Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobieranie id z bazy na podstawie rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iqique
Witam mam taki problem:

W bazie mam dwa wpisy. ID user auto increment i nazwisko przypisane do id.

Kiedy chce pobrać nazwisko po id nie ma problemu.

1. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM konta WHERE user = 1;");
  2. $odopwiedz = mysql_fetch_array($zapytanie);
  3. $zapytanie["user"];
  4. echo $zapytanie["user"];

Nie wiem jednak w jaki sposób pobrać id znając tylko nazwisko. Kiedy to odwracam nie działa.
Proszę o pomoc.

mat-bi
A co w tym trudnego? Proste zapytanie

1. SELECT * FROM konta WHERE nazwisko = '$nazwisko'
gregory90
  1. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM konta WHERE nazwisko='Kowalski';");
  2. $odpowiedz = mysql_fetch_array($zapytanie);
  3. echo $odpowiedz['id'];

Pisane z palca, powinno działać...
iqique
Na tyle pojmuje php i próbowałem tak.
Dostaje odpowiedź:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\phptest\index.php on line 35

Chodzi o to, że pobieram ten rekord z formularza logowania. Jest to nazwisko które zapisuje do zmiennej. Tą zmienną wstawiam do zapytania do bazy. W odpowiedzi chcę otrzymać id danego usera. Jednak zwraca mi ten błąd.
mat-bi
A podaj wynik:

1. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM konta LIMIT 1");
  2. $zapytanie = mysql_fetch_assoc($zapytanie);
  3.  
  4. var_dump($zapytanie);
iqique
array(4) { ["nrkonta"]=> string(1) "1" ["haslo"]=> string(3) "123" ["user"]=> string(12) "Jan Kowalski" ["balans"]=> string(6) "165.20" }
mat-bi
Przecież nie masz kolumny nazwisko, więc co się dziwisz? Możesz najwyzej dać coś takiego;

1. SELECT * FROM konta WHERE user LIKE '%$nazwisko' LIMIT 1
iqique
Po co mi kolumna nazwisko? Znając wartość komórki Jan Kowalski chce pobrać id mu przypisane to wszystko.
mat-bi
Zdecyduj się. Chcesz pobrać coś na podstawie nazwiska, wychodzi więc logicznie, że masz kolumnę nazwisko.
iqique
Chcę pobrać numer id znajdujący się w kolumnie nrkonta przypisany do nazwiska które znam znajdujące się w kolumnie user
nospor
Toć przecież dostałes:
SELECT * FROM konta WHERE user ='$nazwisko' LIMIT 1

Nadczym jeszcze myślisz?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.