nike89
23.08.2010, 15:19:13
tematdobrze że z elementarza. dopiero zaczynam sie uczyć php
zmieniłem tak:
$sql = "SELECT id FROM uzytkownicy WHERE login = ".$_POST['login']." AND password = ".$_POST['pass'];
i mam Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\nike89\logowanie\mojelogowanie.php on line 18
więc usunięcie cudzysłowia z końca jak w tym temacie co zamknęliście nic nie pomogło...
Ramzaa
23.08.2010, 16:08:51
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=15...mp;#entry779760Od 12 posta zacznij czytać i analizuj

Poprawne zapytanie powinno wyglądać tak:
$sql = "SELECT `id` FROM `uzytkownicy` WHERE `login` = '".$_POST['login']."' AND `password` = '".$_POST['pass']."';
Pozdrawiam
bastard13
23.08.2010, 16:12:45
A linia 18, to która, ponieważ to zapytanie nie powinno wywalić parse error (nie jest poprawne, bo brakuje cudzysłowia, ale nie wywali parse error).
nike89
23.08.2010, 16:22:18
kod wygląda teraz takvi dalej to mam Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\nike89\logowanie\mojelogowanie.php on line 22
teraz linia 22
trudno powiedzieć która linia bo pisze to w notatniku
<?php
// informacje na temat bazy, polaczenie i wybór bazy danych
$host = 'localhost';
$user = 'root';
$password = 'krasnal';
$dbName = 'autoryzacja';
// sprawdzenie czy istanieje taki user
if($_POST['login'] && $_POST['pass'])
{
$sql = "SELECT `id` FROM `uzytkownicy` WHERE `login` = '".$_POST['login']."' AND `password` = '".$_POST['pass']."';
$polacz = mysql_db_query($sql);
if(!$result = mysql_fetch_assoc())
{
throw new BadLoginException();
}
else
{
echo "witaj uzytkowniu o id".$result['id'].;
}
}
// formularz z logowania
echo <<<FORMULARZ
<br /> LOGOWANIE <br />
<form action = "mojelogowanie.php" method = "post">
<input type = "text" name = "login" maxlength="16" size = "10">
<input type = "text" name = "pass" maxlength="16" size = "10">
<input type = "submit" value = "Zaloguj">
</form>
FORMULARZ;
?>
bastard13
23.08.2010, 16:27:29
To radzę przerzucić się na jakiś edytor.
zapytanie ma wyglądać tak:
$sql = "SELECT `id` FROM `uzytkownicy` WHERE `login` = '".$_POST['login']."' AND `password` = '".$_POST['pass']."'";
ponieważ teraz brakuje ci " na końcu.
Poza tym w linii:
echo "witaj uzytkowniu o id".$result['id'].;
masz kropkę na końcu i to ona wyrzuca błąd składni.
nike89
23.08.2010, 16:46:49
ale dalej coś jest nie tak
poprawiłem to i
Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\nike89\logowanie\mojelogowanie.php on line 19
bastard13
23.08.2010, 17:07:23
Wkleiłem sobie twój kod i sprawdziłem, gdzie się sypie, więc jeżeli dodałeś ten cudzysłów w zapytaniu i usunąłeś tą kropkę, to na 100% nie ma błędu.
A edytor przydaje się w takich chwilach, bo umieszczasz w poście swój błąd i parę linijek kodu ze wskazaniem, w której skrypt się sypie.
nike89
23.08.2010, 17:26:41
wrzucam link do tego pliku *.php
jak robie entery to zgadza sie że coś jest nie tak w tym samym miejscu
bo teraz zrobilem kilka pustych linii i jest parse przy 19 linii
http://wrzucacz.pl/file/4171282580748/1282...8a2371?download
bastard13
23.08.2010, 17:37:12
Spróbuj z jakimś innym serwerem np. wamp, ponieważ u mnie ten kod nie wyrzuca żadnego błędu składni.
W tym pliku co wrzuciłeś (odpaliłem u siebie), o ile oczywiście połączenie jest dobrze zdefiniowane, nie ma prawa coś nie działać, więc przypuszczam, że powodem całego zamieszania jest interpreter php po stronie serwera.
Cysiaczek
23.08.2010, 19:49:44
Zmień edytor kodu i nie zaśmiecaj forum takimi problemami, bo możesz je rozwiązać SAM jeśli zaczniesz czytać i myśleć.
P.S Upewnij się, ze korzystasz z php5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.