Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz działający tylko w pewnej porze dnia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpowiec84
Witam
Mam formularz zamówienia online ,jak wprowadzić opcję aby była tylko możliwośc zamawiania od 10:30 do 23:00 questionmark.gif
CuteOne
  1. $godzina = date("Hi");
  2. if($godzina > 1029 && $godzina < 2301) {
  3.  
  4. echo 'formularz';
  5. }

thek
A ja myślę o jeszcze innym rozwiązaniu. Blokada na poziomie htaccess. skryt można z jego pozomu zablokować w określonych godzinach. Tak więc Ci może przekierować na stronę typu "formularz w godzinach od X do Y wyłączony" smile.gif http://www.askapache.com/htaccess/time_hou...econd-time.html i zerknij od tytułu "If Server is -3 hours slow" Odpowiednia regułka i jazda tongue.gif
CuteOne
Tylko czy to nie jest przerost formy nad treścią? Kombinowanie przez niedoświadczonych 'programistów' przy .htaccess zazwyczaj kończy się albo migreną albo kolejnym tematem na tym forum smile.gif

IMHO ciekawe - nie wiedziałem, że apache daje nam takie możliwości
markonix
Jeżeli wysłanie formularza o innej godzinę byłoby poważnym naruszeniem - w sensie, że to ważne to należałoby jeszcze sprawdzić przy wysyłaniu formularza godzinę bo nie jestem problemem włączyć stronę o 23, a wysłać formularz np. po północy winksmiley.jpg
zamper
Popieram drugi post napisany przez CuteOne, ale warto także zabezpieczyć w ten sam sposób skrypt obsługujący formularz.
thek
Wszystko jest kwestią wypadkowej "wygody" i umiejętności piszącego. Dla mnie blokada a poziomie htaccess jest po prostu wydajniejsza. Zauważ, że wszystkie żądania przechodzą przez htaccess, który mus wyłapać czy link spełnia którąś z reguł. Jeśli wyłapie, to przekieruje na odpowiednio przygotowaną na ten wypadek. Jeśli to będzie jakaś statyczna to nawet nie musi ruszyć do pracy interpreter php bo zaserwujesz jakiś html przykładowo (zależy jaka budowa strony).

CuteOne... Co do możliwości, to moduł ten daje o wiele większe niż tylko przepisywanie adresów do SEO-friendly, ustawianie 301 bądź blokowanie dostępu do katalogów. Poczytaj dokumentację sobie to zobaczysz co można wyprawiać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.