Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO czy swoja własna Klasa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Danielcom
Witam, od pewnego czasu borykam się z pytaniem, czy używać PDO czy klasy którą napisałem w oparciu o kilka książek o PHP5. W sumie klasa, którą napisałem jest normalnym skryptem do łączenia pobierania danych i zamykania połączeń z bazą danych. Teraz przy okazji pisania mojej pracy inżynierskiej problem powrócił.
Ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat.
wookieb
Pdo rozszerzona o własną obsługę błędów i profilowanie zapytań.
Brand
PDO jest moim zdaniem lepsze. Osobiście piszę własną klasę do obsługi baz danych, ale opartą właśnie o PDO.
Fifi209
Cytat(Brand @ 10.08.2010, 18:13:19 ) *
Osobiście piszę własną klasę do obsługi baz danych, ale opartą właśnie o PDO.

Jest sens komentować? Nie wiem czy się kierowałeś. smile.gif

@topic
A dużo powstanie jeszcze takich tematów? Odkąd tutaj jestem na forum widziałem dziesiątki tematów czy warto pisać swoją klasę do obsługi MySQL.
vokiel
Cytat(fifi209 @ 10.08.2010, 19:27:08 ) *
Odkąd tutaj jestem na forum widziałem dziesiątki tematów czy warto pisać swoją klasę do obsługi MySQL.

Czyli warto, a najlepiej jeszcze ją sprzedawać winksmiley.jpg

Fifi209
Cytat(vokiel @ 10.08.2010, 18:31:35 ) *
Czyli warto, a najlepiej jeszcze ją sprzedawać ;)

Kto by Ci kupił taką "klasę", która zwykle raz jest napisana przez laika?

Masz PDO, czy np. PEAR::DB które są darmowe - o ile mnie pamięć nie zawodzi.
Danielcom
PDO jest bardzo interesujące, ale niestety trochę więcej kodu trzeba wpisać, ale jeśli miał bym teraz pisać wszystko od nowa, to faktycznie został bym przy gotowym PDO. Co najwyżej dopisał bym kilka funkcji których w PDO brakuje (takich nietypowych dodatków do aktualnego zlecenia).
MacDada
PDO jest rozszerzeniem PHP, a więc narzędziem skompilowanym i działającym szybko. Jeśli piszesz własny mechanizm obsługi baz danych w PHP, to musisz liczyć się z wolniejszą pracą i większym obciążeniem serwera (język interpretowany), a w dodatku samemu dbać o jakość kodu, podczas gdy PDO było tworzone przez profesjonalistów i przez wiele osób w praktyce stosowane.

Jak dla mnie bez dwóch zdań warto korzystać z PDO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.