Mam pewien problem z dość zawiłą bazą danych. Chciałbym, żeby wszystko działo na dwóch tabelach -> jedna orders, a druga carts. W momencie dodania ,rekordu chce aby w orders pojawiało się (jeśli jeszcze nie istnieje): cartid i user. Cartdid jest tworzony z randoma a user pobierany zał, czy ma sesji. I takie coś ma byc tylko raz. A w carts ma się dla każdego rekordu tworzyć jeden wiersz ze stałym cartid. Wymyśliłem, żeby skrypt najpierw sprawdz już coś z tym userem w ordersach i potem pobierał z niego cartid i w nim umieszczał dane w carts. No i wszystko działa, oprócz własnie pobierania cartid z orders. Teraz nie wiem co jest nie tak. Tak ten fragment skryptu wygląda:
else if($_GET['op']==1&&$_GET['op']!=null){
$test0 = mysql_query("SELECT FROM orders WHERE user='".$_SESSION['user']."'"); $dodajc = mysql_query("INSERT INTO carts (cartid, productid, quantity) VALUES ('".$cart_id."', '".$pr."', '7')");
VALUES ('".$cart_id."', '".$_SESSION['user']."')");
$dodaj_usr = mysql_query("INSERT INTO orders (cartid, user) VALUES ('".$cart_id."', '".$_SESSION['user']."')");
}}
else{
$dodajc = mysql_query("INSERT INTO carts (cartid, productid, quantity) VALUES ('".$cart['cartid']."', '".$pr."', '7')");
}
header("Location: twoj-koszyk.php?podstrona=aktualnie-w-koszyku&msg=1"); }
W tabeli carts ląduje mi wszystko oprócz własnie cartid. Jest tylko pusta komórka. Co jest nie tak w tym skrypcie?