Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adiqus
Potrzebuję użyć w/w funkcji, jednakże zwraca błąd:

Cytat
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in [...]

Wiem jaki jest problem (nie chce się połączyć z localhost do serwera mailowego). Muszę zweryfikować "SMTP" (serwer poczty wychodzącej) i wprowadzić zmiany w pliku php.ini albo użyć funkcji ini_set().

Teraz pojawia się pytania:

1. Czy mogę użyć tej funkcji na localhoście? Jeśli tak, to:

2. Jak mam zmodyfikować ten plik? Jaką linijkę podmienić na jaką? Jaką linijkę dodać?

3. Albo jak mam użyć tej drugiej alternatywy (ini_set())?

Z góry dziękuję ...
kalmaceta
a masz postawiony serwer SMTP na localhoscie port 25. Mniemam że nie. Pop pierwsze używać polecam PHPMailera nie tej różnie różnie działającej funkcji, bądź też nie działającej. Po drugie no musi być serwer, który poczty (SMTP) można do tego skonfigurować PHPMAilera i jakieś darmową skrzynkę.
thek
Postawić samemu trzeba serwerek SMTP na localhoście by całość działała. Jest kilka ale do potrzeb testowania na windzie wystarczy Papercut. To malutki mocno okrojony smtp, tak na oko do kilkuset kilobajtów, który nasłuchuje port 25. Włączasz go i możesz testować. Nie jest jedyny, ale jego obsługa jest prosta jak budowa cepa. Włączasz i to wszystko. Nie trzeba konfigurować. A co do samej funkcji... jest zawodna. Lepiej zaopatrz się w biblioteki pokroju wspomnianego phpmailera lub swiftmailera i sobie skrobnij sam skrypt na podstawie którejś z bibliotek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.