Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][HTML][JavaScript]aplikacja(skrypt) offline i pseudo-baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
f4ll3ns3raf1n
Potrzebuję zrobić coś na zasadzie małej, prostej aplikacji przeglądarkowej, która opierała by się na pewnego rodzaju bazie danych.
Problem i trudność polega na tym, że wszystko dzieje się po stronie użytkownika, nie jest parsowane w żaden sposób przez żaden serwer... poprostu ktoś wrzuca sobie na pulpit ten skrypt, uruchamia index.htm i wszystko mu działa.

w sqlu zrobiłbym tablicę, np. link, która zawierała by pola: id, adres, tytul, klasa, kolumna, pozycja
mógłbym to w zasadzie zrobić w formacie pliku CSV, z tego co widzę można też bazę oprzeć na XMLu... docelowo jednak potrzebuję z bazy zczytać wszystkie rekordy do tablicy w Javascriptcie.

Trudność polega na tym, że użytkownik docelowo może sobie te rekordy edytować, zmieniać ich kolejność wyświetlania (pola kolumna i pozycja), a potem klikając zapisz - zapisywałby to do pliku bazy w określonym formacie. Najprawdopodobniej będzie to robił wizualnie, poprzez przeciąganie i wykorzystanie Jquery UI.

można by to zrobić na plikach tekstowych, jednak jto wymagało by trochę pisania...

Moje pytanie to czy istnieje jakieś proste w implementacji rozwiązanie, w którym za pomocą jakiejś przykładowej biblioteki (np. JS) można by odpowiednimi funkcjami operować na takiej pseudo-bazie danych ?

Prosiłbym o jakieś wskazówki :-)
toaspzoo
Javascript cms wink.gif
CuteOne
pseudobaza? a nie wystarcza obiekty?
  1.  
  2. var tablica = {
  3. klucz: {
  4. klucz2 : 'balablab',
  5. klucz3 : ['fefef','fefef','rwedfewf'],
  6. klucz4 : 'balablab'
  7. }
  8. };
  9. alert(tablica.klucz.klucz2);

edytujesz, dodajesz, pobierasz jak ci wygodnie
Rid
Dokument XML można utworzyć w JS-i może posłużyć jako baza danych po stronie klienta,tak mi się przynajmniej wydaje -
tutaj dam link bo ten temat kiedyś poruszałem ,może coś tam Pan wyłapie interesującego dla siebie:
Temat: Optymalnos Ajaxa poprzez zapis do pliku XML
f4ll3ns3raf1n
CuteOne, niech to będzie i klasa, ino chodzi o samą kwestię pobierania...
może i myle się, ale klasa nie może być na podstawie pliku tekstowego...
już ew. mógłbym pomyśleć o pliku tekstowym z zawartością JSON, bo chyba było by to najbardziej uniwersalne...

Rid, obawiam się że do parsowania zapytania potrzebny już będzie serwer czy to PHP, czy ASP, ale tutaj też moja wiedza nikła i mogę się mylić..

chodzi o najprostsze rozwiazanie, a co do Javascript CSM - pomysł ciekawy, ale nie spełnia moich wymagań i oczekiwań :-)
mimo wszystko dzięki chłopaki za pomoc, ja w dalszym ciągu idę szukać jakiegoś rozwiązania, a jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł - poproszę o cynk :-)
CuteOne
plik dane.js a w nim to co napisałem u góry

plik index.html
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>Title</title>
  3. <script type="text/javascript" src="dane.js"></script>
  4. </head>

ps. pamiętaj, że do dyspozycji masz również AJAX, którym możesz pobrać dowolny plik "nawet" .txt smile.gif

f4ll3ns3raf1n
w porządku, zapisując do pliku robię zwykły ciąg tekstowy i też do niego zapisuję,
jednak muszę teraz zrobić kilka funkcji za to odpowiedzialnych (tworzenie stringu na podstawie struktury klasy, itp) - ot tego właśnie chciałem uniknąć, szukając już jakiejś prostej, istniejącej biblioteki operującej na którymś z wspomnianych przeze mnie formatów (tudzież technologii tongue.gif)

nic, najwidoczniej Twoje rozwiązanie wydaje się najsensowniejsze :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.