Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wywołaniem funkcji ajax
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
asdasda
Witam.
Mam o to taki kod:
  1. print '<html><head><script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
  2. <script language="javascript" type="text/javascript">
  3. function wysyl(){$.ajax({
  4. type: "POST",
  5. url: "asda.php",
  6. data: "link='.$linki[$i].'..................
  7. })}</script></head>
  8. <a href="java script:wysyl()">Link</a>'</html>;

i w pliku asda.php odebranie do zmiennych danych przez posta i zapisanie wyniku w pliku w celu sprawdzenia czy to działa.
Niestety, taka o to funkcja nie chce mi się wykonać, próbowałem także przez xmlhttprequest i biblioteka json ale to samo - kod się nie chce wykonać. Jak by ktoś miał jakieś sugestie co z tym zrobić to byłbym ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam, Janusz
jaslanin
Nie powinno być:

Kod
<a href="java script:wysyl()">Link</a>

tylko:

Cytat
<a href="java script:wysyl()">Link</a>

Pozatym:

Kod
<a href="java script:wysyl()">Link</a>'</html>;

będziesz miał błąd składni, powinno być:

Kod
<a href="java script:wysyl()">Link</a></html>';

Zapoznaj się także z: Temat: JavaScript jesli Twoj watek go dotyczy KONIECZNIE przeczytaj
blooregard
Cytat
<a href="java script:wysyl()">Link</a>'</html>;

Przede wszystkim: javascript, a nie java script
asdasda
  1. <a href="java script:wysyl()">Link</a>

mam ok, bez odstępu, nie wiem dlaczego forum zmienia, próbowałem także z onclick w buttonie, ale tu nie raczej nie o to chodzi, bo jak zastąpię funkcję ajaxa wyświetleniem alertu, to działa. Serwer http na serwerze to nginx, korzystam z przeglądarki chrome i firefox.
#luq
1. Sprawdź jak wygląda przeparsowany przez PHP kod.
2. Firebug - sprawdź konsole czy czegoś nie wypluwa i czy leci ajaxowy request
asdasda
Był błąd w formie podawanych danych przez posta, jak dałem { dane: "'.$zmienna.'", .....} to zadziałało, ale niestety nie podało tych danych. Zmieniłem jednak funkcje na load i przez geta podaje dane.
Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.