Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skąd pewność że nie jestem okradany?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Krychu1
Cześć! Planuję wejść w współpracę (jako programista) z pewnym webdesignerem. Szczerze mówiąc jest to mój pierwszy "grubszy interes" i niezbyt wiem jak to wszystko miało by wyglądać. Zastanawia mnie jaki procent z zarobionych pieniędzy dostaje webdeveloper (około) i ile czasu przeciętnie dostaje się na "pocięcie" projektu nadesłanego przez grafika. Jako początkujący, nie chciałbym dać się pochłonąć staremu wyjadaczowi.
To takie dwie kwestie, które najbardziej mnie nurtują. Jeśli ktoś z was miałby jeszcze jakieś dodatkowe sugestie, to prosiłbym o podzielenie się wiedzą. smile.gif

Pozdrawiam!
lobopol
Ja za pocięcie prostej strony biorę 120-150zł + około 50-80zł aby działała pod ie6, bardziej skomplikowane oczywiście drożej(kwestia czasu potrzebnego na wykonanie). Dobre pocięcie i złożenie prostej strony, aby działała pod ff,opera,i6+ zajmuję mi około 5-6 godzin czasem więcej. Co do procenta to nie mam zielonego pojęcia, nie współpracuje z żadnym grafikiem na stałe (a szkoda :/ przydałoby się więcej zleceń na cięcie/programowanie poza pracą).
everth
Gdziekolwiek byś był i cokolwiek byś robił zawsze masz niejasne przeczucie że dajesz robić się w c*ula. Niestety musisz się z tym pogodzić - to jest nieuleczalne ale da się z tym żyć.

A na serio - sztuka negocjacji to przydatna umiejętność - najszybciej się jej nauczysz kiedy dasz się kilkakrotnie zrobić w c*ula.
Daiquiri
Wyceniaj się na tyle, żebyś był zadowolony. Wtedy na pewno nikt Cię nie "okradnie", bo za swoją pracę dostaniesz dokładnie tyle, ile Cię satysfakcjonuje smile.gif.

Rady? Umowa + zadatek smile.gif.
1010
To ja tak z ciekawości, bierzecie zadatek czy zaliczkę?
Daiquiri
Ja już zasadniczo napisałam: zadatek, zwykle w wysokości około 20% wartości zlecenia.
1010
Właśnie dlatego zapytałem bo jestem ciekaw jak to wygląda u innych. Co Cię skłania do wyboru zadatku zamiast zaliczki?
Daiquiri
Zadatek nie podlega zwrotowi, jeżeli umowa nie dojdzie do skutku ze względu na klienta. Można zatem nią "pokryć" poniesione koszty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.