Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Giełda Papierów Wartościowych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mag32
Witam.
To się chyba tylko do tego forum nadaje, choć może się nieco mylę, poprawcie jak by co.
Ale do rzeczy.
Wiele jest portali informacyjnych, między innymi gielda.wp.pl które podają informacje giełdowe.
Jednak mnie chodzi o specyficzny rodzaj sortowania danych.
Tu się pojawia pytanie.
Jak wyciągnąć dane z bazy takiego portalu, albo z samej GPW właśnie w celu ich analizy według własnych upodobań?
Próbowałem to ręcznie pospisywać i ułożyć w Exelu, ale to robota straszna i bez sensowna.

Ma ktoś z Was więc jakiś na to pomysł?

Reasumując:
Wyciągnąć dane o notowaniach spółek giełdowych z dowolnego portalu i jego bazy tak by można było własne analizy z nich tworzyć.
Puciek
To raczej dzial poszukuje.

Ale skoro jest w hydepark to jak zrobic ? Skutecznie, dobrze i wydajnie
mag32
Cytat
Skutecznie, dobrze i wydajnie

No właśnie.
Tu pojawia się problem, zwłaszcza, że
Cytat
To raczej dzial poszukuje.

Wolałem nie ryzykować starcia z moderatorem.

Co proponujecie więc w kwestii rozwiązania tego problemu z uwzględnieniem sugestii
Cytat
Skutecznie, dobrze i wydajnie
kolegi Puciek ?
Fifi209
Niektóre mogą udostępniać jakieś WebAPI ew. kanały RSS, wszystko zależy od strony - nie napiszesz jednego uniwersalnego rozwiązania. smile.gif Zwykle dla każdej strony trzeba pisać osobne.
Puciek
Nie pracujemy razem wiec prosze sobie nie familiaryzowac "kolega".
A polecam google. Jak chcesz gotowca to przygotuj zasobny portfel.
mag32
Nie szukam gotowca ani rozwiązania uniwersalnego.
Szukam jedynie podpowiedzi jak się do tego zabrać.
Google jest dobre, ale to śmietnik.
Puciek
Cytat(mag32 @ 28.07.2010, 13:56:11 ) *
Nie szukam gotowca ani rozwiązania uniwersalnego.
Szukam jedynie podpowiedzi jak się do tego zabrać.
Google jest dobre, ale to śmietnik.
W takim razie twoj post jest jak google tylko ze bez tej "dobrej" czesci.
phpion
@Puciek:
I po co znowu prowokujesz? sciana.gif Kolega w normalny sposób zadał pytanie i chce się czegoś dowiedzieć. Czy nie potrafisz się powstrzymać? Jeśli nie to po prostu nie wypowiadaj się, wszystkim nam to wyjdzie na dobre.
Puciek
Cytat(phpion @ 28.07.2010, 14:23:42 ) *
@Puciek:
I po co znowu prowokujesz? sciana.gif Kolega w normalny sposób zadał pytanie i chce się czegoś dowiedzieć. Czy nie potrafisz się powstrzymać? Jeśli nie to po prostu nie wypowiadaj się, wszystkim nam to wyjdzie na dobre.
A gdzie twoja "normalna" odpowiedz ? Przylazi koles, nic nie poszukal, wlozyl w to 0 wysilku i chce zeby mu napisac jak cos zrobic. Leniom mowimy stanowcze nie.
athabus
Kiedyś było tak, że takie dane udostępniały niektóre firmy (zdaje się, że np. wydawca gazety Parkiet) w formatach umożliwiających dalszą obróbkę - np. xml. Tyle tylko, że były to zazwyczaj dane płatne. Nie wiem jak jest teraz, ale poszukaj - może ktoś udostępnia takie informacje w formie strawnej dla systemów komputerowych.
mag32
Dane które ja potrzebuje są stosunkowo ograniczone, gdyż do przeprowadzenia takich analiz wystarczy kurs otwarci, kurs zamknięcia, widły i kurs min/max.
A gdyby tak do tego użyć zawartości strony Giełda WP.PL, dane aktualizowane raz na dzień, a więcej mi nie potrzeba.
Zawartość tej strony się raczej nie zmienia, więc wystarczyło by wczytać taką stronę do pliku na przykład i napisać skrypt który z tak utworzonego pliku pobierze te dane i wrzuci je do bazy danych.

Czy da się więc napisać skrypt w PHP który by potrafił pobrać i odczytać stronę zewnętrzną?
Nie wiem, czy dobrze to opisałem.
Ale mniej więcej coś takiego właśnie bym chciał zrobić.
Pilsener
Cytat
Próbowałem to ręcznie pospisywać i ułożyć w Exelu
- nie prościej zrobić kwerendę sieci web? Ja tak analizuję swoje inwestycje w akcje, fundusze, lokaty, waluty etc. Mam sobie pliczek excelowy, odpalam go i mi się wszystko aktualizuje i przelicza.

Cytat
A gdyby tak do tego użyć zawartości strony Giełda WP.PL
- a po co? Nie lepiej bezpośrednio ze strony giełdy?
http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spws1/akc1napl.html

Gdzieś może też na pewno są publikowane wyniki w formacie xml czy csv, zobaczy na "analizy online" (czy jakoś tak).
athabus
Jak najbardziej się da:
zaczynasz tak:
Kod
$text = file_get_contents('http://www.example.com/');

A następnie za pomocą wyrażeń regularnych wybierasz informacje, które są Ci potrzebne. Ogólnie nic trudnego, ale może być trochę zabawy z wyrażeniami, żeby wyłuskać informacje ze strony.
mag32
Cytat
nie prościej zrobić kwerendę sieci web? Ja tak analizuję swoje inwestycje w akcje, fundusze, lokaty, waluty etc. Mam sobie pliczek excelowy, odpalam go i mi się wszystko aktualizuje i przelicza.

Powiadasz, że kwerenda sieci web w excelu - no coś tam umiem w excelu zrobić, a mógłbyś więcej informacji na ten temat?

Cytat
A gdyby tak do tego użyć zawartości strony Giełda WP.PL

- a po co? Nie lepiej bezpośrednio ze strony giełdy?
http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spws1/akc1napl.html

Gdzieś może też na pewno są publikowane wyniki w formacie xml czy csv, zobaczy na "analizy online" (czy jakoś tak).

Fajnie, nie wiedziałem o tym, właśnie to przeglądam.
Może, jak zaznaczyłeś da się i to wyciągnąć w formie pliku, właśnie szukam, aczkolwiek nawet coś takiego było by stosunkowo łatwo aktualizować.
Programem w c# to bym wiedział jak to zrealizować, PHP niestety nie wiem.
SHiP
Cytat(phpion @ 28.07.2010, 12:23:42 ) *
@Puciek:

Popieram. Jak się nie chce pomóc to lepiej nie pisać, a Pan już któryś raz z rzędu prowokuje.

Problem nie prosty ponieważ nie ma dobrego bezpośredniego źródła danych giełdowych. Można skorzystać z rozwiązań płatnych lub wyciągać dane ze stron z wynikami np. http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/notgp...=sp&reks=15

Warto też zainteresować się Google Finance - http://www.google.com/finance ale to raczej nie na polski rynek
everth
Trochę własnych przemyśleń. Nie wiem na ile realnych. Pewne strony z notowaniami mogą używać ajaxa - warto za pomocą np. firebuga poobserwować co wysyłają w nagłówkach i jaką odpowiedź otrzymują. Niektóre strony mają małe aplikacje flaszowe - jakoś wymieniają dane z serwerem,mógłbyś posłużyć się jakimś snifferem, spróbować podejrzeć - może uda ci się trafić na jakiś xml (lub wszystko co nie jest binarne/szyfrowane) w odpowiedzi. Wszystko to teoretyzowanie.
Pilsener
Cytat
Powiadasz, że kwerenda sieci web w excelu - no coś tam umiem w excelu zrobić, a mógłbyś więcej informacji na ten temat?
- no trudne to nie jest, klikasz "dane", potem "z sieci Web" wpisujesz adres, ustawiasz różne opcje i masz w arkuszu całą tą tabelę, możesz ustawić kiedy ma być refresh i tak dalej. Największe możliwości dają nowe wersje excela, ale testowałem to nawet w wersji 2000 i też działa (tyle, że możliwości kwerendy mniejsze).
Cysiaczek
@ Puciek i attimo
Skoro już tam przenieśliście dyskusję, to tam skończcie. Logów nam tu nie musicie dawać.
Wywalam posty jako bezwartościowe dla zaproponowanej dyskusji.
Puciek
Cytat(Cysiaczek @ 1.08.2010, 11:02:07 ) *
@ Puciek i attimo
Skoro już tam przenieśliście dyskusję, to tam skończcie. Logów nam tu nie musicie dawać.
Wywalam posty jako bezwartościowe dla zaproponowanej dyskusji.
Konsekwencja byloby wywalenie tez innych postow np. tych mowiacych jak to ja wg. nich powinienm sie zachowywac, jak cos robic to do konca cysiatron biggrin.gif
Cysiaczek
Zrobiłem dokładnie to co chciałem, w sposób jak najbardziej konsekwentny - usunąłem posty, w których była jedynie pyskówka. Pominąłem zwrócenie Tobie uwagi przez ~phpiona i Twoją ripostę na nią... więc jest remis winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.