Kod
Witam
no cześć
Kod
A więc
Nie zaczyna się zdania od "a więc"
Kod
Domena na której powstanie portal: ForPeople.pl (swoją drogą, myślicie że to dobra domena?)
kiepskawa
Kod
Serwer na 99% będzie to reseller lub VPS (aktualnie na etapie poszukiwania - pojemność 15/25 GB + 50/100 GB transferu miesięcznie)[/cide]chcesz zrobić "portal" dla 3 znajomych? no to takie parametry Ci wystarczą - jak chcesz celować w szersze grono to raczej musisz to trochę przemnożyć
[code]Możliwość wykupienia przez użytkowników konta Premium, z dostępem do dodatkowych funkcji (dowolnych)
bardzo dobre podejście - najpierw myślimy o monetyzacji a później dodamy jakąś funkcjonalność - a co - wszyscy w ciemno chętnie zapłacą za jakieś funkcje które później łaskawie doda im pan administrator/właściciel, poza tym wszyscy duzi tak robią, google, facebook, Flickr i inni z czołówki. Chociaż nie, chwila - oni udostępniają swoje usługi ZA DARMO, no ale przecież oni pojęcia o biznesie nie mają, Ty im pokażesz jak się wyciska kasę z użyszkodników!
Kod
Wyszukiwarka profili (użytkowników)
no tak bo ja nie ma znajomych w serwisie to już jest kiszka, kto by się w ogóle rejestrował jak znajomych dodać nie można (no jak nawet tutaj na forum są to co dopiero w twoim super portalu nie?)
Kod
Możliwość wgrywania przez użytkowników zdjęć, tworzenia galerii
no koniecznie - co to za serwis społecznościowy bez zdjęć - dodam Cię do znajomych na 27 serwisach społecznościowych i bardzo chętnie zobaczę na nich te same twoje zdjęcia - w końcu skoro je tam wszędzie wrzucisz to muszą być tego warte nie?
Kod
Możliwość wgrywania przez użytkowników małych filmów/plików (tutaj problem, na ile MB ustawić limit dla użytkownika, tak optymalnie?)
youtybe ma 15 minut więc żeby być od nich lepszym ustaw na 15 godzin w QFHD (2160p) albo lepiej w WHUXGA (4800p 7680×4800)- w końcu trzeba być do przodu, a konkurencja nie śpi, no i już za chwilę tyle to każdy telefon i mikrofalówka będzie wyświetlał więc nie można sobie pozwolić na słabsza jakość.
Kod
Możliwość tworzenie przez użytkowników mini-bloga, na wzór Twittera (dodatkowo chciałbym zaimpletować taką możliwość z dedykowanej aplikacji np. pod Android'a i system Apple iOS - gotowe formularze do wpisywania i przycisk "dodaj" do profilu)
genialne - sklonowac twittera - z całą pewnością jego userzy odejdą i przyjdą do ciebie, w końću dajesz to samo ale jesteś lepszy, co nie?
Kod
Możliwość dodawania przez użytkowników ulubionych zakładek, ulubionych gier, filmów, muzyki (w postaci tekstowej, czyli tytuły np. z krótką recenzją)
gdzieś to już widziałem - czekaj, czekaj... wiem - mordoksiążka! skoro u nich działa to i u ciebie takie opcje nie zaszkodzą
Kod
Możliwość tworzenia przez użytkowników swoich quizów
to ja mam pierwsze pytanie: po co?
Kod
Wyświetlanie na stronie głównej artykułów i newsów (pisanych przeze mnie), a także reklam
no wiadomo - każdy portal ma redaktora który newsy pisze (onet też ponoć ma jednego redaktora i daje radę - a co), reklamy też pisz sam - inni się na tym nie znają a przy twoich zdolnościach to konwersję będziesz oferował na poziomie 2:1
Cytat
System punktacji użytkowników za komentarze na profilach, uploadowane pliki itp.
zwariowałeś? zastanów się do jakich nadużyć będzie dochodzić - te automaty są takie nieuczciwe, no chyba że ręcznie będziesz punkty przyznawał - wtedy to ja rozumiem
Cytat
Opcja: własne konta e-mail dla użytkowników (lub chociaż prywatne wiadomości)
- mordoksiążka wprowadza to nie będziemy gorsi nie? a co! ale daj ludziom coś więcej, wysłanie maila przed napisaniem to było by coś (tylko pssst, nie mów o tym za głośno bo mordoksiążka pomysł podchwyci i będziesz musiał wymyślić coś lepszego)
Cytat
Możliwość tworzenia własnych themów/skórek [System szablonów, najlepiej niezbyt skomplikowany]
wiadomo - ma być prosto i ma być jak klocki lego - złożysz z nich wszystko
Cytat
W miarę elastyczna budowa, abym mógł w przyszłości sam uzupełniać serwis o potrzebne mi elementy
jak tak to tylko
Rubber CMS - elastyczny jakby był z gumy
Cytat
Bardzo podoba mi się układ skryptu getsocial i socialo, czy jest coś darmowego podobnego do tych skryptów?
na pewno coś jest - w internecie jest wszystko!
Cytat
Portal ma być skierowany dla młodych ludzi, którzy chcą się podzielić swoimi zainteresowaniami, może coś zareklamować, polecić.
To by było coś nowego na rynku portali
Cytat
Wiem, że mam bardzo wysokie wymagania, które ciężko będzie spełnić darmowym skryptom (nawet z pluginami), więc zaznaczyłem ważniejsze funkcje przez pogrubienie.
a tam zaraz bardzo wysokie, ambitne - nie bójmy się tego słowa
Cytat
Swoją drogą, myślicie że taki serwis może w Polsce się przyjąć? (Przy lekkim designie, zoptymalizowanej stronie, silnej reklamie, dużej ilości funkcji oraz integracją aplikacji na iOS i Android'a z portalem)
jasne - myślę że wraz z rodziną i przyjaciółmi będziecie mieli tydzień świetnej zabawy przy kożystaniu z tego
Cytat
Rozumiem, myślałem w takim wypadku o portalu społecznościowym dla ludzi utalentowanych (dzielenie się swoim talentem - tzn. udostępnianie filmów, muzyki (np. ze śpiewem), wierszy itp. - za co użytkownicy byli by nagradzani punktami), podział na kategorie (np. muzyka - śpiew, instrumenty, sport - taniec, piłka nożna itp.) lub portalu społecznościowym oceniającym różne rzeczy (nowe gry, strony internetowe, seriale, filmy itp.) lub portalu fanów seriali (podział na kategorie - np. House, Wyspa Harpera itp.) ... Jak myślicie czy któryś z tych 3 portali ma szansę się przebić?
jeśli przyjmiemy że w sieci nie istnieje żadna strona o takiej tematyce to masz spore szanse pod warunkiem że nie skopiesz wykonania, no ale niestety zmartwięc Cię, jest tego od (piiiip) i jeszcze trochę
Cytat
Z góry dziękuję za odpowiedzi, porady, ogółem - wszystko.
z dołu: nie ma za co
@Sky_walker:
jakby miał takie fundusze to by jakiś ochłap znalazł dla kogoś kto mu stworzy system szyty na miarę
@do pionu kierowniczego: kto ustalił tak niski limit cytatów (10)? Kto to widział żeby nawet kogoś zacytować nie było można kilka razy