Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba do informatyków o wypełnienie ankiety
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
niepasteryzowany
Ankieta skierowana jest do wszelkiej maści informatyków: programistów, adminów, testerów etc.
Jeśli ktoś ma chwilę czasu i ochotę - bardzo proszę o wypełnienie :)
dziękuję w imieniu koleżanki.

-> http://www.ankietka.pl/ankieta/69690/ankie...formatykow.html
Rid
Ta ankieta nie ma nic wspólnego z dziedziną jaką jest informatyka,poza tym uważam ,że to zwykłe wyłudzenie informacji.
Poza tym,odnośnik do innego serwisu(ankieta.pl),jakby Pan nie wiedział tutaj też można tworzyć ankiety,tylko,że do tematyki tego forum
niepasteryzowany
Cytat(Rid @ 10.09.2011, 20:10:21 ) *
Ta ankieta nie ma nic wspólnego z dziedziną jaką jest informatyka

Ta ankieta to kilka kwestionariuszy badających m.in zadowolenie z pracy i umiejscowienie poczucia kontroli.
Grupą badaną są informatycy.

poza tym uważam ,że to zwykłe wyłudzenie informacji.

Ankieta jest anonimowa i dobrowolna.

Poza tym,odnośnik do innego serwisu(ankieta.pl),jakby Pan nie wiedział tutaj też można tworzyć ankiety,tylko,że do tematyki tego forum

Obawiam się, że tutejszy system ankiet nie pozwala na analizę wyników i eksport danych.
Rid
Cytat
Ta ankieta to kilka kwestionariuszy badających m.in zadowolenie z pracy i umiejscowienie poczucia kontroli.
Grupą badaną są informatycy.

Nie pada tam żadne słowo"Informatyk",ani żadne słowo dotyczącej tegoż zawodu,dlatego z przekonaniem mogę stwierdzić ,że to ankieta ogólna.
Cytat
Ankieta jest anonimowa i dobrowolna.

No i bardzo dobrze-chociaż ssl'a tam nie widzę.
niepasteryzowany
Cytat(Rid @ 10.09.2011, 21:25:06 ) *
Nie pada tam żadne słowo"Informatyk",ani żadne słowo dotyczącej tegoż zawodu,dlatego z przekonaniem mogę stwierdzić ,że to ankieta ogólna.

Kwestionariusze mają być wypełniane przez informatyków, dlatego też prośba znalazła się na tym forum.
Wyniki badania posłużą do pracy magisterskiej z psychologii.
!*!
Rid - myślę że koleżanka mogłaby zbadać też Twoją paranoję odnośnie bezpieczeństwa którego się doszukujesz wszędzie tam, gdzie ono nie jest konieczne, żeby nie napisać zbędne.
Rid
Cytat
Rid - myślę że koleżanka mogłaby zbadać też Twoją paranoję odnośnie bezpieczeństwa którego się doszukujesz wszędzie tam, gdzie ono nie jest konieczne, żeby nie napisać zbędne.

Poczucie bezpieczeństwa jest ważne,jak nie najważniejsze wink.gif
Cytat
Kwestionariusze mają być wypełniane przez informatyków, dlatego też prośba znalazła się na tym forum.
Wyniki badania posłużą do pracy magisterskiej z psychologii.

To trzeba było od razu,różne hochsztaplerstwo się trafia,jak najbardziej teraz wypełnie ,aby pomóc cool.gif
everth
A można prosić o temat pracy? Pytania co nieco mi sugerują ale wolę mieć pewność.

PS: Pytania nie uwzględniają pracy na własny rachunek. Trochę śmiesznie odpowiadać o możliwość awansu czy o stosunek szefa do mnie (jedno takie pytanie się chyba trafiło) - w końcu szef to ja czy może mój klient?
niepasteryzowany
Cytat(everth @ 10.09.2011, 22:01:40 ) *
A można prosić o temat pracy? Pytania co nieco mi sugerują ale wolę mieć pewność.

"Poczucie umiejscowienia kontroli a satysfakcja z pracy u informatyków"

Cytat(everth @ 10.09.2011, 22:01:40 ) *
PS: Pytania nie uwzględniają pracy na własny rachunek. Trochę śmiesznie odpowiadać o możliwość awansu czy o stosunek szefa do mnie (jedno takie pytanie się chyba trafiło) - w końcu szef to ja czy może mój klient?

Racja.
Jest mało dobrych testów do mierzenia satysfakcji, dostępne nie uwzględniają przypadków samozatrudnienia.
Poza tym są dość stare (lata szescdziesiate).
pedro84
Cytat(Rid @ 10.09.2011, 21:49:28 ) *
To trzeba było od razu,różne hochsztaplerstwo się trafia,jak najbardziej teraz wypełnie ,aby pomóc cool.gif

Rid, nie żebym się czepiał, ale ten cytat rozumie się sam przez się tongue.gif
Cytat
Mam na imię Kasia, jestem studentką piątego roku psychologii stosowanej na Uniwersytecie Jagiellońskim i aktualnie jestem w trakcie pisania swojej pracy magisterskiej.

@autor - Wypełnione.
ADeM
W drugiej części ankiety brakuje przy każdym pytaniu czegoś w stylu "inne"/"nie zgadzam się z żadnym"/... Nie da się też pominąć wybranych pytań, co powoduje, że w niektórych przypadkach musimy wybierać odpowiedzi, z którymi się nie zgadzamy.
niepasteryzowany
Zgadza się. O ile wiem to celowe.
lobopol
Celowe wymuszanie błędnych odpowiedzi do najlogiczniejszych nie należy
niepasteryzowany
Nie ma błędnych odpowiedzi.
Tak jak tam napisano, należy wskazać, co jest bardziej zgodne z Twoim własnym przekonaniem.
Jabol
Ankieta niestety muszę przyznać jest na niskim poziomie i metodycznie do mnie nie przemawia. Niektóre pytania są typu: Które z podanych dwóch zdań bardziej do Ciebie przemawia: Ser jest żółty. Ser ma dziury. Chciałem pomóc i wypełnić ale jedyną możliwością byłoby pisanie totalnego bezsensu, gdyż udzielanie sensownych odpowiedzi przy tych pytaniach nie wydawało mi się możliwe.
Na Twoim miejscu skonsultowałbym tę ankietę z promotorem i dość gruntownie przeredagował.
niepasteryzowany
To praca koleżanki, ale oczywiście przekażę jej Twoją uwagę.
Jeśli wziąć pod uwagę, co bada kwestionariusz w części II, to zaczyna mieć to sens.

Co do niskiego poziomu - autorem jest znany psycholog, pan Julian Rotter, twórca teorii poczucia umiejscowienia kontroli.
Nie sądzę, by był traktowany poważnie (a jest) tworząc mało wartościowe narzędzia.
lobopol
Jeżeli to jest narzędzie jakiegoś znanego doktora to tylko świadczy o bardzo niskim stopniu wiedzy tego doktora skoro zwykły prosty programista wyłapuje takie głupoty nie w swojej branży smile.gif
niepasteryzowany
czyli gość 40 lat temu napisał kwestionariusz, zrobił klucz, badania, publikacje a wszyscy się nabrali? wink.gif
everth
Cytat(lobopol @ 11.09.2011, 19:13:14 ) *
Jeżeli to jest narzędzie jakiegoś znanego doktora to tylko świadczy o bardzo niskim stopniu wiedzy tego doktora skoro zwykły prosty programista wyłapuje takie głupoty nie w swojej branży

Zwykły programista zwykle nie jest inteligentny. On po prostu sądzi że jest Wybrańcem który zrozumiał Matrix nie rozumiejąc że to tylko jedna z metod kontroli biggrin.gif

Cytat
czyli gość 40 lat temu napisał kwestionariusz, zrobił klucz, badania, publikacje a wszyscy się nabrali?

Bazując na moim doświadczeniach z nauką polską to nie byłbym taki pewien że nie wink.gif. Psychologia śliska rzecz, jak zresztą wszystkie nauki społeczne.Twoja koleżanka pewnie wie że było już w psychologii parę skandali z teoriami których wartość opierała się głównie na tradycji (albo przyklepaniu środowiska) a nie twardych dowodach. Zresztą medycyna jakieś ~20 lat wstecz też cierpiała na taką przypadłość (teraz też cierpi ale jakoś mniej<to widać>)

Pewnie praca będzie przypominać kolejną z serii "bierzemy teorię XYZ, machamy jakąś statystykę i podciągamy wyniki pod założone wnioski", dzięki Internetowi teraz jest to nawet prostsze (nie trzeba zbierać danych). Chciałbym się mylić :/
niepasteryzowany
Cytat(everth @ 11.09.2011, 20:06:42 ) *
Pewnie praca będzie przypominać kolejną z serii "bierzemy teorię XYZ, machamy jakąś statystykę i podciągamy wyniki pod założone wnioski", dzięki Internetowi teraz jest to nawet prostsze (nie trzeba zbierać danych). Chciałbym się mylić :/

Mam nadzieję, że będziesz się mylił smile.gif
ixpack
A to, że ktoś ma tytuł profesora robi z niego alfa-omegę? Często głupiec ma coś mądrego do powiedzenia. Więc dlaczego nie podważyć ankiety napisanej przez super hiper mądrego, wszystko wiedzącego PROFESORA znanego...
Dajcie spokój, gdyby nie nowe pomysły, nasza ciekawość to nadal żylibyśmy w jaskiniach.

Wypełniam...
Wypełniajcie - niech psycholodzy nadal myślą, że wiedzą co w ludzkim mózgu piszczy...
peter13135
Tak się zastanawiam nad użytecznością tej ankiety i tego typu pracy magisterskiej. Czy może mi ktoś powiedzieć, prostymi słowami, co kryje się za nazwą "Poczucie umiejscowienia kontroli a satysfakcja z pracy u informatyków" questionmark.gif Rozumiem tylko drugą część tego zdania. Oprócz tego, co taka praca magisterska ma wnosić do tematu ? Czy dla przyszłego potencjalnego informatyka taka praca mogła by być pomocna ? Czy ta praca magisterska może być wiarygodna skoro wrzuca do jednego worka programistów, grafików, administratorów serwera, i innych "fachowców do spraw instalowania łindołsa, ofisa i tworzenia skrótów na pulpicie", oraz jest tworzona przez osoby których wiedza na temat informatyki jest niewielka ?

Moim zdaniem, taka praca magisterska to strata czasu, niczego nie wnosi do tematu. Zbyt wielu jest urzędasów i pseudo uczonych, którzy mają w głowie tony bzdur i żyją na koszt osób ciężko pracujących, dzięki którym nasza gospodarka jeszcze jakoś funkcjonuje.
Być może się mylę, moja wiedza na temat psychologii jest niewielka... myślę, że nie inaczej jest z wiedzą na temat informatyki u psychologów.
niepasteryzowany
Cytat(ixpack @ 12.09.2011, 09:06:46 ) *
Więc dlaczego nie podważyć ankiety napisanej przez super hiper mądrego, wszystko wiedzącego PROFESORA znanego...

Napisałem jedynie, że jest znany.
"super hiper mądrego, wszystko wiedzącego" to już Twoje słowa wink.gif

Cytat(ixpack @ 12.09.2011, 09:06:46 ) *
Wypełniajcie - niech psycholodzy nadal myślą, że wiedzą co w ludzkim mózgu piszczy...

Spokojnie.. nie wiedzą - dlatego prowadzą badania.

Cytat(peter13135 @ 12.09.2011, 13:02:38 ) *
Czy może mi ktoś powiedzieć, prostymi słowami, co kryje się za nazwą "Poczucie umiejscowienia kontroli a satysfakcja z pracy u informatyków" questionmark.gif Rozumiem tylko drugą część tego zdania.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Poczucie_umie...wienia_kontroli

Czy dla przyszłego potencjalnego informatyka taka praca mogła by być pomocna ?

Nie wydaje mi się. Dla psychologa owszem.

Czy ta praca magisterska może być wiarygodna skoro wrzuca do jednego worka programistów, grafików, administratorów serwera, i innych "fachowców do spraw instalowania łindołsa, ofisa i tworzenia skrótów na pulpicie"

Bez przesady. Kucharzy, poskramiaczy dzikich zwierząt i linoskoczków nie proszono o udział.
O ile wiem graficy nie są informatykami, "fachowcy do spraw instalowania łindołsa, ofisa i tworzenia skrótów na pulpicie" również.

Czy ta praca magisterska może być wiarygodna skoro (...) jest tworzona przez osoby których wiedza na temat informatyki jest niewielka ?

Oczywiście. To praca z psychologii, nie informatyki.

Moim zdaniem, taka praca magisterska to strata czasu, niczego nie wnosi do tematu.

Jakiego znów tematu?

Zbyt wielu jest urzędasów i pseudo uczonych, którzy mają w głowie tony bzdur i żyją na koszt osób ciężko pracujących, dzięki którym nasza gospodarka jeszcze jakoś funkcjonuje.

Pozdrawiam jedynie słusznie ciężko pracujących smile.gif

Dziwię się, że krytykujesz czyjąś pracę, skoro, jak sam napisałeś na początku, nie rozumiesz jej tematu...

Rid
Cytat
Zbyt wielu jest urzędasów i pseudo uczonych, którzy mają w głowie tony bzdur i żyją na koszt osób ciężko pracujących, dzięki którym nasza gospodarka jeszcze jakoś funkcjonuje.

Nie można tak ,mówić o żadnej dziedzinie, gdyż każda czasami się przydaje.
Np.Odnośnie psychologii,może i ta dziedzina kiedyś ci służyć pomocą ,jak na przykład dziewczyna cię ,rzuci ,albo żona zdradzi i nie będziesz mógł się pozbierać.
Znam taki przypadek że w wojsku jeden strzelił sobie w łeb bo go kobieta rzuciła i pomoc w takim przypadku psychologa jest bezcenna.
everth
Cytat

Najśmieszniejsze w tym wszystkim może być to że może być dokładnie na odwrót (tzn. funkcjonuje jeszcze dzięki tym urzędnikom).
peter13135
Ok. Może trochę przesadziłem. Psychologowie, urzędnicy są potrzebni, ale na pewno w jakimś ograniczonym stopniu. Dobrze wiemy, że w Polsce urzędników, pracowników umysłowych jest zbyt wielu. PO obiecywało, że zredukuje ich liczbę, niestety stało się zupełnie odwrotnie. Dla przykładu (wiem, że zbaczam lekko z tematu): Zgoda na podłączenie wody do budynku (na "podobno" własnej ziemi) kosztuje 1500zł - to sprowadza się do jednego podpisu. Wykopanie "rowu" na rurę koparką, ułożenie rur i dniówki dla 3 osób kosztowało 700zł. Gdzie tu jest równowaga ? Przykładów mogę wymieniać więcej, ale nie po to jest ten temat. Z tego co mi wiadomo, problem bezrobocia w większym stopniu dotyczy humanistów, niż "inżynierów", co jest kolejnym dowodem na niskie zapotrzebowanie na tego typu usługi.

Nie wiem czy psycholog też się łapie pod tego urzędnika, może z tym też trochę przesadzam.

Cytat
Najśmieszniejsze w tym wszystkim może być to że może być dokładnie na odwrót (tzn. funkcjonuje jeszcze dzięki tym urzędnikom).

Tak, są pewnie takie przypadki. Zauważ jednak, że państwa z niższymi podatkami (czyli jednocześnie, mniejszą biurokracją) mają większy wzrost gospodarczy, w takich krajach po prostu żyje się lepiej, bo na jednego pracującego przypada mniej urzędników do wyżywienia. Zauważ, że większość państw po wejściu do ZSRE (związek socjalistycznych państw europejskich, inaczej unia europejska) jakoś nie zanotowały poprawy życia, czy wzrostu gospodarczego.

OK. Być może moje negatywne nastawienie na biurokrację niesłusznie dotknęło psychologię. Nie miałem okazji być u psychologa, więc nie potrafię ocenić użyteczności tych specjlastów. W każdym razie, wyraziłem tylko swoją opinię, mam nadzieję, że nikt nie ma mi tego za złe.
Pozdrawiam wink.gif
mike
~peter13135 czy Ty w ogóle wiesz na jaki temat tu się rozmawia? Odnoszę wrażenie, że nie wiesz.
Poza tym piszesz kompletnie od rzeczy ładując pracowników naukowych oraz urzędników do jednego wora a na koniec ich wszystkich oceniasz pomimo tego, że kompletnie nie znasz specyfiki zawodu psychologa.
Ochłoń chłopcze, przeczytaj raz jeszcze wątek później po prostu już nic nie pisz.
ixpack
Cytat(niepasteryzowany @ 12.09.2011, 17:11:39 ) *
Napisałem jedynie, że jest znany.
"super hiper mądrego, wszystko wiedzącego" to już Twoje słowa wink.gif

Spokojnie.. nie wiedzą - dlatego prowadzą badania.

Nie rób ze mnie debila. Wczuj się w swoją wypowiedź, gdy np. stoisz przed kimś - będzie "znany profesor... łał", rozumiesz? A ja mówię to lekko z jajem, bo imo to że ktoś tam coś udowodnił, napisał nie oznacza tego, że ktoś inny nie może zrobić tego samego lepiej - i tylko o to mi chodzi. Wszystko da się obalić, nawet teorię względności etc. Wystarczy inne spojrzenie na świat.

Co do 2-go - masz rację wink.gif
peter13135
@Mike.
Oceniam ich wszystkich ? Dobre. Wyraźnie napisałem:
Cytat
Nie miałem okazji być u psychologa, więc nie potrafię ocenić użyteczności tych specjlastów.

Więc nie mów mi, że ich oceniam. Przynajmniej nie w tym poście.
Oceniłem tylko nadmierną biurokrację, wiem, że w złym temacie, trochę z emocjami:
Cytat
OK. Być może moje negatywne nastawienie na biurokrację niesłusznie dotknęło psychologię

Wiem, że to jest offtop i do niczego ta moja gadka nie prowadzi.Mocno zboczyłem z tematu, więc obiecuję, że w tym temacie więcej moich mądrości nie zobaczyćie. Jednak to co piszesz mija się z prawdą, bo w moich wypowiedziach było więcej pytań, niż twierdzień jeśli chodzi o psychologię.
niepasteryzowany
Cytat(ixpack @ 13.09.2011, 09:22:54 ) *
Nie rób ze mnie debila.

Nie miałem takiego zamiaru.

Cytat(ixpack @ 13.09.2011, 09:22:54 ) *
Wszystko da się obalić, nawet teorię względności etc. Wystarczy inne spojrzenie na świat.

Pełna zgoda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.