Aby jQuery mobile mogło działać poprawnie, musisz załączyć też plik z jQuery, ponieważ jQuery mobile, korzysta z głównej biblioteki jQuery. Trzeba uważać z kolejnością załączania plików, gdyż czasami ma to znaczenie. Np. w moim projekcie musiałem najpierw załączyć jQuery mobile, a dopiero potem zwykłe jQuery, żeby niektóre komponenty działały. Generalnie, w jQuery mobile masz elementy, które posiadają taką funkcjonalność, jak jQuery UI. Np. okienka, animacje i parę innych rzeczy. Wszystko zależy od tego, co konkretnie chcesz zrobić. W jQuery mobile nie było datepickera, który był obecny w jQuery UI, a akurat go potrzebowałem. Znalazłem w poprzedniej dokumentacji jQuery mobile eksperymentalną wersję datepickera, która do działania potrzebowała jQuery UI. Postępowałem wg załączonej instrukcji i wszystko działało. Potrzebowałem też podpowiadania w polach formularza (autocomplete) takiego, jak tu:
http://jqueryui.com/demos/autocomplete/ , tylko w wersji mobilnej i udało mi się znaleźć rozwiązanie tego problemu na forum jQuery mobile.
Podsumowując:
1. jQuery mobile potrzebuje do działania jQuery.
2. W jQuery mobile możesz bez problemu używać wszystkich funkcji dostępnych w jQuery.
3. W jQuery mobile jest sporo odpowiedników elementów dostępnych w jQuery UI.
4. Można integrować jQuery mobile z jQuery UI, ale należy to robić ostrożnie i wymaga to trochę zabawy.