Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP za pare lat!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
sky993
Otóz od paru miesiecy ucze sie PHP, jednak spotkam sie opiniami, ze ten jezyk nie ma przyszlosci.
Czy według was ten jezyk bedzie konkurencyjny w przyszlosci, i czy oplaca sie go uczyc?
Spawnm
Zły dział, przenoszę.
Co do tematu - o każdym języku tak mówią programiści innych języków wink.gif
drozdii07
Pare lat temu na pewno też mówili, że nie warto się uczyć itp. A teraz ? Najpopularniejszy język wink.gif Warto się go uczyć..
sky993
Rozumiem. Nie ukrywam, ze pisze mi sie bardzo wygodnie(w porownaniu do Pascala w ktorym zaczynalem).
Posiwecam na to duzo swojego wolnego czasu i nie chce by moje wysilki poszy w przyszlosci na darmo.
drozdii07
Naucz się do tego jQuery(JS) i HTML + CSS i będzie ci się świetnie pisało wink.gif
sky993
A zeby nie zakladac juz nowego tematu, myslalem tez o J2EE(jako drugim jezyku) i udalo mi sie zdobyc "Thinkin in Java 4"i tak sobie mysle czy ta ksiazka jest odpowiednia bo jako tako nie skupia sie na samym J2EE. Wiec warto zainwestowac czas czy raczej zakupic cos o czystym J2EE?
Dzieki za poswiecony czas.
Rid
Myślę ,że powstanie kiedyś zapowiadany PHP6 oparty na przestrzeniach nazw więc będzie jeszcze bardziej OOP i bardziej integralny z innymi językami -już powstał projekt phalanger ,który w skrócie powiem , bazuje na PHP i frameworkach-jak to doszlifują to będzie naprawdę ciekawa kompozycja.
Jak widać ,zawsze coś nowego w świecie PHP -więc jest to negacją tegoż ,iż php obumiera lub będzie obumierał-narazie się na to nie zapowiada:)

Cytat
Co do tematu - o każdym języku tak mówią programiści innych języków

PS.Ja tak nie mówie,chociaż programuje w ASP.NET i c#- i najprawdopodobniej przeskoczę,kiedyś znowu na PHP jak wejdzie PHP6 ,albo doszlifują phalangera-jakoś mi wygodniej operować("poruszać sie") na przestrzeniach nazw.
Cysiaczek
@Rid - a propo NS, zobacz na changeloga php5.3
sky993
Cytat(Rid @ 21.07.2011, 20:56:12 ) *
już powstał projekt phalanger ,który w skrócie powiem , bazuje na PHP i frameworkach-jak to doszlifują to będzie naprawdę ciekawa kompozycja.

A duza jest szansa na to, ze to "doszlifuja", bo róznie to bywa:)
Rid
Cytat
@Rid - a propo NS, zobacz na changeloga php5.3

No faktycznie,ale nie o to mi chodziło w ASP.NET mam już szereg gotowych przestrzeni nazw jak system.IO, system.text,System.Drawing i mnóstwo innych-podobnie jest w JEE2-w PHP niby są,ale wszystko trzeba budować od nowa(całą strukture przestszeni) pod swoje potrzeby.

Cytat
A duza jest szansa na to, ze to "doszlifuja", bo róznie to bywa
-jeśli ,będzie duże zaineteresowanie to myślę,że tak.Na razie,z tego co widzę zainteresowanie Microsoftu PHP jest duże o czym może powiedzieć Administracja PHP("zaproszenie na konerencję") ,i kto wie czy także ten gigant nie wpadnie na to żeby połączyć język c# z PHP i swoimi frameworkami,myślę że naprawdę powstałby bajer.
Zyx
Główną bolączką PHP jest jego największa siła, czyli łatwość opanowania podstaw, która sprawia, że społeczność jest zdominowana przez ludzi średnio znających się nawet na programowaniu, a już na pewno niezasługujących na to, by ich nazywać informatykami w jakiejkolwiek postaci. Dodatkowo, w rozwój języka zaangażowanych jest sporo osób średnio znających się na programowaniu obiektowym, przez co nawet nowe API wygląda, jak wygląda. Język na pewno nie wymrze, bo niby z jakiego powodu, gdy nawet największe korporacje utrzymują systemy wewnętrzne w nim napisane, albo dodatkowe narzędzia do swoich sztandardowych produktów? Jednym z wielu przykładów jest tu IBM-owski serwer bazodanowy z najwyższej półki, Informix, do którego dołączane jest oficjalne webowe narzędzie administracyjne napisane właśnie w PHP.

Czy opłaca się go uczyć? Zależy. Z uwagi na wspomniany już niski ogólny poziom programistów nawet mierny programista jest w stanie z powodzeniem zarabiać jakieś niegłodowe kwoty, choć pewnie różnica w średnich zarobkach na niekorzyść PHP się utrzyma. Jeśli bardziej interesuje Cię tworzenie stronek niż informatyka, powinieneś być zadowolony. Gdybyś natomiast faktycznie interesował się informatyką i będziesz tu dobry, możesz się bardzo łatwo wybić z tłumu, ale prawdopodobnie natkniesz się na barierę pod postacią "dobra, jestem dobry, ale nie mam z kim/dla kogo pracować, bo reszta jest za słaba/bo skończyły mi się wyzwania" smile.gif. Dlatego np. ja niedawno postanowiłem spróbować sił zawodowych jako programista Javy, w PHP przechodząc bardziej na tryb hobbystyczny (nie żałuję poświęconego mu czasu, a wręcz przeciwnie). Wszystko zależy od tego, co Cię interesuje i czy będziesz czuł się usatysfakcjonowany z tego, co robisz.
Rid
Jak już mówiłem,Microsoft chyba wziął się ostro za PHP,i w swojej platformie Visual Studio NET ,dodał kompilowalną wersję tegoż języka poprzez użycie cache.
Artykuł dla zainteresowanych tematem.
wiewiorek
A ja mam taką ogólną uwagę niezwiązaną konkretnie z PHP. Czy nie wydaje się Wam, że tworzenie aplikacji webowych wymaga znajomości olbrzymiej ilości technologii w porównaniu do tworzenia np. aplikacji okienkowych: bo trzeba znać PHP (C#, Jave czy inny) - do tego dochodzą liczne frameworki znacznie się od siebie różniące, html, css, javascript (jquery czy inne biblioteki), ajax, xml, sql, pl/sql i jeszcze sporo innych technologii, ale wyleciały mi z głowy. Dodatkowo te wszystkie technologie bardzo szybko się zmieniają i ewoluują.
W przypadku tworzenia np. aplikacji okienkowych wystarczy np. znajomość c++/c#/javy (+czasem jakieś biblioteki) i sqla.
Piszę to bo jakaś taka refleksja mnie naszła. tongue.gif
lessi
Ja jak na razie szybciej nauczyłem się tych nowych technologii niż zaawansowane aplikacje okienkowe.
Zyx
O wiewiórku, jak tworzysz aplikacje w stylu windowsowego kalkulatora lub wymyślasz koło od zera, to i owszem. Zapewniam Cię, że liczba technologii wykorzystywanych przez poważniejsze systemy desktopowe wcale nie jest taka mała, jak twierdzisz, a z tym niewykorzystywaniem baz danych i XML-a to trafiłeś, jak kulą w płot smile.gif. Weź też pod uwagę, że większość technologii stricte webowych związana jest z obsługą GUI i powstała z tego powodu, że armia tysięcy programistów próbuje z HTML-a zrobić coś, do czego ten język nigdy nie był projektowany, tymczasem w przypadku desktopowego GUI wszystkie te aspekty załatwia jedna przyzwoita biblioteka.
mike
Cytat(wiewiorek @ 24.07.2011, 16:30:21 ) *
W przypadku tworzenia np. aplikacji okienkowych wystarczy np. znajomość c++/c#/javy (+czasem jakieś biblioteki) i sqla.
Piszę to bo jakaś taka refleksja mnie naszła. tongue.gif
Taa, puste okienko to faktycznie możesz tak zrobić
Refleksja Cię naszła. Szkoda, że wiedza jeszcze nie doszła tongue.gif
luckyps
Cytat(mike @ 28.07.2011, 15:01:38 ) *

Kultury tez jak widac za grosz...
wiewiorek
Cytat(mike @ 28.07.2011, 15:01:38 ) *
Taa, puste okienko to faktycznie możesz tak zrobić

To może zamiast pisać w tak wyjątkowo złośliwy sposób napiszesz jakie jeszcze technologie są niezbędne, proszę o konkretne argumenty? Pisałem okienkowe gry 2D w c++ z wykorzystaniem WinAPI i biblioteki allegro, gry w javie i c#, okienkowe gry 3D w c++ z wykorzystaniem OpenGL, okienkowy komunikator internetowy, okienkowe programy związane z problematyką SI (np. uczenie maszynowe) i porównując te poznane przeze mnie technologie do technologii związanych z tworzeniem stron wyciągnąłem takie wnioski jak w poprzednim poście.
Zyx
Zacytuję swój własny post:

Cytat
Weź też pod uwagę, że większość technologii stricte webowych związana jest z obsługą GUI i powstała z tego powodu, że armia tysięcy programistów próbuje z HTML-a zrobić coś, do czego ten język nigdy nie był projektowany, tymczasem w przypadku desktopowego GUI wszystkie te aspekty załatwia jedna przyzwoita biblioteka.

Do kompletu powinieneś jeszcze dorzucić sobie napisanie okienkowej aplikacji biznesowej, a co do SI, to albo klepałeś to wszystko od zera, albo masz jakieś moce tajemne. Do SI jest cała masa rozmaitych przemysłowych bibliotek z różnych jej dziedzin.
wiewiorek
Cytat(Zyx @ 28.07.2011, 18:12:28 ) *
Zacytuję swój własny post:

Do kompletu powinieneś jeszcze dorzucić sobie napisanie okienkowej aplikacji biznesowej, a co do SI, to albo klepałeś to wszystko od zera, albo masz jakieś moce tajemne. Do SI jest cała masa rozmaitych przemysłowych bibliotek z różnych jej dziedzin.

Taki projekt podobnie jak wymienione wyżej też chyba był, choć już w sumie nie pamiętam, za dużo tych projektów było. tongue.gif
Zyx
To chyba z innego wymiaru te projekty bierzesz, bo inaczej to jakoś nie chce mi się wierzyć, by osoba z takim doświadczeniem, jak Twoje mogła dojść do tak absurdalnych wniosków. No... chyba że nie zadaje sobie nawet trudu, by zapoznać się z dostępnymi narzędziami, tylko klepie wszystko sama. A w to z kolei przy okazji biznesowych aplikacji to już wybitnie nie chce mi się wierzyć.
banditpanda
Warto uczyć się PHP, jeśli poznasz ten język nauczysz się myśleć jak programista, i wtedy możesz bez trudu zmienić język.
W programowanie w większości opiera się na sprytnych pętlach i warunkach, co jest w każdym języku.
CuteOne
To i ja może wtrącę swoje dwanaście groszy. Jeżeli chcesz myśleć jak programista to broń cię boże nie zaczynaj od PHP wszelkie tutoriale, książki dla początkujących pokazują jak programować się nie powinno - wpajają nowicjuszom takie nawyki, że przerzucenie się potem na C++/JAVE to jak z polskiego przerzucić się na chiński.

Co do przyszłości PHP to wątpię aby jakikolwiek inny język mógł jej zagrozić i tu niestety pojawia się kolejna bolączka PHP - brak konkurencji a co za tym idzie opieszałość producentów. Mam taką ukrytą nadzieję, że kiedyś node.js wyrośnie na godnego konkurenta PHP ale to tylko takie ciche pragnienia wink.gif
Rid
PHP to był mój pierwszy język jednak coś mi w nim brakowało ,więc przerzuciłem się na c# i asp.net.Początki nie były lekkie, i mimo to że siedzę już w nim 7miesięcy to nadal uważam się za nowicjusza i uważam że język ten ma nieograniczone możliwości a samo Visual Studio jako "edytor" jest the best i uważam że nie ma lepszego w żadnym języku programowania.
W programowaniu liczy się także komfort pracy a ta aplikacja nam to zapewnia.
konole
Cytat(Rid @ 27.08.2011, 13:31:19 ) *
PHP to był mój pierwszy język jednak coś mi w nim brakowało ,więc przerzuciłem się na c# i asp.net.Początki nie były lekkie, i mimo to że siedzę już w nim 7miesięcy to nadal uważam się za nowicjusza i uważam że język ten ma nieograniczone możliwości a samo Visual Studio jako "edytor" jest the best i uważam że nie ma lepszego w żadnym języku programowania.

Ruby + Rails i RubyMine jako edytor dadzą ci podobny efekt.
Fifi209
Cytat(Rid @ 27.08.2011, 14:31:19 ) *

W wolnych chwilach również poświęcam czas na naukę C#, środowisko Visual C# Express jest moim zdaniem bardzo udane, nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem tam czegoś, wszystko jest dość logicznie poukładane. ;]
velur
Cytat(CuteOne @ 27.08.2011, 13:02:09 ) *
Co do przyszłości PHP to wątpię aby jakikolwiek inny język mógł jej zagrozić i tu niestety pojawia się kolejna bolączka PHP - brak konkurencji a co za tym idzie opieszałość producentów.

Zastanawial sie ktos w ogole nad stworzeniem jakiejkolwiek konkurencji z prawdziwego zdarzenia?
Rid
Dopiero dzisiaj zauważyłem diametralną różnice,w PHP,a C#,między językiem parsującym, a kompilowanym,to jest to że
PHP nigdy nie będzie w stanie wygenerować dynamicznie tworzonych tagów po stronie serwera,dlaczego???Ze względu na to że język używa parsowania nie compilowania.Zubaża to OOP w tym języku znacząco.
l0ud
Cytat
PHP nigdy nie będzie w stanie wygenerować dynamicznie tworzonych tagów po stronie serwera

Co masz na myśli mówiąc "dynamicznie tworzone tagi"?
Rid
Pierwsza lepsza strona:http://www.piotrosz.aspnet.pl/post/Dynamic...ronie-aspx.aspx
  1. Label lbl1 = new Label();
  2. lbl1.ID = "lbl1";
  3. lbl1.Text = "Dynamicznie dodana etykieta <br/>";
  4. lbl1.BackColor = System.Drawing.Color.Red;
  5. lbl1.ForeColor = System.Drawing.Color.White;
  6. lbl1.Visible = true;
  7. form1.Controls.Add(lbl1);

Przykładowo:
lbl1.BackColor = "zmienna1";
lbl1.ForeColor = "zmienna2";
Zmienne mogą pochodzić np z jakiegoś selecta i kolory będą zmieniane-wszystko może dziać się po stronie serwera.
W PHP trzeba by było użyć już JS.
Crozin
Cytat
W PHP trzeba by było użyć już JS.
A Ty myślisz, że tam nie jest żaden JS generowany? To nie ma nic wspólnego z językiem samym w sobie. Kwestia odpowiednich bibliotek. W PHP coś takiego również jest jak najbardziej możliwe, jednak nikt tego (chyba) jeszcze nie stworzył.
Rid
Myśli Pan ,że w PHP języku parsowanym, dynamiczne generowanie kontrolek będzie możliwe??
Kompilowanie strony,polega na tym ,że przy pierwszym uruchomieniu "całość strony" jest przekształcana w język zrozumiały dla przeglądarki(trochę laickie wytłumaczenie,ale Pan za pewne to lepiej wie ode mnie- to nie jest sarkazm),
dlatego dynamiczna tworzona kontrolka jest już generowana przed wyświetleniem wyników w przeglądarce,po czym zostaje dodawana do drzewa DOM.
Crozin
A jest jakiś powód dla którego miałoby to być nie możliwe? Koniec końców sprowadza się to "wyłącznie" do wygenerowania odpowiedniego kodu HTML / CSS / JS na podstawie jakiejś tam struktury danych. To się da zrobić w każdym języku. OOP również nie ma tu wiele do rzeczy.
Rid
Być może,ale zastanowiło mnie to bo przeskakując po stronach google nie znalazłem nic na temat.
PHP dynamiczne tworzenie kontrolek,nie spotkałem się też z tematem budowaniem własnych kontrolek,które by miały jakieś własne cechy,atrybuty- ale jak Pan powiedział i też mi się tak wydaje ,że
Cytat
Koniec końców sprowadza się to "wyłącznie" do wygenerowania odpowiedniego kodu HTML / CSS / JS na podstawie jakiejś tam struktury danych

O ile to możliwe,czego nikt nie robi kontrolek serwerowych pod ten język???Od kiedy wyszło w PHP,przestrzenie nazw("namespace"),chyba powinno być to możliwe.Tylko czego się tego nie robi w php tylko używa scryptów java do
generowania "wyższych struktur" takich np jak(tinybox itp.)?
mike
Cytat(Rid @ 3.09.2011, 19:42:44 ) *
Tylko czego się tego nie robi w php tylko używa scryptów java do
generowania "wyższych struktur" takich np jak(tinybox itp.)?
Jak Ty, mało wiesz o technologach. Nie znasz podstawowej nomenklatury nawet związanej z programowaniem.
Po pierwsze JavaScript to nie Java. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć że Kot to to samo co Kotlet.
Po drugie nie mam zielonego pojęcia co to wg. Ciebie są wyższe struktury. Nawet podanie przykładu nie pomaga.
A na koniec taka mała ciekawostka. Wszystkie języki (zarówno PHP jak i Java czy C#) używają JavaScript w kontekście o którym mówimy.
AI jeszcze o co chodzi z przestrzeniami nazw? Co niby miałyby tu zmienić?
Rid
Cytat
Jak Ty, mało wiesz o technologach.
Być może wink.gif
Cytat
Po pierwsze JavaScript to nie Java
- och to ja wiem,źle to napisałem(dziękuję za uwagę).
Widzi Pan ,w asp net,za pomocą biblioteki (dl)np,która jest niczym innym jak kontenerem klas,"rejestruje" się tą bibliotekę
poprzez (register) np
  1. <%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" [b]namespace[/b]="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>

Dam przykład na kontrolce AsyncFileUpload,którą używamy w na swojej stronie w ten sposób.
  1. <asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>

Mało tego tej kontrolki,wogóle nie musimy rejestrowć i generować w html:
Cytat
<%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" namespace="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>
<asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>

możemy to zrobić w code behind deklarując tylko namespace np
Cytat
using AjaxControlToolkit;

a kontrolkę wygenerować dynamicznie według poprzedniego przykładu.
Ale zdążając do sedna sprawy:ta kontrolka to nic innego jak <input type=file></input> poszerzona o dodatkowe atrybuty i funkcje za pomocą namespace AjaxControlToolkit (która jest niczym innym jak zbiorem klas).Mówiąc o wyższej strukturze ,miałem na myśli zmianie fukcjonalności kontrolki w niej samej-bo kontrolka AsyncFileUpload niby zwykły <input type file> a potrafi przesłać plik na serwer asynchronicznie,więc jej cychy jak i funkcjonalność uległy zmianie.
Ja jako potencjalny programista do asynchronicznego pobrania pliku używam po prostu tejże kontrolki,Pan żeby uzyskać podobny efekt w PHP musi użyć Ajaxa.Powie Pan zapewne chwile,ale pewnie w przestrzeni nazwy AjaxControlToolki jest biblioteka, która korzysta z technologii Ajax,i za pewne w 100% tak jest,ale w odpowiedzi odpowiem Panu to niech mi Pan pokaże kontrolkę podobną w PHP ,abym nie musiał ajaxa używać.
Dochodząc do sedna sprawy ,mimo ,że w PHP-wym OOP są już namespace to takich kontrolek nie ma.Dlaczego?questionmark.gif
peter13135
Cytat
Kompilowanie strony,polega na tym ,że przy pierwszym uruchomieniu "całość strony" jest przekształcana w język zrozumiały dla przeglądarki

Coś kręcisz wink.gif. Nie chcę specjalnie się tu mądrzyć, bo możliwe, że jestem bardziej początkujący niż ty. Ale z tego co wiem kompilacja polega na przerobieniu kodu zrozumiałego dla programisty, na kod zrozumiały dla maszyny.
Do przeglądarki serwer wysyła stronę w formacie tekstu html i dla niej jest to bez znaczenia, czy serwer wygenerował ten dokument interpretując kod (od wyrazu interpreter) i następnie go wykonując, czy odpalił gotowy skompilowany zrozumiały dla procesora kod.
co do tych kontrolek, czy to działa tak, że po stronie serwera zeniam jakąś zmienną w programie i automagicznie pojawia się mojej przeglądarce ? jeśli tak, czy to oznacza, że serwer wysyła dane do przeglądarki wcześniej o nie niezapytany questionmark.gif?. Wydaje mi się to dość dziwne w przypadku serwera http. JSem tego się nie załatwi, można oczywiście wysyłać do serwera zapytanko do sekundę i sprawdzać czy coś nowego ma przeglądarka wyświetlić.

edit://
nie ma bo sobie nie napisałeś. Te kontrolki to na moje oko AJAX i nie ma to zbyt wiele wspólnego z NS

Myślę, że rid ma rację, że z językiem skryptowym tego sie nie zrobi, bo on generuje jakąś stronę, wysyła do przeglądarki i kończy działanie.
Być może gdzieś się mylę, proszę rozwinać dyskusję bo jestem ciekawy jak to jest wink.gif.
Rid
Cytat
Te kontrolki to na moje oko AJAX

Nie koniecznie,na ajaxsie świat się nie kończy.Są iframe,hidenfieldy.
Tu ma pan przykład,że wcale nie trzeba używać ajaxa żeby uzyskać efekt asynchroniczności.I tak też jest zbudowane kontrolka AsyncFileUpload.
Tylko czego nie ma gotowych kontrolek w php?Tak żeby cały cod z linku zebrać w namspace i udostępnić programiście,ten
deklaruje tylko nazwe namespace i ma gotową asychroniczną kontrolkę.
mike
Cytat(Rid @ 3.09.2011, 22:12:46 ) *
Tylko czego nie ma gotowych kontrolek w php?
Myślę, że w Prado lub w yii framework znajdziesz. O i widzę, że Lion Framework pozwala podobnie budować aplikacje - używając kontrolek, które będę przeparsowane do HTML'a.
peter13135
Nie rozumiem, co ten post ma wnieść do tematu. Ramka, jest to jakaś asynchroniczność, ale do ajaxa temu daleko. do ramki ładuje się po prostu cały dokument html, ajax potrafi przechwycić odpowiedź serwera, przetowrzyć i wyświetlić w jakimś konkretnym miejscu, czy zmienić atrybut css jakiegoś elementu. hiddenfield już w ogóle nic nie ma do asynchroniczności.

Czy tą kontrolką można przesłać pliki np. 100mb ? czy można uzyskać progress bar ?
Rid
Cytat
Czy tą kontrolką można przesłać pliki np. 100mb ? czy można uzyskać progress bar ?

Nie wiem ,co te pytanie wnosi do tematu ale odpowiem -można zapiąć do niej tzw.thumber jeśli chodzi o wielkość to zależy
od ustawień serwera(IIS),trzeba podnieś limit rozmiaru przesłania danych w requeście.
Gotowe ,lepsze kontrolki z dodatkowymi gadżetami są już płatne-dlatego pole manewru dla freelancerów jest większe.
Budowanie rozszerzonych kontrolek w asp może być łatwiejsze co może być odpowiedzią dlaczego ich nie ma w PHP.
peter13135
Jeśli ta kontrolka uploadu działa tak, jak ta w php, to ja nie widzę sensu jej istnienia. Bo za pomocą tego nie da rady wysłać dużego pliku, ani zrobić progres bara.

Te wszystkie kontrolki są do napisania samemu, jak nie chcesz sam pisać, to skorzystaj z jakiegoś frameworka. Generalnie za pomocą samego jQuery + php tworzenie tych kontrolek jest dość łatwe i nieczasochłonne.

Nie znam asp i nie wiem dokładnie co te kontrolki mają takiego fajnego, czego nie da się uzyskać ajaxem. Uświadom mnie, to może pogadamy inaczej, ale na chwilę obecną uważam, że ten temat prowadzi do nikąd.
Crozin
@Rid, @peter13135: Proszę dokształcie się przynajmniej w teorii i nomenklaturze technologii z którymi obcujecie. Bzdury jakie momentami wypisujecie są przerażające.

Dlaczego w PHP, w bibliotece standardowej nie ma takich rzeczy? Bo nikt ich nie napisał. Ale to już jest kwestia odpowiednich bibliotek / frameworka, nie języka. Nic nie stoi na przeszkodzie byś napisał w PHP zestaw odpowiednich "kontrolek" i kompilator dla nich.
peter13135
Jak pisałem - jestem bardziej początkujący od Rid'a więc, jeśli widzisz jakieś błędy w tym co piszę, to uświadom mnie gdzie się mylę.
Rid
Jeśli skonfiguruje się maxRequestLength i memoryLimit to można sciągnąć ,dowolny rozmiar pliku.Jak mówiłem kwestia
konfiguracji.
mike
~Rid mój ostatni post powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Nie rozumiem po co to drążycie.
peter13135
Super wink.gif. Ale to żadna nowina. To działa tak samo w php jak i asp (z tego co widzę).
Za pomocą flasha można wysłać duży plik, zapisując go na bierząco, bez potrzeby zwiększania memory limit. Jakby tak kilkanaście osób wysyłało plik po pareset mb na maszynie z 2 z gb ramu ... to sam wiesz co by było wink.gif

Rozmowa idzie w niewiadomym kierunku, dostałeś już odpowiedź dlaczego nie ma kontrolek w php. Teraz robimy tylko offtop
mike
Cytat(peter13135 @ 3.09.2011, 23:10:28 ) *
Za pomocą flasha można wysłać duży plik, zapisując go na bierząco, bez potrzeby zwiększania memory limit. Jakby tak kilkanaście osób wysyłało plik po pareset mb na maszynie z 2 z gb ramu ... to sam wiesz co by było wink.gif
Oj żebyś się kiedyś nie zdziwił. PHP (i Apache z tego co pamiętam) również wymaga zmiany/dodatkowej konfiguracji jeśli chcesz sobie podsyłać wielkie pliki.
peter13135
faktycznie, sprawdziłem nie da się ;/ zagalopowałem się wink.gif.
W każdym razie, nie widzę żadnych plusów istnienia tej "kontrolki" działającej na ramce, czyżby to było takie wielkie udogodnienie ?
Rid
+Nie trzeba pchać do tego ajaxa
+nie trzeba kontrolować komunikacji pomiędzy serwerem a klientem.
+wygoda w użytkowaniu(ładujesz kontrolkę i użytkujesz)-na tym chyba polega obiektowość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.