Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt uploadu iimg
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
nanetorg
Witam, mam do oceny skrypt uploadu obrazków.
@demo: http://iimg.pl

Skrypt do pobrania i testowania:
http://sourceforge.net/projects/iimg
emajl22
Wygląd kiepski, a napisy w menu prawie w ogóle niewidoczne. Sam upload działa przyzwoicie, ale brakuje mi aktualnego stanu przesyłania pliku. Super jest to, że wrzucany obrazek można pobrać w wersji czarno-białej i w wersji negatyw (a tego nie ma żaden upload), choć z drugiej strony są to dwa dodatkowe obrazki na serwerze, a zakładam, że 95% użytkowników z tego nie skorzysta.
nanetorg
Cytat(emajl22 @ 17.01.2011, 15:36:07 ) *
Wygląd kiepski, a napisy w menu prawie w ogóle niewidoczne. Sam upload działa przyzwoicie, ale brakuje mi aktualnego stanu przesyłania pliku. Super jest to, że wrzucany obrazek można pobrać w wersji czarno-białej i w wersji negatyw (a tego nie ma żaden upload), choć z drugiej strony są to dwa dodatkowe obrazki na serwerze, a zakładam, że 95% użytkowników z tego nie skorzysta.

Obrazek na serwerze jest tylko jeden. Obsługa .htaccess oraz biblioteka GD.
Wygląd został poprawiony. Proszę o ocenę.
thomson89
Wygląd jest ok.

Ten domek w menu wygląda na lekko zniekształcony.

Napisy "czarno biały" i "negatyw" - przez to, że gradient przechodzi w biel są trochę nie czytelne.

Zamiast linku "ta strona" dałbym coś w stylu: informacje / ścieżki o pliku.

Po kliknięciu wybierz na danym efekcie, w otwartym okienku spodziewałbym się linków do tego obrazka. Po krótkiej chwili się skumałem, że dany efekt różni się literką (imgi, imgg, imgn) ale inni mogą być mniej kumaci biggrin.gif

Informacje o obrazku powinny być trochę większe.

Po kliknięciu w zmianę języka powinno zmienić język, ale ja bym np. chciał pozostać na tej stronie co jestem winksmiley.jpg

A, i galeria może być nie bezpieczna. Przed chwilą zobaczyłem tam, brzydkie obrazki biggrin.gif
qba10
Ubuntu 10.10 Firefox4 (Minefield 4.0b10pre(2011-01-20) ostatnia beta)

rocktech.pl
Witam.

1. Walidator się czerwieni
2. Layout trochę nie pasuje widzę tu coś jak rapidshare proste i przejrzyste
a) po wejściu na stronę powinno być jasne o co tu chodzi
cool.gif wersja orange chyba najbardziej przejrzysta
3. Przydałoby się jakieś logo z pomysłem (przy okazji niech linkuje do głównej)
4. Plus, że szybko chodzi (cufon raczej zbędny, tekstów na stronie jak na lekarstwo)
ylk
Bardzo ładne wykonanie, layout "wood" jest cukiereczkiem dla mych oczu ;P
Wszystko działa, brak zastrzeżeń. Jedyne co, to brakuje jakiegoś opisu co to właściwie jest nad fileformem na głównej.
grzeee
Dla mnie miłe dla oka, działanie serwisu przeżyste.
Lay wood jest ok, pozostałe takie sobie.
Jedyne co to logo, nazwa serwisu mało widoczne i raczej nie będzie zapamiętywane.
Dodałbym też opcje czy pliki mają być widoczne w galerii dla innych - niektórzy mogą sobie tego nie życzyć.
Fifi209
Wood - najładniejszy i tylko przy nim bym pozostał.

Co do serwisu, czy napisy i przyciski mają nachodzić na obrazki? Tutaj się tak dzieje:
http://iimg.pl/?iimg&20110274d59e4e3f7a.jpg

Co do samego przesyłania, przydałoby się to zrobić w jakimś flash'u lub java. Mam tu na myśli ładny formularz, z opcją wybraniu kilku plików naraz.

W dodatku prywatne wstawki, do tego przydałaby się captcha dla niezalogowanych i oczywiście możliwość zalogowania + rejestracja.

Spawnm
Formularz i jego walidacja - nie wypisuje listy co źle zrobiłem , tylko po jednym aż do skutku, jsowy walidator inaczej sprawdza poprawność pola mail niż ten phpowy co skutkuje czyszczeniem wszystkich pól formularza.
nanetorg
Cytat
Formularz i jego walidacja - nie wypisuje listy co źle zrobiłem , tylko po jednym aż do skutku, jsowy walidator inaczej sprawdza poprawność pola mail niż ten phpowy co skutkuje czyszczeniem wszystkich pól formularza.

Już niedługo zostanie to poprawione.

Cytat
Co do serwisu, czy napisy i przyciski mają nachodzić na obrazki? Tutaj się tak dzieje:
http://iimg.pl/?iimg&20110274d59e4e3f7a.jpg

Tak właśnie ma się pokazywać.

Cytat
Witam.

1. Walidator się czerwieni
2. Layout trochę nie pasuje widzę tu coś jak rapidshare proste i przejrzyste
a) po wejściu na stronę powinno być jasne o co tu chodzi
wersja orange chyba najbardziej przejrzysta
3. Przydałoby się jakieś logo z pomysłem (przy okazji niech linkuje do głównej)
4. Plus, że szybko chodzi (cufon raczej zbędny, tekstów na stronie jak na lekarstwo)

1. Już nie.
2. Taki pozostanie, później będzie możliwość zmiany layout'u (layout "clea"r podobny do google)
3. Logo zrobione w 5 minut smile.gif Już zajmuje się tym mój grafik. ( tekst linkuje)
4. Serwer dedykowany jest w Polsce. Cufon zostanie w skórce "default", w "clear" już nie będzie.

Cytat(fifi209 @ 11.02.2011, 10:22:54 ) *
W dodatku prywatne wstawki, do tego przydałaby się captcha dla niezalogowanych i oczywiście możliwość zalogowania + rejestracja.

Ta aktualizacja pojawi się najprędzej. Bardzo dobry pomysł. Dzięki fifi209.
cniak
Jak zmienie kontrast obrazka dlaczego nie mogę wrócić do domyślnego (kolorowego)?
nanetorg
Cytat(cniak @ 11.02.2011, 22:07:34 ) *
Jak zmienie kontrast obrazka dlaczego nie mogę wrócić do domyślnego (kolorowego)?

Standardowy kod obrazka zawsze jest wyświetlony w boksach po prawej stronie.

@update

Pojawiła się nowa opcja w formularzu uploadu. Można wyłączyć dodawanie zdjęć do galerii i zachować to ustawienie na dłuższy czas bez potrzeby zmiany za każdym uploadem.
Poprawione zostało również logo. Pojawiła się informacja z wielkością bazy i ilością ukrytych plików.
Fifi209
Przy usuwaniu:

Cytat
Strict Standards: main() [function.main]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. Please use the date.timezone setting, the TZ environment variable or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/juri/public_html/iimg.pl/engine.php on line 190

Notice: Undefined variable: fsizedata in /home/juri/public_html/iimg.pl/engine.php on line 190

@edit
Cytat
w bazie: 33 plików (ukrytych: 1), rozmiar bazy: -51653 B

Dlaczego rozmiar jest na minusie?
Co do bajtów...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry685885
nanetorg
Cytat(fifi209 @ 13.02.2011, 01:49:01 ) *
Przy usuwaniu:

@edit

Dlaczego rozmiar jest na minusie?
Co do bajtów...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry685885

Drobna pomyłka :) dzięki.
rzymek01
wygląd oceniony to teraz kod smile.gif
nie jest za dobrze:
- kod jest chaotyczny, mało czytelny
- używasz ciągle @ (ukrywanie błędów) i to nawet w miejscach gdzie to niepotrzebne, moja rada: nie używaj w ogóle @ tylko obsługuj błędy
- do dołączania plików typu engine.php użyj require zamiast include, bo w przypadku jakiegoś błędu zatrzyma się wykonywanie skryptu
- stałe pisz z wielkich liter oraz używaj funkcji defined
- nie filtrujesz danych od użytkownika, pozwalasz na ładowanie obrazków spoza katalogu `udir`
- mieszasz często ze sobą kilka różnych aspektów, podziel to
- k'gwoli optymalizacji, zamiast $size /= 1024 , możesz użyć przesunięcia bitowego smile.gif
- trochę nie pomyślany ten system obsługi języków, masz swój format i za każdym razem parsujesz to wszystko,
jeśli nie zrzucasz tego do kogoś od frontendu, to zrób po prostu tablicę asoscjacyjną, wychodzi dokładnie to samo, co masz po parsowaniu
- przykład:
  1. $data = file(idir . '/' . $_type . '.' . $_value . '.php')) {
  2. @array_shift($data);
  3. $data = implode('', $data);

zamiast użyć funkcji file_get_contents

Podsumowując przepisz cały kod pisząc obiektowo, bo teraz jakość tego kodu jest naprawdę mizerna, i już sobie wyobrażam jak będzie wyglądać dodanie jakiejś funkcjonalności czy pielęgnacja takiego kodu.
Nie chce Cię zniechęcać tylko uzmysłowić, że czeka Cię wiele pracy i żebyś nie osiadał na laurach wink.gif
nanetorg
Dzięki wielkie rzymek01 za super krytykę, mam dużo pracy przed sobą. Skrypt będę musiał poprawić ale jak na razie funkcjonuje i dobrze wygląda dla użytkowników.

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i opinie, temat uważam za zamknięty.
Fifi209
Teraz ja coś wtrącę od siebie odnośnie kodu.

Bardzo nie podoba mi się plik: inc/pl.lang.php
Wygląda to jak plik .ini, a obsługę ini masz w php parse_ini_file, dlatego też zastanowiłbym się nad tym.
To samo tyczy się plików: inc/header.conf.php ; inc/en.lang.php ; inc/config.conf.php

W pliku iimg.php masz na końcu: ob_get_contents jak dla mnie bardziej: ob_end_flush

Kod
  1. $replace = array('`','~','!','"',"\\","'",' ','<','>',',');
  2. foreach ($replace as $value) $name = str_replace($value, '', $name);

Można zastąpić:
  1. $replace = array('`','~','!','"',"\\","'",' ','<','>',',');
  2. $name = str_replace($replace, '', $name);

yta
--moderacja-- się --moderacja--
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.