Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena strony firmowej
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Kas
Ocenie proszę ten projekt:

Alpha IT

Design strony ma być, w założeniu, bardzo prosty i czytelny. Pytanie brzmi czy nie przesadziłem z tą prostotą. winksmiley.jpg Jak ulepszy tą stronę? Co poprawić? Czy obecna ujdzie? Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno; 9: ideał).
motyl-pl
Przyglądałeś się stroną konkurencji ?

Dla mnie to wygląda jak ściągnięty szablon z internetu ..
Żadnej swojej inwencji, wszystko jest zbyt proste i jak dla mnie brzydkie.
Jest rok 2010 a strona wygląda jak byś cofał się do web 1.0 masz masę rozwiązań typu jquery, java, flash.
Brak jest ruchu, brak loga, sloganu, po prostu nic tu nie ma prócz treści i menu.
Jak na firmę informatyczną ta strona zupełnie nie pasuje.

Ocena: 2
Kas
Mam dwa małe (czyt. duże smile.gif) problemy:

1. jestem bardzo początkującym grafikiem;

2. dopiero poznaję narzędzie, którego używam;

Proszę o jakieś sugestie, inspiracje, pomysły. Będę bardzo, bardzo wdzięczny. Czy ten projekt da się jeszcze jakoś uzdatnić? Jeżeli tak to jak? Jeżeli nie to w którą stronę iść? Nie ukrywam, że zależy mi na prostocie (także wykonania).
czachor
- niepotrzebny szary pasek na górze (obniża stronę)
- menu za nisko (powinno był łatwo dostępne, bez zbędnego przewijania
- czcionka w prawym kontenerze - times new roman to nie jest dobry pomysł do www moim zdaniem
- graficznie nie powala, ale nie od razu Rzym zbudowano, nauczysz się, są gorsze strony w sieci
- ...a co za tym idzie, nie wiem, co klienci powiedzą nt. usług, które oferuje firma...
Kas
W takim razie mam poprawić:

1. Czcionkę ustalić na bezszeryfową: może DejaVu Sans, Tahoma i Verdana?

2. Podnieść menu.

Co dalej? Czy ten projekt da się uratować? winksmiley.jpg Czy może znowu zacząć od pustego obszaru roboczego?

Niestety, jako grafik jestem bardzo niewyrobiony i nawet nie umiem trzeźwo ocenić swojej pracy. smile.gif Na razie chcę przygotować stronę, która wstydu nie przyniesie.

Edycja: z logiem? Nadaje się? Ma być wykorzystane na wizytówkach. Jeżeli wizytówki pójdą do druku to trudno będzie zmienić logo.
motyl-pl
Zbadaj sobie jak wyglądają strony konkurencji:
http://www.google.pl/search?q=rozwi%C4%85z...lient=firefox-a

Spójrz np tutaj jak to wygląda:
http://www.smartit.pl/
http://www.astcon.pl/
http://www.jarkom.pl/
nmts
Piszesz, że jesteś początkujący i dopiero poznajesz narzędzie, a ja już tu widziałem ten layout dość dawno, a na pewno bardzo podobny i to raczej nie deja vu. Niestety nie wiem co zmieniłeś, zgaduje, że niewiele. Nie widzę pomysłu na ratowanie bez znacznych zmian w projekcie, bo jest całościowo kiepski.
Kas
Ja od pół roku jestem początkujący. biggrin.gif Wciąż krążę wokół jednego pomysłu i, sądząc po Waszych opiniach, to poważny błąd. Problem w tym, że artysta ze mnie przeciętny. Jako zimny, wyrachowany i kalkulujący inżynier próbuję obudzić w sobie Picassa lub Rembrandta.

Proszę o jakieś rady i sugestie. W jaką stronę iść?
nmts
http://vandelaydesign.com/blog/design/webs...shop-tutorials/
http://dzineblog.com/2008/07/best-photosho...-tutorials.html
http://bartekwinnicki.com/blog/tutoriale/s...ali-photoshopa/
http://www.hv-designs.co.uk/2010/04/20/lea...tware-layout-6/
http://psdhut.com/simplistic-web-portfolio/

Przejdź przez chociaż kilka tutoriali, z każdego coś zaczerpnij. Na początku trudno jest stworzyć dobry layout samemu od podstaw, nie będzie złym rozwiązaniem jeśli na którymś z tutoriali będziesz się wzorował, próbując zmieniać dowolne elementy w trakcie tworzenia.

Masz racje, najlepiej porzuć go i rób następne, nie ratuj layoutu jeśli jest cały kiepski. winksmiley.jpg
Kas
Przygotowałem sobie nową wersję layoutu. smile.gif

Proszę o ocenę w skali 0-9 (0:dno, 9: ideał). Zaznaczam, że jest to wczesna wersja. Tło będzie miało wzór (linie ukośne), napisy w menu zostaną dokładnie wypozycjonowane i rozdzielone, a stopka... się pojawi. smile.gif Daję do oceny ponieważ chcę wiedzieć czy warto przeznaczać czas na dalszy rozwój tego projektu.
darophp
Nie warto - 1/10
1. Zrób do końca, jak coś masz robić, a nie w trakcie.
2. Wszystko duże, brzydkie, i takie szarawe.

Sory za szczerość, ale dno !
r4xz
jak przedmówca.
proponuję zaczerpnąć trochę inspiracji http://www.templatemonster.com/ lub po prostu dłużej pomyśleć nad czymś estetycznym oraz przejrzystym, a dopiero wtedy zabierać się do pracy winksmiley.jpg
vokiel
Dość mocno przypomina ten
Kas
Cytat(darophp @ 14.08.2010, 14:57:23 ) *
Nie warto - 1/10
1. Zrób do końca, jak coś masz robić, a nie w trakcie.
2. Wszystko duże, brzydkie, i takie szarawe.

Sory za szczerość, ale dno !

Nie przepraszaj. smile.gif Ja proszę właśnie o szczerą, choćby i do bólu, ocenę. Tylko w ten sposób czegoś się nauczę.

Cytat(r4xz @ 14.08.2010, 15:07:07 ) *
jak przedmówca.
proponuję zaczerpnąć trochę inspiracji http://www.templatemonster.com/ lub po prostu dłużej pomyśleć nad czymś estetycznym oraz przejrzystym, a dopiero wtedy zabierać się do pracy winksmiley.jpg

Moją inspiracją było to. Czy da się jakoś uratować ten layout? Bardzo mi pasuje układ dwóch menu (jedno główne, drugie szczegółowe). Rozumiem, że musi być wszystko mniejsze. smile.gif Czy coś poza tym?
gigzorr
po pierwsze popracuj nad typografią. czyli wielkością czcionek, czcionki.
Damonsson
A ja powiem, że jest w tym potencjał, tylko będziesz musiał nad tym dużo posiedzieć. Popracuj nad tym, nie warto zaczynać od nowa, bo sam w sobie układ jest ciekawy, gorzej z wykonaniem, ale to już Twoje zadanie by było ładnie.

Przede wszystkim dorzuciłbym jakiś ciekawy kontrast, bo jest strasznie mdło.
Kas
Czy kierunek właściwy:

? Jest lepiej?
nmts
Bóg Cię chyba pokarał brakiem najmniejszego wyczucia estetyki. Jest lepiej. Ale całość nadal kiepska. winksmiley.jpg
Kas
Wiedziałem, że można liczyć na Wasze dobre słowo. biggrin.gif Dawno się tak nie uśmiałem. winksmiley.jpg

Moje poczucie estetyki leży i kwiczy, ale coś wykombinować muszę. Proszę o sugestie co zmienić. Czy teraz (mniejsza) czcionka wygląda lepiej? Kolorystyka do przełknięcia?
r4xz
sidebar trochę szerszy i większy padding oraz http://kuler.adobe.com/# (kolorystyka najbardziej leży i kwiczy)
gigzorr
jak dla mnie czcionka jeszcze za duza , w stopce troszke pusto , daj tam jakies all rights reserved 2010 czy cos takiego.
napis w logo moze jakas hardcorowa czcionka?
Kas
Wyjaśnijcie mi coś proszę. Czemu to wygląda tak dobrze:

a to tak źle:

Jest bardzo kiepsko i zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to nie za bardzo rozumiem gdzie jest pies pogrzebany. :-(
gigzorr
czcionka , paski smile.gif
tam jest przykladowy tekst tutaj nie ma.
SHiP
Diabeł tkwi w szczegółach. Masz za niski kontrast na stronie przez co nie zauważa się zielonego(pomijając fakt, że to najbardziej akceptowalny kolor przez ludzkie oczy). Powoduje to, że jest nijako. Złe odstępu tu i tam oraz brak tekstu. Zawsze, na prawdę zawsze, wrzucaj przykładowy tekst(lipsum.com) na stronę. Puste przestrzenie prawie zawsze wyglądają strasznie.
Kas
Artysta ze mnie jak ze Shreka baletnica, ale próbuję...

Podobno "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć.", więc pragnę i... próbuję. smile.gif

Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno, 9: ideał) oraz odpowiedz na kluczowe pytanie. Czy idę we właściwym kierunku?
vokiel
Kiedyś, bodajże na CSS Tricks albo Nettuts+ był artykuł odnośnie odstępów, wolnego miejsca. Tą różnicę widać pomiędzy tymi dwoma projektami. Tam menu nie jest przyklejone do krawędzi, większe odstępy między akapitami, drobne szczegóły takie jak niejednolite tło a z rozbłyskiem, jakaś kontrastowa linia grubości 1px, poszczególne elementy menu oddzielone od siebie.

Jak wspomniał SHiP: szczegóły, szczególiki. Nawet drobnostki da się zauważyć, wszystkie niewielkie, zdawałoby się nieistotne, najdrobniejsze elementy składają się na całość.
gigzorr
news jest ok , stopka taka sobie nie lepiej w jednej linii?czcionka jak dla slepego w menu nadal za duza !
thomson89
Może jakiś gradient w tym zielonym? Zobacz też jak się będzie szablon prezentował, jeżeli urozmaicisz boczne menu o zielony border-left 3 - 5px.
Kas
Kombinuję z dalszymi modyfikacjami. Dodałem wzór w tle. Lepiej?

Czy zmierzam we właściwym kierunku?

Edycja: ze względu na włamanie na mój serwer obrazki są chwilowo niedostępne. Serwer uruchomię ponownie gdy:

1. wykastruję włamywacza;
2. uśmiercę wszystkie jego serwery;
3. dowiem się od niego gdzie była luka. winksmiley.jpg

Edycja 2: wygląda na to, że luki zostały załatane. Proszę o dalsze oceny. smile.gif

Przygotowałem, od zera, nowy projekt:

Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno den, 9: ideał) i informację czy jest lepiej niż poprzednio.
Kujski
Oj smile.gif przy logo się wypowiedziałem to i tu coś naskrobię smile.gif

Pierwszy projekt jest o wiele lepszy trzeba go tylko troszkę poprawić i tchnąć w niego troszkę życia. Moja propozycja:

Tło strony:
  • Fajny motyw z kratką.
  • Kratka po około max 500px w dół powinna zacząć zanikać wg mnie, a tło powinno przejść w jednolity kolor.

Odstępy pomiędzy elementami (menu, zajawka, stopka):
  • Powinien być dodany jakiś kolorek najlepiej ciemniejszy od koloru tła i bez kratki.
  • Powinny być równe i wynosić mniej więcej 5-8px.

Górne menu:
  • Jest ono zbyt monotonne musiałbyś je jakoś urozmaicićsmile.gif dodaj np jakieś pionowe kreseczki oddzielające każdy przycisk.

Boczne menu:
  • Przyciski powinny być oddzielone jakąś linią najlepiej jakby był to efekt wcięcia w podłoże.

Stopka:
  • powinna być zapisana w jednej linii i zawierać skrótowe menu

Zrób to smile.gif a potem dopiszę resztę smile.gif Na pewno coś z górą strony będzie trzeba zrobić, ale może na coś sam wpadniesz smile.gif

Co do drugiego projektu. Daruj sobie ten pomysł bo nawet najbardziej archaiczne strony jakie znam były lepsze...
Kas
Oto moje nowe dzieło:

Standardowo proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno den, 9: ideał ideałów) oraz informację czy jest lepiej?
thomson89
Ta druga zieleń gradientowa jest... zgniła. Nie pasuje.

W menu, już lepiej. Ale daj większy odstęp pomiędzy "O nas" a tym wcięciem. I drugie ale, to podświetlenie. Przy podświetleniu, linie powinny znikać po dziwnie to wygląda i kolor podświetlenia powinien być inny.

I odległość od górnej krawędzi jest za duża, ale to za pewne w htmlu wyregulujesz.

W skali: 0-9 daje 6. I: czemu 0-9 a nie 10?
Kas
Wykonałem nowy projekt:

Czy jest lepiej? Proszę o ocenę.

Cytat(thomson89 @ 17.08.2010, 14:37:28 ) *
W skali: 0-9 daje 6. I: czemu 0-9 a nie 10?

Prosiłem o ocenę w skali 10-punktowej. Jestem informatykiem, więc wszystko numeruję od zera. smile.gif
Damonsson
Wywal te ciemniejsze gradienty przy rogach topu i stopki, tak samo hover w menu też ma jakiś dziwny gradient po prawej, jeżeli miał być to nieład artystyczny, to nie wyszedł.

[OT]
A jak ja jestem cukiernikiem, to mam prosić o ocenę w tortach? 1 tort dno - 10 tortów super? winksmiley.jpg

PS. nie radzę zaglądać skąd pochodzi tort winksmiley.jpg
[EOT]
thomson89
Według mnie w stopce gradient nie potrzebny.

Ten szablon już mi się bardzo podoba. W skali informatycznej dam 8 (bo widziałem lepsze). Ale ten jest zupełnie wystarczający i nie potrzeba już mu żadnych dodatków. Gratuluje!
Kas
Bardzo dziękuję za wszystkie oceny i proszę o więcej. smile.gif

Pokombinuję jeszcze trochę z gradientami. Może uda mi się uzyskać ciekawy efekt. Czy coś jeszcze jest do poprawy? Czy coś razi w oczy? Czy coś nie pasuje do całej reszty? smile.gif

Trochę niepokoją mnie odstępy. Czy aby na pewno są właściwe? Może tekst podciągnąć trochę wyżej tak aby tytuł podstrony był ponad menu?

Edycja:

Cytat(Damonsson @ 17.08.2010, 16:50:40 ) *
A jak ja jestem cukiernikiem, to mam prosić o ocenę w tortach? 1 tort dno - 10 tortów super? winksmiley.jpg

Doceniam poczucie humoru. smile.gif Mam jednak ogromną prośbę: ocen mój projekt, proszę. smile.gif
Kujski
Również popieram oatatni projekt całkiem miły dla oka, przejrzysty i dobrze poukładany. Wszystko jest ok poza moim zdaniem niektórymi odstępami w menu ale to można w css poprawić i jeszcze jeden element mnie denerwuje - kolor linii w menu za bardzo rzuca się w oczy; ) tu możnaby zastosować opcje optyczności warstwy i zmienić na jakieś 40-50%

Ogólna moja ocena to 8/9 za te linie. smile.gif
l0ud
Te zielone kreski w menu w obecnej formie są brzydkie i sprawiają wrażenie, że tekst jest przesunięty zbyt bardzo w lewo. Poza tym sama treść strony ma zdecydowanie za małą czcionkę.
Kas
Oto najnowsza poprawiona wersja. Minimalnie zmieniłem gradient w nagłówku i stopce, zmniejszyłem krycie poziomych linii w menu do 50% i przesunąłem do góry tekst w prawym bloku. Czy jest lepiej?

Standardowo bardzo proszę o ocenę w skali 0-9. smile.gif Czy coś jeszcze da się wycisnąć z tego projektu?

Dodałem paski w tle z kryciem ustawionym na 10%. Jest lepiej?

thomson89
Ten drugi jest lepszy. Ale gradient w stopce jest według mnie nie potrzebny.

Ten projekt jest już wystarczający. Doszedłeś do takiego efektu że to już tylko zmiany stylistyczne mogą cokolwiek wprowadzić. Jeżeli chciałbyś lepiej, ładniej to w tym się nie da. Musiałbyś od nowa projektować.

Moja ocena nie zmienia się: daję 8 bo widziałem lepsze. Ale ten bardzo mi się podoba.

--EDIT: I czcionkę zwiększ.
Quantum
Oprócz zwiększenia wielkości czcionki zmień kolor tej zielonej kreski - kompletnie nie pasuje do szarego. Ogólnie 7/10 smile.gif
gigzorr
tam gdzie jest news zwieksz czcionke z 1px albo dwa , a w menu zmniejsz z dwa 3 .
teraz jest o niebo lepiej smile.gif
Kujski
Całkiem fajne projekty. Ja również opowiem się za tym drugim i zasugeruję wymianę koloru w liniach menu na jakieś odcienie szarości. Ogólna ocena 8/9 smile.gif
Daiquiri
Zastanawiam się czy Ty chcesz się "nauczyć" projektowania czy posiadać stronę prezentującą Twoją działalność. Jeżeli to drugie to...proponuję zlecić to komuś innemu lub skorzystać z darmowych szablonów. Pamiętam Twoje poprzednie tematy ;-).

Przykro mi to trochę pisać, ale obecne projekty nie odbiegają bardzo poziomem od poprzednich. Widzę, że logo (które miało być elementem stałym) - zostało jednak zmodyfikowane party.gif. Kolor zielony natomiast pozostał - może warto więc wymienić te szarości na ciemniejsze? No i jak zwykle lista:
[-] Te szare odcienie są nie tylko przytłaczające, ale i wieją jak dla mnie nudą ;-),
[-] Menu... cóż, pozostawia wiele do życzenia. Uważam, że na stronie takiej jak Twoja, przewijanie treści, celem zobaczenia co mieści się na jego końcu - jest trochę na wyrost,
[-] Tło jest hmm, źle dobrane do reszty,
[-] Uważam, że treść jest zbyt ściśnięta (odległość wierszy), a czcionka zdecydowanie za mała,
[-] Całość strasznie pusta, dla mnie nieco "sztucznie" rozciągnięta,

[+] Dalej działasz ;-),
[+] Logo zdecydowanie na plus, w porównaniu do poprzedniej wersji,
[+] Typografia w menu nie powala, ale jest całkiem przyzwoita,

Jeżeli mogę dać Ci radę to weź kartkę papieru i rozpisz wszystko to, co na stronie ma się znaleźć: menu, logo, tekst, slogan reklamowy itd., na drugiej kartce postaraj się porozmieszczać elementy, a dopiero wtedy uruchom program graficzny w którym działasz. Zauważ, że elementów na stronę (przynajmniej główną) masz strasznie mało, a "na siłę" rozciągasz stronę.

Skalę 0 - 9 lub 1 - 10 pominę. Dlaczego? Uważam, że lista plusów i minusów jest lepsza niż jakakolwiek sucha ocena. Powodzenia!
Kas
Bardzo wszystkim dziękuję za ocenę. Większość głosów była pozytywna, więc projekt poszedł do wdrożenia. Kolejne etapy pracy można podziwiać i oceniać (proszę o dalsze sugestie!) tutaj:

KLIK!

Mam kilka problemów z CSS, a na właściwym subforum nikt nie spieszy się z pomocą. Jak usunąć ten dziwny odstęp pomiędzy zwieńczeniem menu, a listą menu oraz jak przykleić stopkę menu do stopki strony?

Żeby nie było. smile.gif Pozytywne oceny nie zmniejszają mojej motywacji do dalszej pracy. Gdy tylko wdrożę bieżący projekt zabiorę się za następne i zasypię Was swoimi pomysłami. biggrin.gif
darophp
Zeby to łądniej wyglądało, to grupuj to np.:
- /img - katalog z obrazkami
- /css - style css
itd.
Co do kodu:
  1. <div id="page">
  2.  
  3. <div class="clear"></div>
  4. </div>
  5. <div class="clear"></div>

Wywal to jedno clear z page bo nie potzrebne, a jak chcesz przykleić stopke do strony to usuń w css w #page:margin-bottom: 10px; bo to Ci rozwala.
thomson89
Pusto. Na operze treść stopki jest po lewej i ma wielką czcionkę.

--EDIT: Stopka całkowicie się sypie.
outsider
Menu ma za duże odstępy pomiędzy linkami. Zrób aby po kliknięciu w "Oferta" wysuneło się podmenu. Czcionka głównego tekstu jest za mała, dopasuj wielkość czcionki i interlinie(line-height) do szerokości bloku (chociaż IMHO ten blok jest trochę za szeroki)
thomson89
Czcionka jest zdecydowanie za mała. Do tego, grafika "wcięcia", tej jakby strzałki ma większą przeźroczystość niż tło menu przez co dziwnie to wygląda. Stopka ma natomiast za dużą czcionkę i jej tekst jest po lewej stronie.
Kas
Pracuję intensywnie nad wdrożeniem projektu.
Mam pytanie dotyczące ikonek na stronie:

KILK!

Czy taka graficzna ilustracja tekstu dobrze wygląda?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.