Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubuntu a pirackie oprogramowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
djbarca
witam. mam pytanie, (bo wiadomo posiadanie pirackiego oprogramowania na windowsie jest nielegalne) ale dzis rano naszlo mnie takie pytanie, a co z oprogramowaniem pirackim emulowanym na chociazby Wine?
kwiateusz
a co to zmienia? oprogramowanie pirackie jest nadal piracie, nawet jak masz je na płycie i nie używasz :]
pedro84
Cytat(djbarca @ 26.06.2011, 16:52:21 ) *
witam. mam pytanie, (bo wiadomo posiadanie pirackiego oprogramowania na windowsie jest nielegalne) ale dzis rano naszlo mnie takie pytanie, a co z oprogramowaniem pirackim emulowanym na chociazby Wine?

Sam odpowiedziałeś sobie na te pytanie. Pirackie to pirackie, nic tego nie zmienia.
djbarca
no tak , tylko mnie bardziej zastanawial fakt, jakby to wygladalo jakby ktos np wszedl do mojego domu (wiadomo najpierw musi miec zgode - nie wnikam dokladnie jak to dziala) .. wszedl do domu i
" dzien dobry , kontrola legalnosci oprogramowania..." a ja co..
" nie nie panowie, ja mam ubuntu" biggrin.gifd
faran
Legalność Ubuntu też można sprawdzać i przy okazji wine oraz zainstalowane w nim oprogramowanie.
nospor
Cytat
nie nie panowie, ja mam ubuntu
Kiedyś słyszałem właśnie o takiej akcji:
- Panie władzo, ale ja mam linuxa
- A dowód zakupu Pan ma?
- Panie władzo, ale linux jest darmowy
- A ma pan dowód? Nie - no to zabieramy.

Podsumowując: pomijając fakt, czy ubuntu jest darmowe czy nie, to już oprogramowanie na linuksa już nie musi być darmowe - nie ważne czy pisane na windows czy na linuksa. Jak mają zamiar ci kompa sprawdzić to ci sprawdzą.
Hpsi
Jeśli chcesz się bawić w posiadanie "leganego" i nielagnego oprogramowania przed kontrolą smile.gif najlepszym sposobem byłoby truecrypt
pobawić się troszkę i zrobić na zasadzie w czasie włączania komputera pyta Cie o hasło (w zależności od hasła uruchamia ci konrketny system) np:
dla hasla "moje_haslo" odpali ci fajnie np ubuntu z 100% softem
dla hasloa "a_kij_tam_w_oko" odpali ci Twój system ^^

takie rozwiazanie miałem jakiś czas temu ale do krycia informacji przed mą "kobieta" ktora namietnie lubila szperać w moim kompie ;p

ale do tematu: licencja to licencja na oprogramowanie i tyle . To co nielegalne na windowsie, bedzie nie legalne na kazdym systemie operacyjnym smile.gif
djbarca
Cytat
Jeśli chcesz się bawić w posiadanie "leganego" i nielagnego oprogramowania przed kontrolą smile.gif najlepszym sposobem byłoby truecrypt
pobawić się troszkę i zrobić na zasadzie w czasie włączania komputera pyta Cie o hasło (w zależności od hasła uruchamia ci konrketny system) np:
dla hasla "moje_haslo" odpali ci fajnie np ubuntu z 100% softem
dla hasloa "a_kij_tam_w_oko" odpali ci Twój system ^^

slyszalem o tym ,znajomy w akademiku ma w taki sposob zabezpieczony komputer. A nawet gdybym mial w taki sposob zrobione, to jezeli oni skonfiskowaliby mi kompa, to nie mogliby w jakis sposob uruchomic (nie znajac hasla) uruchomic i z czytać dane z tego "bardziej nielegalnego" systemu?
nospor
1) Temat schodzi już na nielegalne praktyki, których na forum nie tolerujemy
2) Odpowiedź na główne pytanie została już udzielona

1+2 = 3

3 - zamykam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.