Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP](mailing) Pytanie dotyczące MAIL()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
homik363
Witam chce stworzyć skrypt umożliwiający wysyłanie mailingu ( za pomocą funkcji mail)
tutaj moje pytanie jest stepujące ( przyjmijmy ze baza maili wynosi 10000)

Czy maile wysyłać po kolei ( wywołując 10000 razy funkcje mail) czy wpisać te 10000 maili jako odbiorce ( mail1, mail2 mail3, ... ) czy może jeszcze jakoś inaczej to rozwiązaćquestionmark.gif

ViX
Cytat(homik363 @ 1.02.2011, 00:37:32 ) *
Witam chce stworzyć skrypt umożliwiający wysyłanie mailingu ( za pomocą funkcji mail)
tutaj moje pytanie jest stepujące ( przyjmijmy ze baza maili wynosi 10000)

Czy maile wysyłać po kolei ( wywołując 10000 razy funkcje mail) czy wpisać te 10000 maili jako odbiorce ( mail1, mail2 mail3, ... ) czy może jeszcze jakoś inaczej to rozwiązaćquestionmark.gif

Twój wybór... Pamiętaj tylko, że w pierwszym przypadku adresat zobaczy jedynie swój adres, natomiast w drugim dodatkowo adresy pozostałych 9999 osób.
Zauważmy również, że nikt nie chciałby aby jego adres mail był wysyłany do obcych osób.

Moim zdaniem pętla jest lepszym rozwiązaniem. W razie gdyby skrypt nie był w stanie przemielić wszystkich maili od razu (wywali Ci 500-tke), pomyśl o wysłaniu partiami po np. 100 sztuk.
homik363
dzięki za odpowiedz

mam tylko jeszcze jedno jak zrobić wysyłanie w "partach" (adresy są pobierane z pliku tekstowego)
ponieważ chyba wywołanie kilka razy pętli tutaj nic nie da....
amii
Robisz "licznik" w bazie danych
homik363
ja ogólnie myślałem o przechowywaniu informacji na którym mailu skończono w zmiennej get dziki temu skrypt będzie uruchamiał się kilkukrotnie tylko nie wiem jaką liczbę mieli wysyłać przy jednym uruchomieniu skryptu ponieważ wydaje mi się że 100 to troche mało ponieważ przy wolniejszym internecie wysłanie 10000 maili potrwa z godzinę

a i jeszcze jedno pytanie jak pobrać dane z .txt np od linijki 400 - 800??
Hekko
Większość serwerów ma również ograniczoną ilość odbiorców w jednej wiadomości, dlatego lepiej jest wysyłać partiami np. za pomocą crona i 1 mail = 1 odbiorca.
amii
Cytat(homik363 @ 1.02.2011, 17:13:59 ) *

Oczywiście $min i $max odczytujesz z bazy i uaktualniasz przy każdym odpaleniu skryptu.
SELECT potrzebne_dane FROM tabela WHERE id BETWEEN $min AND $max;
ViX
Cytat(homik363 @ 1.02.2011, 17:13:59 ) *

Odpuść sobie plik tekstowy z takimi danymi.
Zaimportuj sobie maile do bazy (choćby pisząc prosty skrypt który zdziara Ci je do DB).
Następnie piszesz skrypt który będzie pobierał Ci maile z bazy (ilość zależy od łącza i wydajności serwera) i wysyłał je w pętli.

Reszta tak jak napisali przedmówcy.

P.S. Jeśli nie umiesz jeszcze obsługiwać bazy danych to polecam spędzić nad nią ze 3-4 wieczory, a gwarantuję, że czas poświęcony na to zwróci Ci się i to z nawiązką wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.