Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Renowacja starej skrzyni
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phpion
Witam,
chciałem Wam zaprezentować (w sumie to pochwalić się) starą skrzynię, którą wyremontowałem. Prace zacząłem na początku maja, a ukończyłem wczoraj. Początkowo skrzynia była w opłakanym stanie - pordzewiałe elementy metalowe, zawiasy powyrywane, całość pomalowana na bardzo gustowny niebieski kolor, kupa kurzu, brudu i innego syfu. Całość rozebrałem na ile się dało (wieko, "pudło", dół), pozdejmowałem okucia. Szlifowałem tarczą zamontowaną na wiertarce, a potem wygładzałem ręcznie papierem ściernym. Nóżki dorobiłem samodzielnie wyrzynarką bo nigdzie nie mogłem takich dostać. Drewno pomalowałem mahoniowym drewnochronem, a elementy metalowe Hammeritem w kolorze złotym młotkowym. Aktualnie wewnętrzna wyściółka jest włożona ot tak - gdy żona kupi w pasmanterii rzepy będzie zamontowana na rzepy (by móc ją zdjąć i wyprać). Całość prezentuje się chyba nieźle smile.gif

Dla porównania wersja pierwotna:

Daiquiri
A zdjęcie sprzed prac smile.gif? Nieźle się prezentuje Twoje dzieło.
hwao
Szkoda że nie porobiłeś zdjęć z poszczególnych etapów, albo chociaż jakieś zdjęcie "jak to wyglądało na początku". Za to efekt końcowy wygląda świetnie, bardzo mi się podoba cały ten pomysł. Masz jakiś garaż żeby mieć miejsce na takie wyczyny, czy w mieszkaniu/balkonie szalałeś?smile.gif

Szacun za te nóżki smile.gif
LBO
To co? zmieniasz teraz ksywę na phPotter? smile.gif
phpion
Niestety zdjęć sprzed renowacji nie mam. Faktycznie - mogłem o tym pomyśleć. Co prawda kilka lat temu skrzynia była na jakiś fotach, ale nie mogę ich znaleźć. Jeśli je namierzę to je wrzucę.

Co do samego remontu to odbywał się on w większości na świeżym powietrzu. Było kupę pyłu podczas szlifowania - po takiej akcji byłem cały żółty hehe. Końcówka prac odbywała się w garażu. Robiąc nóżki miałem pierwszy raz w ręce wyrzynarkę. Do tego materiału na nóżki miałem na styk, tak więc żadne błędy nie wchodziły w grę (a koszty chciałem ograniczyć do minimum).

Będąc przy kosztach to całość (nie wliczając czas i prądu) wyniosła mnie ok. 250 zł.

// Edit:
Moi rodzice na 90% będą mieć zdjęcia skrzyni sprzed remontu. Jeszcze dziś je wrzucę dla porównania smile.gif
bim2
Piękna robota, gratulacje. smile.gif Ja od pewnego czasu uczę się powoli spawania i buduje różnego rodzaju konstrukcje ;P Na razie ukończyłem jedną mniejszą przyczepkę do quada, razem z zamontowaniem haka w quadzie (bo fabrycznie się nie da) oraz drugą przyczepę na której mam domyślnie wozić quada. Tylko że musze ja dokończyć i zarejestrować snitch.gif Może też wrzuce temat z pokazu prac i efektu końcowego (tzn bez burt, bo czekam na blache).

phpion
W pierwszym poście dodałem zdjęcie sprzed prac. Szczerze mówiąc na tym zdjęciu i tak wygląda lepiej niż to było w rzeczywistości wink.gif
Daiquiri
Szaleństwo smile.gif. Naprawdę fajnie Ci to wyszło.
Mefiuu
o kruca ohmy.gif podziw i szacunek. Fachowa robota !
phpion
Dzięki wszystkim za opinie smile.gif widać, że warto było poświęcić czas tej skrzyni. Na strychu namierzyłem jeszcze jakiś stary zegar, więc pewnie on będzie w następnej kolejności.
hwao
Ta skrzynia "przed" wyglądała tak że człowiek bal się jej dotknąć, na prawdę świetna robota smile.gif
Jak byś remontował coś jeszcze zrób fotorelacje i wrzucaj fotki za każdym razem jak coś nad nim popracujesz.
phpion
Na zdjęciu (i w sumie przed rozebraniem) nie było widać np. wysuszonych larw owadów. Dzięki rozebraniu skrzyni na czynniki pierwsze (z przesadą wink.gif ) mam przynajmniej pewność, że całość jest czyściutka i może spokojnie stać w pokoju. Ogólnie robota była bardzo przyjemna - lubię bawić się drewnem. Efekt końcowy wynagradza czas poświęcony na prace, a Wasze opinie motywują do dalszych prac z innymi przedmiotami smile.gif Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.