Jeżeli wpiszemy coś i klikniemy tłumacz to na tej stronie wykonuje się request np taki(dla tłumaczenia "go" z ang na polski):
http://translate.google.pl/translate_a/t?c...tsel=5&sc=1
W odpowiedzi dostajemy ładny obiekt json.
[[["przejdź","go","",""]],[["rzeczownik",["ruch","próba","kłopot","życie","aktywność","energia","animusz","przedsięwzięcie"]],["czasownik",["iść","pójść","pojechać","chodzić","jeździć","wchodzić","polecieć","sięgać","odwiedzać","ujść","mijać","stać się","obyć się","znikać","ustąpić","obchodzić się","ciągnąć się","obrócić się","odnieść się","wleźć","ubyć","machać","zakładać się","pracować","okrążać","zabierać się do","zmieścić się","prowadzić dokądś"]]],"en",,[["przejdź",[5],1,0,525,0,1,0]],[["go",4,,,""],["go",5,[["przejdź",525,1,0],["go",170,1,0],["iść",116,1,0],["Idź",68,1,0],["przejść",58,1,0]],[[0,2]],"go"]],,,[],51]
Pytanie jak wywoływać requesty ajaxem z mojej strony, żeby móc otrzymać odpowiedzi.
1) Rozumiem, że jest ograniczenie, że można wywoływać ajaxa tylko z tej samej domeny więc zwykły ajax odpada.
2) Czy Flash mi pomoże, cross-domain requests z flashem, czy może są jakieś pliki policy na serwerze google takie że google nie ma tam wpisanej mojej domeny i lipa. Czy dobrze myślę czy jednak coś się uda ?
3) Jakie są inne rozwiązania mojego problemu ? Google Translate API jak dla mnie odpada, bo tam jest tylko jedno tłumaczenie(dla go- przejdź) a ja chcę więcej alternatyw
4) Proxy z PHP też odpada, bo podejrzewam że szybko google mnie zbanuje czy da jakiegoś captcha(skoro zapytania będą tylko z tego samego IP) Czyli inaczej mówiąc to musi być robione po stronie klienta