz mial ok.
Miales to dodac. ALe zanim miales to dodac, miales sie zapoznac z dwoma linkami co ci podalem i jesli nadal ci nie bedzie dzialac to miales podac kod co zrobiles.
Co w tym niejasnego?
mirooo
Ok tutaj na stronie http://www.evoluted.net/files/dirlistingv2.zip można pobrać fajny skrypcik do listowania katalogów jednak po skopiowaniu na serwer mam błąd typu brak uprawnień itp i wyświetla się cały kod włącznie z komentarzami z php na stronie. W czym może być problem? Dodam, że mam wersje php 5.3.2 i jest poprawnie zainstalowany. W skrypcie jest opcja uploudu plików jednak na dole strony pojawia się informacja, że opcja uplodu plików jest nie aktywna i mam ją włączyć natomiast w pliku php.ini mam ją jednak włączoną - w czym rzecz? Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.