Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: header i kodowanie strony iso
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dado
Proble mam taki. dry.gif Wiadmo, że przed użyciem header nie mogę wysłać żadnych nagłówków, czyli nie mogę wysłać też znacznika meta o kodowaniu strony iso... skutkiem czego dane z wpisanego formularza po wysłaniu są zapisywane do bazy danych bez kodowania, w moim przypadku są to komentarze do artykułów.

układ strony jest następujący
Cytat
-  funkcja dopisująca wpis do db
- jeśli true nastepuje przekierowanie[header] do strony z komentowanym artykułem
- jeśli false przekierowanie[header] z powrotem z komuniktem błędu(niewypełnienia pola czy przekroczenia limitu znaków)
- meta tagi np. iso 8859-2  smile.gif
- formularz

Czy ma ktoś pomysł jak zachować kodowanie i jednocześnie zrobić to tak żeby header ciągle działało??
scanner
Dane z formularza idą takim kodowaniem, jakie było użyte na stronie z formularzem.
Ustaw tam poprawne kodowanie i nie mieszaj.
switch
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, bo nie ma problemu z kodowaniem znaków w ISO przy wysyłaniu formularza na serwer. No chyba, że formularz masz napisany w java script co tłumaczy sytuację, gdyz java script "kocha" win-1250 co powoduje takie problemy. Wystarczy, że masz zdefiniowane w nagłówku strony poprawne kodowanie. Nie przeszkadza tutaj wysłanie cookie powyżej nagłówka, czy rozpoczęcie sesji. Nigdy nie miałem tego typu problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.