user767
1.09.2011, 19:08:59
Jak wykonać funkcję redirect() w php ?
Tzn. zalogowałem się poprzez kontroler UserLoginController i jestem w pliku login.php chce po zalogowaniu przejść na stronę np. index.php.
Dane złapane po drodze trzeba zapisać w sesji, ale czy do przekierowania użyć tylko funkcji header ?
Spawnm
1.09.2011, 19:17:25
header('location: index.php') w 100% wystarczy.
user767
1.09.2011, 21:10:35
Mam dwa pytania :
1 Jaki jest najlepszy sposób na sprawdzenie, czy użytkownik jest zalogowany ? Nie wystarcza mi porównanie zmiennych sesyjnych lub sprawadzenie czy istnieją.
2. Gdzie należy wysyłać formularze ? Jeśli wyślę do login.php a tam mam 3 lonijki kodu gdzie wczytuje kontroler to jest to dobre ?
adbacz
1.09.2011, 22:03:16
1. A jak masz wykonane logowanie? Tylko na sesjach czy dodatkowo coś, np ciacha lub DB?
2. Jakie formularze? Logowania, komentowania, rejestracji?
doogi
2.09.2011, 09:09:46
Cytat(Spawnm @ 1.09.2011, 20:17:25 )

oczywiście Google z Chrome musiało się wyłamać i dla tej przeglądarki potrzeba trochę więcej zachodu:/
Cytat
I've just discovered that Chrome doesn't perform a Location: instruction unless it gets a Status: first. It's also sensitive to capitalisation.
<?php
header("Status: 200");
header("Location: /home.php");
exit;
?>
[
źródło]
Crozin
2.09.2011, 10:58:12
Cytat
Nie, nie wystarczy. W PHP nie da się wykonać przekierowania. Można co najwyżej poprosić klienta, czyli mnie, a dokładniej to przeglądarkę, by przeniosła mnie w inne miejsce. Tak więc wysyłając nagłówek Location powinieneś również zaserwować normalną treść, chociażby z informacją i linkiem gdzie należy się udać.
cer98
2.09.2011, 11:25:57
Crozin tworzę teraz panel admina i główkuję, jak dać znać routerowi, że to admin ?
Normalnie wycinam wszystko, co zbędne razem z admin.php i index.php przed dekodowaniem i zostaje mi moduł i akcja i parametry.
Czytałem, że każdy moduł posiada mini router, czy powinienem przekazywać dwa parametry url i stronę ?
Jak wygląda twoje przekierowanie np. po zalogowaniu, czyli wywołaniu kontrolera i wczytaniu sesji, cookies ? Ja np. wysyłam na stronę login.php i tam uruchamiam kontroler. Mam dwie metody run() i redirect(). Jeśli ktoś mi wejdzie z adresu na login.php to sprawdza, czy jest zalogowany i mogę wstawić np. panel użytkownika, prośbę o rejestrację.
dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.