Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Króciutkie pytanie o formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szymi_2004
Witam!
Chciałbym napisać skrypt, który pobierałby dane z ukrytego przez CSS (poprzez display) inputa, a następnie przekazywał tą wartość innej funkcji (poprzez echo). Problem jest taki, że sam całość miałaby się opierać na formularzu GET, tak aby to użytkownik mógł ustalać wartość dla funkcji poprzez dopisanie do adresu ?funkcja=1 (GET podający wartość dla wcześniej schowanego inputa). Nie wiem jak to wszystko zebrać do kupy, gdyż z akcją GET jeszcze się nie obyłem. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
peter13135
Dziękujesz za pomoc, ale nie napisałeś jakiej pomocy oczekujesz.
Co do tego display, lepiej daj dla inputa type="hidden"
Szymi_2004
Dobrze więc jeszcze raz. Proszę o pomoc ponieważ:

Cytat(Szymi_2004 @ 5.07.2011, 23:20:47 ) *
Nie wiem jak to wszystko zebrać do kupy, gdyż z akcją GET jeszcze się nie obyłem

Potrzebuję aby ktoś przedstawił mi w kodzie jak miałaby wyglądać inicjacja akcji GET. Wyobraźmy sobie sytuacje, użytkownik wchodzi na adres "jakaś-strona.pl/index.php?formularz=1" w tym momencie GET zbiera wartość wpisaną przez użytkownika (w tym wypadku "1") do inputa o nazwie "formularz" (który jest nie widoczny dla użytkownika). Następnie pobieramy wartość z inputa i podajemy ją do funkcji poprzez atrybut echo. Czyli tak naprawdę potrzebuję wytłumaczenia w jaki sposób mogę pobrać wartość z inputa na którym zadziałał GET i następnie przekazać ją do napisanej przeze mnie funkcji. Wiem, że trochę zagmatwałem, ale logicznie rzecz biorąc gdzieś muszę przechowywać wartość podaną przez użytkownika, w tym wypadku input wydaje mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Proszę o pomoc!
gargamel
Reasumując... chcesz poprzez GET przekazać jakąś zmienną do JS ?
sadistic_son
Ja też nie czaję o co chodzi. Ale to:
Cytat
logicznie rzecz biorąc gdzieś muszę przechowywać wartość podaną przez użytkownika, w tym wypadku input wydaje mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem
To jest zdecydowanie bzdura. Input nie służy do przechowywania danych tylko do ich zebrania od usera.
A aby użyć/wyświetlić to co znajduje się w inpucie o nazwie formularz musisz zorbić tak:
  1. echo $_GET['formularz'];
Podstawy podstaw. Takie tematy są zamykane z punktu a autorzy odsyłani do tutoriali.

EDIT: jeszcze raz przeczytałem o co Ci chodzi i wnioskuję, że ty potrzebujesz sesji. Innymi słowy chcesz to co z GET użyć ponownie po kolejnym przeładowaniu strony i jeszcze ponownie itd tak? W takim razie zajrzyj tutaj.
Szymi_2004
@sadistic_son: Dokładnie o to mi chodziło. Myślę, że teraz sobie poradzę, dziękuje i przepraszam za problem tongue.gif
Rid
Cytat
To jest zdecydowanie bzdura. Input nie służy do przechowywania danych tylko do ich zebrania od usera.

No wyjątkiem tutaj może być input type hidden ,który raczej służy do przechowywania danych .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.