Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki CMS wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
ccihyy
wiem że takich tematów jest mnóstwo, czytałem i szukałem, ale żaden z nich nie dawał mi odpowiedzi na moje pytanie.

Szukam cms'u który będzie miał takie możliwości:
- wbudowane bądź jako dodatek forum, galeria i download
- duże możliwości w profilu i przy rejestracji
- możliwość tworzenia artykułów przez userów, wybór przez nich kategorii
- możliwość tworzenia grup i dawania im uprawnień
- oczywiście po polsku
- duże możliwości samego skryptu

Testowałem Joomlę, ale były problemy z profilem i rejestracją, no i niektórymi potrzebnymi modami. Jeśli chodzi o Drupala to testowałem ale niezbyt długo się wdrążałem z niego bo panel admina nie jest zbyt prosty.
by_ikar
php-fusion, extreme-fusion i tego typu dodatki. Proste, podobno lekkie, napisane strukturalnie, z rzeczy które wymieniłeś mniej więcej tam to się znajduje..
everth
Silverstripe - ostatnio praktycznie w całości się na niego przestawiłem jeśli chodzi o proste CMSy. Możesz mieć problem przy frontendowej rejestracji i profilu użytkownika (nie znalazłem dobrego modułu do tego) ale dopisanie czegoś takiego to kwestia jednego dnia (są zresztą tutki). Pisanie nowych modułów i rozszerzanie funkcjonalności to praktycznie bajka - do forum, galerii i bloga są zresztą gotowe moduły. Co do polskiego - główny CMS jest raczej całkowicie przetłumaczony, moduły niekoniecznie - mimo to tłumaczenie sprowadza się zazwyczaj do przetłumaczenia jednego pliku. Dodatkowo ma w miarę przyjazny i prosty system szablonów.

Dokumentacja - moim zdaniem dobra, zarówno ta autorska jak i tutki na powiązanych stronach. Niektóre rzeczy nie są dobrze udokumentowane ale wtedy wystarcza często rzut oka w kod źródłowy.
elektrrrus
Polecam jednak bliżej zapoznać się z Drupalem. Mimo pozornie początkowo odstraszającego panelu(chociaż jak dla mnie to odstraszający jest panel joomli...) ciężko znaleźć bardziej elastycznego cmsa z tak dużym potencjałem do rozwoju. Dodatkowo jest porządnie napisany pod spodem co plusuje przy własnym rozwoju i pisaniu modułów. Strony które zostały na nim wdrożone mówią same za siebie.
rugby
Drupal 7 będzie jak znalazł.
GlobalPlayer
Ze swojej strony polecam Drupala 6 + moduły OG dla tworzenia grup.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.