Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Demon w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Orzeszekk
Witam. Mam może niezbyt typowe pytanie. Potrzebuje sposobu aby skrypt dzialal w tle przez caly czas.

Potrzebuje w PHP utworzyć demona - wątek/skrypt/cokolwiek co bedzie mi działało w tle i np co minute kontrolował stan aplikacji.
Moja aplikacja umozliwia utworzenie turnieju, następnie daje n czasu na zapisanie sie do niego, i gdy nazbiera sie odpowiednia ilosc osob tworzy turniej, bitwy (ktore sa wpisami w bazie danych). I tu rodzi sie problem.
Operacje pilnujace turniejów są zgrupowane w jednej klasie którą po prostu uruchamiam przy kazdym wyswietleniu skryptu ktory jest zwiazany z turniejami, klasa najpierw sama sprawdza czy nic sie nie pozmienialo a nastepnie jest cos tam uruchamiane z tego. Na razie mi to wystarcza, problem jest w tym ze gdybym chcial zrobic system powiadomien na maila np. za 10 minut masz turniej, a przez caly dzien nikt by nie wchodzil na strone to skrypt nie wykona sie ani razu i turniej sie nie utworzy w odpowiednim czasie, dopiero gdy ktos odswiezy strone. Dlatego wolalbym jakiegos demona zrobic.

Jesli mozna tworzyc watki w php (krotko pisze, przerzucilem sie z asp) to utworzylbym cos w stylu wątku ktory dziala niezaleznie od skryptu (skrypt konczy sie a watek dziala dalej). A jak nie da sie to nie wiem. Max czas dzialania skryptu w php to 30 sekund wiec nie wiem jak to optymalnie rozwiazac.

Moge pokombinowac sam i nie zawracac nikomu glowy na forum ale pewnie wyjdzie tak ze wymysle durne i nieoptymalne rozwiazanie a ktos juz to dawno przeanalizowal. Wiec prosze o podpowiedzi.
wizu
Wykorzystaj linuxowy cron i np. exec() z php.
CuteOne
Jeżeli skrypt masz na linuxie poczytaj w manualu o rodzinie funkcji pcntl_ (np. pcntl_fork), która to umożliwia "odłączenie" skryptu od konsoli. Jeżeli używasz winodowsa to w dziale gotowe rozwiązania znajdziesz mój mini poradnik o tworzeniu równolegle kilku demonów
Orzeszekk
Super smile.gif dzięki za podpowiedzi smile.gif

po przeczytaniu poradnika: rozumiem że jezeli skrypt bedzie działał na hostingu np home.pl to z demona nici?
Tam chyba nie dostane praw admina...

moze jest jakis programowy sposob prosto z php?
vokiel
Poza pcntl możesz też skorzystać z programu nohup, ale na home.pl raczej nie dostaniesz dostępu do ssh. Pozostaje więc napisanie skryptu w cron, który uruchomi demona i co minutę będzie sprawdzał czy demon jeszcze żyje, a jeśli nie to go uruchomi od nowa.
Orzeszekk
hosting to glowanet.pl

jak myslicie ten serwer bedzie stał pod windows czy pod linux? zeby zadawac pytania techniczne trzeba miec tam konto a nie moge sie doprosic zleceniodawcy by sie ich zapytal o to
vokiel
Obstawiam, że na 99% Linux
Orzeszekk
Aha ok. No dobra, spróbujemy jak bede mial dostep do serwera. Na razie nie mam więcej pytan, dzięki tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.