Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie w UTF8
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rid
Zainstalowałem serwer VertigoServ dość ciekawy wszystkie pliki konfiguracyjne są pod "ręką", chciałem się tylko zapytać jak wygląda sprawa z kodowaniem w utf8.Zauważyłem że po instalacji w folderze charsets gdzie znajdują się różne systemy kodowania w plikach xml: latin, latin2,hebrew itp. brak jest pliku utf8.Czy jest on wymagany?questionmark.gif
Mam problem bowiem w bazie danych "krzaczy" mimo że , w plikach jak i w bazie mam wszystko ustawione tak jak powinno być.
  1. auto increment increment 1
  2. auto increment offset 1
  3. automatic sp privileges ON
  4. back log 50
  5. basedir f:\VertrigoServ\Mysql\
  6. binlog cache size 32 768
  7. bulk INSERT buffer size 8 388 608
  8. character SET client utf8
  9. character SET connection utf8
  10. character SET DATABASE utf8
  11. character SET filesystem BINARY
  12. character SET results utf8
  13. character SET server utf8
  14. character SET system utf8
  15. character sets dir f:\VertrigoServ\Mysql\share\charsets\
  16. collation connection utf8_polish_ci
  17. collation DATABASE utf8_polish_ci
  18. collation server utf8_polish_ci
  19. completion type
phpMyAdmin rozpoznaje polskie znaki,jednak z pod konsoli MySql już nie.Czy ktoś używa tego serwera na UTF8?questionmark.gifquestionmark.gif
webmaniak
Ja używam tego serwera, czyli VertrigoServ i nic mi nie wykrzacza. Powiem nawet więcej, moi znajomi używają tego samego programu i też nie ma problemów. Ja zawsze ustawiam kodowanie utf8 w pliku php, a nie patrze na to jakie jest kodowanie na localhost, więc jeśli dasz w pliku odpowiednią deklarację to powinno działać. Polecam program geany jako edytor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.