Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Jaka książka?
Forum PHP.pl > Inne > Książki
normi
Witam,

chciałem zapytać was tu zgromadzonych, smile.gif jaką książkę wybrać do nauki PHP i MySQL?
Chciałbym żeby nie uczyła ona samych podstaw, lecz czegoś więcej.
Konkretniej chciałbym utrwalić i rozszerzyć wiedzę nabytą podczas czytania kursów internetowych i oglądania video tutoriali. Umiem np. zrobić shoutbox, logowanie, rejestrację itp, ale moja wiedza nie jest zbyt wielka ;]
Na razie mam "na celowniku" książkę pt.: "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie czwarte". Czy byłby to dobry wybór? Czy może wybrać coś innego? Chciałbym, żeby w książce były też jakieś dobre przykłady, np. jak zrobić licznik wejść, czy ankietę biggrin.gif

Pozdrawiam,
Normi
Mefiuu
Nie. Z tego co mówisz to dla Ciebie nie. Traktuje ona w dużej mierze o podstawach. Może spróbuj obiektówkę? I na litość, ludzie przeglądajcie tematy w tym dziale ... Średnio co tydzień albo i częściej jest takie samo pytanie -.-
normi
Chciałbym książkę w której jest zawarte:
- coś o systemie szablonów,
- coś o funkcjach,
- programowanie obiektowe,
- wyrażenia regularne,
- i kilka przydatnych rzeczy smile.gif

Doszedłem do wniosku, że mogę sobie ściągnąć to Vademecum Profesjonalisty i przeczytać wybrane rozdziały.

Więc mając na uwadze to co napisałem, polecacie coś? smile.gif
tr!ckle
Polecam biblię php5 i mysql (helion) oraz dokumentację php

na wowebook.com też coś można znaleźć (a nawet bardzo dużo), tylko po angielsku (mam nadzieję, że podołasz tongue.gif)

Powodzenia

P.S. Nie ma jednej książki do wszystkiego. Najlepiej sobie wyspecjalizowane zapodawaj, bo mają bardziej wartościową treść w większości
toaspzoo
PHP, Apache, MySQL od podstaw.

Helion
Robert3d
WROX czy WORX hmm zawsze mi się myli nazwa tej serii ale w helionie jest a jak umiem ang to już wiesz gdzie szukać wink.gif
flejm
PHP. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty, autorstwa George Schlossnagle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.