Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] proste BBCODE?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dareo95
witam,
jak najprosciej zrobic cos w stylu bbcode? mam zrobione wysylanie formularza i jest to zabezpieczone htmlspecialchar, stripslashes, a chcialbym jakis tekst sobie pogrubic.
sadistic_son
Dla pogrubienia:
  1. $tekst=str_replace('[ b ]','<b>',$_POST['tekst']);
  2. $tekst=str_replace('[/ b ]','</ b >',$_POST['tekst']);
Albo dla wszystkich przy uwględnieniu standardów W3C, czyli zamiast tagów typu < b > użyć CSSa:
  1. $tagi = array("[ b ]", "[/ b ]", "[ u ]" , "[/ u ]");
  2. $html = array('<span style="font-weight:bold;">', "</span>", '<span style="text-decoration:underline;">' , "</span>");
  3. $tekst = str_replace($tagi, $html, $_POST['tekst']);
Oczywiście pousuwaj te spacje z [ b ], musiałem je dodać żeby forumowy parser to wyświetlił.
dareo95
czyli to cale BBCODE np na tym forum dziala na takiej zasadzie? smile.gif znalazlem tutaj na forum jakies skomplikowane przyklady z klasami, a to jednak nie takie trudne.
dzieki za pomoc smile.gif
sadistic_son
Nie wiem jak działa tutejszy BBCode. Na pewno jest bardziej złożony i zabezpieczony przed złośliwością użytkowników, ale możliwe, że ogólna zasada jest podobna. Ja Ci podesłałem możliwie najprostszą metodę. Zwróć uwagę, że tutaj działają nawet skróty klawiszowe, np. CTRL + b dla pogrubienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.