Witam,

Wiem, że temat był wiele razy przerabiany, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Tworzę skrypt czata i wszystko pięknie działa poza kodowaniem znaków w Internet Explorerze dry.gif

Sprawa wygląda tak.
Rozmowę z chata przechowuję w pliku txt kodowanym UTF-8.
Wszystkie strony, podstrony także kodowane są w UTF-8.
Baza danych w tym wypadku nie ma znaczenia, ale też kodowanie ustawiłem na UTF-8.

Problem polega na tym, że chat działa świetnie pod Chromkiem i Firefoxem, ale gdy próbuję wysłać wiadomość pod IE w polu chata wyskakują krzaczki zamiast polskich znaczków sad.gif Oczywiście w FF i Chrome polskie znaki działają bez zarzutu.

Co ciekawe, jeśli polskie znaki zostaną zapisane w pliku z pomocą FF czy Chrome, a odczytywane są w IE, to wszystko działa- nie działa tylko gdy IE wysyła wiadomość do pliku.

Wysyłanego tekstu póki co nie przetwarzałem w żaden sposób w php- mam tutaj na myśli strip_tags czy inne podobne funkcje.

Wiadomość jest przekazywana za pomocą JS do skryptu php (ten zapisuje do pliku) działającego w tle- po prostu ajax.

Bardzo proszę o pomoc- od wczoraj siedzę nad tym i nie potrafię sam tego problemu rozwiązać.

Pozdrawiam serdecznie smile.gif

=============================================

Ok, poradziłem sobie smile.gif

IE kodował wiadomość przekazywaną do tablicy $_GET w formacie Windows-1250.
Jako początkujący tego nie wiedziałem i trochę zajęło mi rozgryzienie tego problemu smile.gif

Po prostu sprawdzam teraz, czy przeglądarka jest MSIE, a jeśli tak to za pomocą iconv zmieniam kodowanie z Windows-1250 na UTF-8 i wszystko działą smile.gif

Może błąd był w innym miejscu, ale powyższa zagrywka naprawiła sprawę smile.gif

Pozdrawiam