matrik
14.03.2011, 17:09:39
Witam
Czy jest możliwość edycji danych w cache przeglądarki, tak by móc zmienić zawartość pliku crossdomain.xml tak by móc pobrać dane przez javascript z zewnętrznego serwera?
I jeśli była by opcja taka, by móc zachować parametry pliku etc. chodzi mi o to by przeglądarka myślała, że nic się nie zmieniło, a treść została by podmieniona.
Ewentualnie inne lepsze rozwiązanie, jakaś funkcja z możliwością pobrania zew. pliku nie korzystając z PHP, Java nie wchodzi w grę.
wookieb
14.03.2011, 18:15:01
Ale o ile pamiętam to crossdomain.xml jest dla flasha a nie JS.
Poza tym nie da się zmodyfikować crossdomain.xml w cache przeglądarki. Można ustawić takie uprawnienie w SWF-ie
matrik
17.03.2011, 13:33:14
To jak można pobrac przez javascript zewnętrzny adres URL?
wookieb
17.03.2011, 13:35:08
Dynamicznie dodająć <script> albo JSONP
matrik
17.03.2011, 13:51:04
ale JS nie czyta zewnętrznych plików :/
Np. korzystając z Gears: error: [Uncaught Error: URL is not from the same origin.]
wookieb
17.03.2011, 13:55:06
google -> crossdomain javascript
Już nie wiem jak do Ciebie mówić.
matrik
17.03.2011, 13:58:58
omg, a ja już nie wiem czy Ty jesteś z polski...
rozumiesz w ogóle, że crossdomain ustawia prawa dla zewnętrznych domen tak by one mogły pobrać treść np. przez javascript??
krowal
17.03.2011, 18:36:25
@matrik nie bulwersuj się, crossdomain ustawia prawa dla zewnętrznych serwerów ale to działa tylko dla flash'a

Flash pobierając coś z serwera zewnętrznego zawsze sprawdza plik crossdomain.xml który się na tym zewnętrznym serwerze znajduje i na podstawie ustawień z tego pliku wie czy ma uprawnienia czy nie. JavaScript nie ma nic do tego. Jak chcesz AJAX'em pobierać treści z zewnętrznych stron to powinieneś odwołać się najpierw do swojego serwera a w skrypcie do którego się odwołujesz czytać dane z zewnętrznego serwera np za pomocą curl'a. Możesz też pobierać dane przez js za pomocą <script> dynamicznie wstawianego w dom
matrik
18.03.2011, 19:53:58
Własnie
JS nie może pobrać zewnętrznego pliku.
Flash też nie może.
PHP odpada.
Java też odpada.
Mi chodzi, by użytkownik pobrał ten plik ze swojego adresu IP i przekazał zawartość do skryptu JS.Hmm, a wtyczka Gears??
Może w jakiś sposób dałoby rade w końcu jakoś to pobrać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.