Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budowa przyczepki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bim2
Tak jak pisałem w temacie phpiona, poniżej zdjęcia z budowy przyczepki do quada.

Tutaj już zespawana rama i przymiarki do "resorów". Czyli dwa profile zamknięte, pomiędzy sprężyny. W miarę sprawnie to działa.

Przymocowane kółka od taczek, niestety ich konstrukcja opiera się na zasadzie jak w motorze, że mocowanie powinno być z dwóch stron koła. Bez tego mocowanie normalnie się zgięły na bok.

Dołożona podłoga z desek, nadal stara oś.

I tutaj już nowa oś, znaleziona na złomowisku (koszt 100zł) Jak widać, ramę trochę zwężyliśmy, żeby oś się zmieściła.

Tutaj już w zespole pojazdów tongue.gif

I na koniec, mocowanie kulki do quada. Niestety ten typ nie posiada fabrycznego mocowania i trzeba było coś wymyślić. Nie chciałem ingerować w strukturę ramy i do niej dospawywać niczego, bo może w przyszłości będzie chęć zdjęcia kulki, więc zamocowane jest na śrubach.

snitch.gif Teraz w trakcie roboty jest kolejna przyczepka, już większa i szykowana pod rejestracje oraz bramy garażowe ;P

Wszystkie materiały sa w sumie za darmo, bo tata handluje stalą i takie resztki oddają jako uszkodzone, bo np może zdażyć się że brakuje 1cm długości itd. tongue.gif
Licząc faktycznie wydane pieniądze to jest to: 100zł za oś, 40zł kulka do quada, 60zł "chytak" na kulke i około 100zł na farby i lakiery żeby ładniej to wyglądało. smile.gif Z czego farby jeszcze zostały. Nie liczę takich rzeczy jak tarcze do szlifierek czy elektrody, ale około 300zł wydatku tylko, a mogłoby być mniej gdyby farbe gdzie indziej kupić. Ja niestety dałem się oszukać.
hwao
Koła chyba też inne niż w wersji "Beta" smile.gif

Całość całkiem przyjemnie wyglądam, jak się sprawdza na "nie utwardzonej drodze"? Masz jakiś filmik z jazdy?smile.gif Coś już przewoziłeś tym cudem?
bim2
Ogolnie cała oś zmieniona była bo tamta polamalismy. Na razie zelaztwo woziłem, katowniki prety itd. W miarę bezpiecznie da sie przewiez osobę, ale dla pewności bede musial zrobic burty. Nie wiem ile kg to moze wytrzymać ale te resory ze sprezyn bardzo dobrze sie sprawdzają. Ważne ze nie wpada w wibracje ani nie telepie całością przy jeździe. Do 80km/h sie z nią rozpedzalem i zadnych problemów.
athabus
A taka przyczepka nie musi mieć oświetlenia? Wiem, że przyczepy samochodowe muszą mieć sprawne oświetlenie stop i pozycyjne.
bim2
Ta jest do quda, który też nie ma homologacji (w tym światła stopu i migaczy). To jest na potrzeby "gospodarcze". smile.gif Ta druga którą robie, jest przygotowywana już pod rejestracje, czyli zakupie odblaski i światła z tym wtykiem. Na allegro już podłączone są za ~70zł smile.gif Czyli tylko przykręcić i gotowe. Jedyny problem jaki mam z przygotowaniem przyczepki pod rejestracje to taki, że na lewym kole resor nie działa. I z prawej mi go buja a z lewej nie. Tylko że jak patrzyłem to nie wszystkie przyczepy zarejestrowane mają resory.

Dziś wiozłem steropian ułożony na wys. około 3,5m biggrin.gif Troche nim bujało na boki. :] No i dorobiłem w końcu burty ze zwykłych desek.
dlugi_as
kiedy reszta fot ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.