Cytat
Jak Ty, mało wiesz o technologach.
Być może
Cytat
Po pierwsze JavaScript to nie Java
- och to ja wiem,źle to napisałem(dziękuję za uwagę).
Widzi Pan ,w asp net,za pomocą biblioteki (dl)np,która jest niczym innym jak kontenerem klas,"rejestruje" się tą bibliotekę
poprzez (register) np
<%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" [b]namespace[/b]="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>
Dam przykład na kontrolce AsyncFileUpload,którą używamy w na swojej stronie w ten sposób.
<asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>
Mało tego tej kontrolki,wogóle nie musimy rejestrowć i generować w html:
Cytat
<%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" namespace="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>
<asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>
możemy to zrobić w code behind deklarując tylko namespace np
Cytat
using AjaxControlToolkit;
a kontrolkę wygenerować dynamicznie według poprzedniego przykładu.
Ale zdążając do sedna sprawy:ta kontrolka to nic innego jak
<input type=file></input> poszerzona o dodatkowe atrybuty i funkcje za pomocą namespace AjaxControlToolkit (która jest niczym innym jak zbiorem klas).Mówiąc o wyższej strukturze ,miałem na myśli zmianie fukcjonalności kontrolki w niej samej-bo kontrolka AsyncFileUpload niby zwykły <input type file> a potrafi przesłać plik na serwer asynchronicznie,więc jej cychy jak i funkcjonalność uległy zmianie.
Ja jako potencjalny programista do asynchronicznego pobrania pliku używam po prostu tejże kontrolki,Pan żeby uzyskać podobny efekt w PHP musi użyć Ajaxa.Powie Pan zapewne chwile,ale pewnie w przestrzeni nazwy AjaxControlToolki jest biblioteka, która korzysta z technologii Ajax,i za pewne w 100% tak jest,ale w odpowiedzi odpowiem Panu to niech mi Pan pokaże kontrolkę podobną w PHP ,abym nie musiał ajaxa używać.
Dochodząc do sedna sprawy ,mimo ,że w PHP-wym OOP są już namespace to takich kontrolek nie ma.Dlaczego?