Znalazlem kilka tematow dotyczacych proxy, ale ich data jest dosc stara. Mam nadzieje ze z biegiem lat doszlo kilka nowych sposob zabezpieczenia sie przed proxy.
Czy zna ktos jakis skuteczny sposob zabraniajacy uzytkownikom korzystania z proxy? Moze powiem na czym dokladnie mi zalezy. Postaram sie przedstawic co chcialbym osiagnac.
Mam stronke, na ktora ludzie wchodza i przyjmijmy umownie ze 'glosuja'.
Chcialbym aby jeden KOMPUTER mogl oddac jeden glos, przy czym tworzenie, rejestracja kont- odpadaja.
Probowalem zabezpieczyc sie przed proxy, znalazlem pewien sposob, jednak dziala on tylko na te slabsze.
Cookie odpada, gdyz wychodze z zalozenia ze jesli ktos umie uzyc proxy to tym bardziej umie wylaczyc obsluge cookie.
Najlatwiejszym sposobem byloby pobranie nazyw komputera uzytkownika, jednak z tego co mi wiadomo PHP nie udostepnia takiej mozliwosci (A jak jest z innymi jezykami programowania?).
Wpadl mi do glowy tez inny pomysl, jednak nie wiem czy jest on wykonywalny, a mianowicie- Sprawdzenie za pomoca cURL'a czy podane IP to proxy czy nie.
Prosilbym o podzielenie sie pomyslami, propozycjami rozwiazania tego problemu biorac pod uwage glowne zalozenie- 1 komputer = 1 glos+brak tworzenia kont.
Mam jeszcze jedno pytanie- Czy wizyty przez proxy wliczaja sie w unikanle wejscia?
Przedstawie jeszcze kod, ktory eliminuje slabsze proxy, moze komus sie przyda.
if ($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'] || $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED'] || $_SERVER['HTTP_FORWARDED_FOR'] || $_SERVER['HTTP_CLIENT_IP'] || $_SERVER['HTTP_VIA'] { }else{ }