Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]czas dzialania skryptu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witajcie.
Tym razem pisze z problemem natury teoretycznej.
Pisze skrypt (funkcje) ktora obrabia dane pobierane z allegro.
parametrami funkcji sa zazwyczaj idusera czy cos tam innego (na chwile obecna to nie istotne)
Pomijajac wszelkie kwestie techniczne ostatnio okazalo sie ze jesli user ma np 5000 aukcji skrypt nie wykonuje sie do konca. Przy mniejszej ilosci aukcji operacje wykonywane sa ok.

Googlajac doczytalem o limitach czasu wykonywanych skryptow (default 30 sek). Napisalem do hostingu z pytaniem czy da sie zmienic te czasy. Niestety okazalo sie ze nic w tej kwestii nie da sie zrobic wiec sztuczki typu
  1. ini_set("max_execution_time","1036800");
  2. ini_set("post_max_size","1036800");
  3. ini_set("upload_max_filesize","10036800");

poprostu nie dzialaja.

Czy ktos moze poradzic co w takiej kwestii mozna zrobic? Czy przy limitach 30sek mozna tak zrobic skrypt ajaxowy aby wykonywal sie dluzej niz 30 sek ?
Za wszelkie sugestie i pomoc z gory dziekuje
pozdrawiam
Grzegorz
blooregard
Rozwiązałbym to w ten sposób, że operacje na aukcjach przeprowadzałbym w "pakietach", np co 100 aukcji.
Wtedy nie miałoby znaczenia, czy aukcji jest 1000, 5000 czy 10000.

elmozaur
wiem wiem. chodzilo mi o rozwiazanie uniwersalne, ktore moglbym zastosowac rowniez w przypadku obrabiania innych danych
nospor
No to dostałeś przecież rozwiązanie uniwersalne. Nie rób wszystkiego naraz tylko paczkami np. po 100. 100 aukcji, koniec skryptu. Za minutę znowu 100 itd
blooregard
Cytat(elmozaur @ 30.04.2011, 10:31:40 ) *
wiem wiem. chodzilo mi o rozwiazanie uniwersalne, ktore moglbym zastosowac rowniez w przypadku obrabiania innych danych

Jest uniwersalne, na takiej samej zasadzie działają np. skrypty do wysyłania mailingów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.