Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ZendGdata a ustawienia serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
quizer
Witam, mam taki problem - zgodnie z instrukcjami
http://code.google.com/intl/pl-PL/apis/gda...client_lib.html

próbuje uruchomić przykładowe aplikacje YouTube API, biblioteki ZendGdata chcę ładować przy pomocy funkcji set_include_path:

1. $clientLibraryPath = '../library';
  2. $oldPath = set_include_path(get_include_path() . PATH_SEPARATOR . $clientLibraryPath);

na serwerze lokalnym (XAMPP, domyślne ustawienia) wszystko działa jak należy, problem pojawia się dopiero po przeniesieniu całego przykładu na serwer zewnętrzny (linuxpl.com). Przy analogicznej strukturze folderów biblioteki nie chcą się załadować i wyrzucane są błędy:

1. Warning: require_once(Zend/Loader.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/xxx/public_html/yt/operations.php on line 37
  2.  
  3. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Zend/Loader.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/xxx/public_html/yt/operations.php on line 37

Co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam
Pilsener
1. Inny include path na lokalnym serwerze - sprawdź w phpinfo
2. Literówka w nazwie plików/folderów, windows olewa wielkość liter ale linuch już nie
3. Ograniczenia hostingu nie pozwalające pobierać treści z innych serwisów
quizer
Cytat(Pilsener @ 9.08.2010, 09:05:39 ) *
1. Inny include path na lokalnym serwerze - sprawdź w phpinfo

A czy funkcja get_include_path nie powinna pobierać dobrego include_path niezależnie od tego jaki to serwer? Względna ścieżka do biblioteki jest na pewno dobra.

Cytat
2. Literówka w nazwie plików/folderów, windows olewa wielkość liter ale linuch już nie

Wszystkie pliki mają oryginalne wielkości liter więc to też nie to.

Cytat
3. Ograniczenia hostingu nie pozwalające pobierać treści z innych serwisów

Jakiego typu są to ograniczenia, które mogłyby powodować tego typu błędy w includowaniu biblioteki?
wookieb
Zobacz jaki masz include path na serwerze (nie wiem czy ten z komunikatu błędu jest całym include patherm) i sprawdź czy nie brakuje Ci na nim biblioteki Zenda w odpowiednich ścieżkach.
quizer
include_path dodaje się dobrze. Po zastosowaniu funkcji set_include_path(), funkcja get_include_path() wyświetla:

.:/usr/local/lib/php:../library
wookieb
A spróbuj podać bezwzględną ścieżkę do katalogu library ( realpath )
quizer
re up:
Już próbowałem, dalej to samo.

UPDATE:
Sprobowałem zrobić includowanie biblioteki przez plik .htaccess i po części zadziałało, bibloteka zaincludowała się ale jakby nie cała, teraz wyrzuca błąd:

Fatal error: Class 'Zend_Uri_Http' not found

mimo, że definicja tej klasy znajduje się w jednym z plików biblioteki (Uri/Http.php)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.