Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Kodowanie - krzaczki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nighttrain
Witam,

mam taki problemik, otóż w phpmyadminie w mojej bazie danych w nazwach robią się krzaczki z literek np z ż,ą etc... -gdy dodam z poziomu mojej strony www nowy rekord. Natomiast jeśli z poziomu phpmyadmina wbiję bezpośrdnio dane to w phpmyadminie jest ok, natomiast w formularzu przy wyświetleniu tych danych pojawia siś krzaczki i tak w kółko. Jak to zsynchronizować, żeby nie ważne z jakiego poziomu wbiję dane, czy je wyświetlę nie było krzaczków?

pozdrawiam
Daiquiri
SET_NAMES przy połączeniu z bazą? Czytałeś przyklejone tematy o kodowaniu?
nighttrain
Tak czytałem, i mam ustawione zaraz po połączeniu:
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

jednak krzaczki mam nadal, może powiem tak jak mam wszystko poustawiane:
Metoda porównywania napisaów dla moich 3 tabel: utf8_polish_ci
Metoda porównywania napisów (suma): latin1_swedish_ci
System porównań dla połączenia MySQL: utf_general_ci

i nie działa ;/
Daiquiri
A czy Twój plik jest dobrze zakodowany? Jak pobierzesz poprawnie zakodowane dane z bazy i wyświetlisz w pliku z którego wysyłasz, to widzisz krzaki czy wszystko ok?
sazian
zamień phpMyAdmina na chive
http://www.chive-project.com/
nighttrain
Jak wyeksportuję plik z phpmyadmina i otworzę go np PSpadem to wszystko jest ok, tak jak z widoku phpmyadmina.

Problem jest właśnie wtedy kiedy dodam jakieś dane z formularza z mojej strony wtedy tam w phpmyadminie widac krzaki tego dodanego rekordu.. etc..
Daiquiri
Pytam ponownie: czy Twój plik jest poprawnie zakodowany (nie mówię o deklaracji kodowania w tagach, tylko faktycznym kodowaniu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.