Kupiłem niedawno książkę "AJAX i PHP Praktyczny Kurs" autorstwa Marcina Lisa. Był tam prosty przykład aby udowodnić, że wymiana danych w AJAX nastąpiła bez przeładowania strony. Była biała strona, z przykładowym tekstem oraz przyciskiem który powodował zmianę tekstu na stronie na tekst znajdujący się w pliku dane.txt
Postanowiłem spróbować zrobić coś takiego w stronie ale już z CSS.
Napisałem taki kod do XMLHttpRequest:
<script type="text/javascript"> var XMLHttpRequestObject = null; if (window.XMLHttpRequest){ XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject){ XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function wczytajDane() { if(XMLHttpRequestObject){ var p = document.getElementById("daneajax"); XMLHttpRequestObject.open("GET", "http://link do mojego serwera/dane.txt"); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function() { if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4 && XMLHttpRequestObject.status == 200) { p.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText; } } XMLHttpRequestObject.send(null); } } </script>
Ale nie wiem jak zrobić żeby klikając w normalny tekst w menu (a nie przycisk) następowała zmiana danych.
Proszę o pomoc.