Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dziwny blad mysql_fetch_array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
karer
Napisałem sobie skrypt:
  1. <?php
  2. ini_set('display_errors','1');
  3. include('baza.php');
  4. $id = $_GET['user'];
  5. $user = $_SESSION['zalogowany'];
  6. $name = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `nazwa` FROM users WHERE user='$user' "));
  7. $rank = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `ranga `FROM users WHERE user='$user' "));
  8. $hp = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `hp` FROM users WHERE user='$user' "));
  9. include('baza.php');
  10. echo "Nazwa: " . $name . "<br>";
  11. echo "Ranga: " . $rank . "<br>";
  12. echo "HP" . $hp . "<br>";
  13. ?>

ale kiedy wejde na strone to mam errora:
  1. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/forumtop/public_html/herowars/pmenu.php on line 5
  2.  
  3. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/forumtop/public_html/herowars/pmenu.php on line 6
nospor
Przyjrzyj się swoim zapytaniom. W jednym miejscu ci się spacja wydłuzyla zamiast ciapka smile.gif

A na przyszlosc:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

Oraz na przyszlosc pisz w dziale przedszkole winksmiley.jpg przenosze

ps: tag [POMOCY] jest totalnie zbędny. Popraw go proszę na właściwy
karer
Poprawiłem linie 6 i teraz zostaje to:
  1. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/forumtop/public_html/herowars/pmenu.php on line 5
nospor
No to zastosuj się do porad podanych w linku co ci dałem a znajdziesz rozwiązanie.
A nawet jesli sam nie znajdziesz, to nam ułatwisz prace smile.gif
karer
Dodałem error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors','1');
na początku, przeczyałem all na tej stronie co podałeś i dalej mam error
tehaha
zrób sobie zapytania w oddzielnych liniach w takiej formie: $query = mysql_query() or die(mysql_error());
poza tym mysql_fetch_array() zwraca tablicę, więc odwołując się do pobranych zmiennych odwołujesz się jak do tablicy a nie do zmiennej

i 3cia sprawa po co tam 2 razy include(baza.php)?
nospor
Cytat
na początku, przeczyałem all na tej stronie co podałeś i dalej mam error
Bo zamiast przeczytac miales wcielic w zycie. Miedzy innymi byla mowa o wyswietleniu sobie zapytania i zrobieniu mysql_error - przeciez tam po polsku jest napisane.
karer
ok full skrypt:
  1. <?php
  2. include('baza.php');
  3. $id = $_GET['user'];
  4. $user = $_SESSION['zalogowany'];
  5. $nazwa = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `nazwa` FROM users WHERE user='$user' "));
  6. $rank = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `ranga` FROM users WHERE user='$user' "));
  7. $hp = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `hp` FROM users WHERE user='$user' "));
  8. $name1 = mysql_query($nazwa) or die(mysql_error());
  9. $rank1 = mysql_query($rank) or die(mysql_error());
  10. $hp1 = mysql_query($hp) or die(mysql_error());
  11. echo "Nazwa: " . $name1 . "<br>";
  12. echo "Ranga: " . $rank1 . "<br>";
  13. echo "HP" . $hp1 . "<br>";
  14. ?>

i error:
  2. Query was empty
nospor
nadal nie zrobiles mysql_error()...
czego nie rozumiesz? Masz tam napisane jak masz to zrobic.
piotrooo89
a My dalej nie mamy tego co zwraca mysql_error()...
karer
Czyli co mam zrobic? -.-
piotrooo89
czyli masz użyć mysql_error!

karer
Zrobiłem! zobacz na zaktualizowany skrypt
nospor
$name1 = mysql_query($nazwa) or die(mysql_error());
Ale nazwa ma byc zapytaniem a wie wynikiem mysql_fetch_array() jak u Ciebie. No przyjrzyj sie kodowi w przykladzie co dostales w linku a nastepnie przyjrzyj się swojemu kodowi...Nie widzisz różnicy?
karer
Nie kapuje tego. Nie możecie mi dać poprostu dzialajacego skrytu? ale problem...

DAJCIE MI DZIALAJCY SKRYPT!!

BUMP
BUMP
BUMP

?><<mybb([u])_bump_topic[no.]==-157241=true(always)>
nospor
Cytat
DAJCIE MI DZIALAJCY SKRYPT!!

Oooo.... 7.50zł/minute.
Tymczasem zamykam aż się nauczysz manier i czytać ze zrozumieniem dwulinjkowego kodu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.