Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dodawanie kilku rekordów na raz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrek0
Witajcie Forumowicze.

Właśnie piszę stronkę i mam taki problem:

Chciałbym zrobić coś na kształt koszyka w sklepie internetowym. Chciałbym móc wybrać produkty z listy określając ilość, datę i kilka innych zmiennych. Po dokonaniu kilku wyborów które powinny się zbierać na specjalnej liście (ale nie w bazie danych) chciałbym dodać te wszystkie rekordy na raz do bazy klikając 1 przycisk, tworząc w ten sposób zamówienie.

Tylko nie wiem jak to zrobić i jak się do tego zabrać.

I tu mam do was prośbę. Czy moglibyście mnie jakoś nakierować?

z góry dziękuję.
Darti
Możesz zbierać dane w sesji przeglądarki albo w tymczasowej tabeli w bazie danych i kojarzyć zakupy na podstwie ID sesji.
A później, jak już uznasz, że możesz wpisać dane tam gdzie chcesz to używasz pętli (for, foreach, while itp) i wpisujesz do bazy.
Maxik
Jeśli chodzi o samo zapytanie to robisz tak:
  1. INSERT INTO tabela(`a`, `b`, `c`) VALUES('a','b','c'),('b','c','a'),('a','c','b')
potreb
Posiadasz formularz np z chekboxami, dla produktu w bazie masz ustalony id, w polu input dodajesz id do nazwy inputa name='produkt1[23][ilosc]', name='produkt1[23][data]' itd później wysyłasz dane i foreachem rozbijasz $_POST zapisując dane do bazy, oczywiście możesz użyć sesji aby móc lepiej zarządzać produktami.
piotrek0
Wasze odpowiedzi dały mi materiał go googlowania. Dziękuję smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.