Witam, jestem studentem Informatyki, został mi jeszcze rok studiowania, który przesiedzę w domu i chcę poświęcić na naukę. Nauczyłem się obiektowo wykorzystywać PHP i jestem w trakcie nauki ASP(C#), wszyscy mi mówią, że ASP nigdy nie będzie tak popularne jak Java i że to strata czasu, ale postanowiłem się nauczyć tego języka z powodu 3-miesięcznej praktyki, poza tym strony w ASP można robić, aż fruwają. No więc przypuśćmy, że mam wiedzę ASP i PHP, chce poświęcić rok wolnego na naukę i nie wiem co do tego wybrać (chciałbym mieszkać gdzieś w półmilionowym mieście):
a)Czy wybrać język Java?
Język Java na pewno jest czasochłonny, byłby to świetny kierunek związany z programowaniem oraz rynkiem pracy, ponieważ ofert jest dużo. Minus widzę taki, że jeśli miałbym programować na Linuxie to nie dla mnie i interesuje mnie tylko www.
b)Czy może wybrać grafikę?
Wiadomo, że programowanie jest ciężką dziedziną i że mógłbym być w tym słaby, po drugie, rynek pracy zaczyna się zapełniać... konkurencji przybywa, składając podanie do jakiejś firmy, mając tam 20 konkurentów ciężko bym to widział.. Czy nie lepiej nauczyć się do ASP i PHP grafiki (Photoshop, Flash ?), dzięki której powiększałbym portfolio i mógłbym robić projekty na własną rękę, gdybym nie miał pracy. Z drugiej strony PHP, ASP i Java przydałaby się w dużej firmie przy dużych projektach..
Co wy byście wybrali i dlaczego?