Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]dostępność po 'odchaczeniu'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Mam tabelę NEWSY:
id | news | dostepny

i mam taki formularz dodawania wiadomości do bazy:

1. <form action="index.php" method="POST">
  2. Wstaw news: <input type="text" name="news" /><br />
  3. dostępny <input type="chechkox" name="dostepny" /><br />
  4. </form>

i tu się nasuwa moje pytanie, jak zrobić, aby po zaznaczeniu opcji 'dostępny' ukazywało się automatycznie na stronie, to znaczy po zaznaczeniu aby zmieniała się liczba z '0' na '1', lub automatycznie wpisywała się liczba '1' (no, a gdy nie zaznaczę, to nie). I czy można samo odhaczenie jakoś zaprogramować, np. abym w panelu admina również miał taką opcję?

Na stronie wyświetlającej newsy mam taki kod:
  1. $sql = "SELECT * FROM NEWSY WHERE dostepny= '1' ORDER BY id ASC";

a gdy zapisuję newsa mam coś takiego:

1. $sql="INSERT INTO
  2. NEWSY
  3. (news,dostepny)
  4. VALUES ('$news', '$dostepny');";
  5. $result=mysql_query($sql) or print ($sql);

a domyślnie zapisywany jest w bazie jako '0'.
cycofiasz
A jaka jest wartość w zmiennej $dostepny ?
andrzejlechniak
pole 'dostepny' w bazie danych to int domyślnie ustawione na '0', czyli jak nie odhaczę w tym polu, to będzie zapisana w bazie jako '0' czyli jako niedostępna, ale tak czy inaczej będzie zapisana w bazie
cycofiasz
Nie o to pytałem. Wyświetl sobie w php zmienną $dostepny ,
  1. echo 'dostepny: '.$dostepny;
andrzejlechniak
Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, żeby sterować za pomocą pola checkbox czy dany news ma być wyświetlany, dlatego w kodzie, który wyświetla newsy taki jest zapis:
  1. $sql = "SELECT * FROM NEWSY WHERE dostepny= '1' ORDER BY id ASC";
gdzie dostępny='1' oznacza, że news jest wyświetlony
a zmienna $dostepny ma wartość 1 lub 0 i chodzi mi o ustawienie tych wartości w formularzu za pomocą pola checkbox a nie o ręczne ustawianie w bazie danych
cycofiasz
Aleś ty niekumaty człeku blinksmiley.gif

Daję Ci metodę na dojście do źródła problemu, sprawdź sobie do jest wysyłane przez formularz dla pola dostepny i dopiero później zastanawiaj się czy sql jest dobry.
andrzejlechniak
No dobra, nie kumam, wyechowałem to i mam '0', ale sprawa jest taka jak w formularzu w takim razie zastosować mechanizm odpowiadający za wyświetlanie lub nie.
cycofiasz
  1. $dostepny = isset($_POST['dostepny']) ? 1 : 0;

to dajesz przed tworzeniem sqla
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.