Ups... niedopatrzenie...
Jako klienta GG stanowczo polecam jedynie Kadu... Jest najbardziej podobny do windowsowego, a poza tym stanowczo odradzam Gaim... miałem z nim same problemy...
Przeglądarki... Hmmm... to zależy co lubisz... Jeżeli pod windą korzystasz z mozilli, to żaden problem... jeżeli przyzwyczaiłeś się do MsIE, to Firebird, lub Konqueror...
Klient IRC, poczty i nntp jest w pakiecie z mozillą...
Do poczty jest również fajny KMail, ale to jeżeli przyzwyczaiłeś się do Outlook'a w wersji z MsOffica...
KGet - dość ciekawy odpowiednik getrighta i podobnych...
Ark - świetny interfejs graficzny dla systemowych kompresorów i dekompresorów danych...
k3b - świetny odpowiednik Nero... (ale to prawdę mówiąc dopiero po ściągnięciu jednej z nowszych wersji... Mam Aurox'a 9.31 i niestety musiałem sobie ściągnąć nowszą wersję, ale z tego co wiem, to mandarynka 10 ma już tą fajną (i polską!) wersję tego programu)
Rozrywka: rockndiamonds, Tux Racer (wymaga sterowników OpenGL), pingus (pamiętasz lemingi? tu masz pingwinki

i jak lubiłeś Diablo, to jeszcze: freedroidrpg - walczysz o wolność oprogramowania...

)
A tak na zakończenie proponuję:
-w konsoli: man <komenda>

(joke)
Aaaa... właśnie... porada... Jak padnie Ci środowisko graficzne, to:
- klikasz kombinację [Lewy Ctrl] + [Lewy Alt] + [F1]
- wpisujesz "root" i klikasz [enter]
- wpisujesz hasło użytkownika "root" i kilkasz [enter] (hasło nie będzie sie pojawiać jako giazdki!)
- po zalogowaniu wklepujesz: telinit 3 && telinit 5 && logout
Wyjaśnienie:
telinit 3 - wyłącz środowisko graficzne i przejdź do trybu tekstowego
telinit 5 - uruchom środowisko graficzne
logout - wyloguj się z konta
Znacznik && spowoduje, że wszystkie polecenia się wykonają osobno pomimo umieszczenia ich w jednym wierszu... podobnie działa średnik...
P.S. Panów (i Panie) spacjalistów(-ki) informuję, że to wiedza nabyta na drodze eksperymentów i proszę się nie śmiać... w końcu działa...