dragossani
26.03.2003, 18:21:24
Ponieważ w ciągu ostatnich kilku dni zaszły zmiany w funkcjonowanie forum, postanowiłem napisać w skrócie o tym co się zmieniło i co z tego wynika.
[list]
To tyle na ten moment. Drastycznych zmian w funkcjonowaniu forum nie należy się spodziewać, choć postaram się stopniowo wprowadzać pewne usprawnienia.
Większych zmian można natomiast spodziewać się jeśli chodzi o funkcjonowanie strony głównej php.pl. Nie chcę tutaj teraz rozwodzić się na ten temat. Wszystkie informacje będę publikował na odpowiednim forum.
itsme
26.03.2003, 19:13:31
w sumie milo by było wiedzieć czego oczekujecie po zmianach

?
moze ktos ma jakies konkrety ogolnie tak jak napisal nowy admin w jednym ze swoich postow powstanie strona www.php.pl z ogolnie dostepnym kodem ...
czy oczekujecie czegos specjalnego?
ps. mysle ze pod koniec czerwca jak sie uda jakies spotkanie sie zorganizuje byla ankieta na www.php.one.pl ale niestety procz ankiety narazie cisza

(
scanner
26.03.2003, 21:34:51
To ja tak na dobranoc zapytam:
1. Czy przewidujecie posprzatanie bazy forum z kont nieuzywanych?
2. Pod jakim adresem w koncu forum działa?
3. Proponuję, aby:
a) polaczyć dzialy Skrypty i php (i tak "jestem początkujący" nie wiedzą, gdzie pisać)

Uruchomić dział HTML - przyda się tym najbardziej początkującym.
No i gratulacje dla
itsme oczywiście.
itsme
26.03.2003, 21:45:47
dzieki scanner ale nic za darmo bralem czynny udzial (przynajmniej w poczatkowej fazie) podczas wykupienia od hypera domeny php.pl lacznie z obecnym forum.
zakupilem domene php.com.pl aby wszystko bylo u nas.
1. Nie myslalem i sadze ze dragossani tez nie ale nalezy to zrobic prawdopodobnie wyslemy e-maile z linkiem do potwierdzenia kto nie potwiedzie tego konto zostanie usuniete
2. forum dziala pod adresem php.pl docelowo bedzie funkcjonowac tak jak dawniej czyli forum.php.pl i oczywiscie forum.php.com.pl
3a. hmmm z dzialami strony php.pl to chcialbym podzielic je tematycznie ale w sposob nastepujacy php, mySQL JAVA HTML .... nie zas Kursy, Skrypty Co o tym sadzicie ?
3b. tak jak najbardziej
4. Grupa moderatorów nie jest zamknięta sadzę że przy większych zmianach i ta grupa się powiększy
GeoS
26.03.2003, 22:10:33
1. Doprowadzilbym do "nomalnosci" sesje - robi sie niezly syf z ciaglym logowaniem i szukaniem nieprzeczytanych postow.
2. Radzilbym dodanie nowego dzialu dla poczatkujacych i tam tematy bylyby wrzucane jak leci.
Dzial SQL mozna zostawic jak jest, tylko z dalszym podzialem na My, Postgre, Oracle, ...
To na tyle moich przemyslen na chwile obecna.
PS Gratulacje dla wszyskich za wszystko
dragossani
26.03.2003, 22:12:33
Moje stanowisko:
ad.1. Porządki będą. Kwestia tylko wyboru metody. Myślę, że nie ma sensu rozsyłać wszystkim maili z pytaniem czy chcą mieć nadal konto na forum. Skoro go nie używają to nie muszą go mieć. Czytać posty można i bez konta. Roześlę tylko po fakcie informacje, że konto zostało zlikwidowane i dlaczego. Powiedzmy, że konta założone wcześniej niż miesiąc temu, które do dziś nie zostały ani razu użyte, zostaną polikwidowane. Data przeprowadzenia tej operacji - najbliższy tydzień.
ad.2. Na razie jest jeszcze nieco bałagan. Konfiguracja docelowa (w ciągu kilku dni): forum.php.pl, forum.php.com.pl - tutaj będzie forum; php.pl, www.php.pl, php.com.pl, www.php.com.pl - tu będzie strona główna. Linki zawierające klub69 wynikają z błędnej konfiguracji phpBB. Konfigurację poprawię jak nie będzie na forum użytkowników (nad ranem) aby nie powodować przerw w funkcjonowaniu forum.
ad.3.a) Nie jestem przekonany do tego pomysłu. Może lepiej zadbać, aby forum Skrypty było właściwie używane? Właściwie czyli do problemów z uruchamianiem gotowych, cudzych skryptów. Uważam, że warto zmienić opisy forum na bardziej wymowne i uzgodnić z moderatorami metody postępowania.
ad.3.

Zgadzam się z tym. Skoro jest forum SQL, to dlaczego nie ma forum HTML? - przecież tematyka mocno wiąże się z php. Forum wkrótce powstanie.
DeyV
27.03.2003, 09:47:03
ad1. Wydaje mi sie, że jednak należałoby poinformować użytkowników jeszcze przed faktem ich usunięcia. Tym bardziej, ze okres miesiaca do długich wcale nie należy. To prawda, zę nie mam sensu wysyłać takowego do wszystkich, lecz do tych, co są nieaktywni - chyba by niezaszkodziło. Zawsze w końcu jest szansa, że się obudzą...
ad 3a. Czy jest sens tworzenie osobnych forów dotyczących różnych baz danych? W końu wiekszość problemów i tak ogranicza się do SQL.
ad 3a 2. Czy chcemy by to było forum o wszystkim? Chyba nie. A na pewno tak się stanie, jak zostaną tu dodane tematy typu Java, (a może jeszcze Flash i webdesign :? ) Jestem na NIE.
Nich to forum zostanie tym czy jest teraz, czyli miejscem spotkań programistów.
Seth
27.03.2003, 16:22:19
Wiec po po pierwsze to wprowadzanie forum Java jest bezsensem. Zgadzam sie natomiast na to aby byly takie fora: DHTML i HTML oraz pozostale, ktore juz sa. Podzielenie forum Bazy Danych na poszczegolne moglo by nieco uporzadkowac forum ale i to moze miec swoje konsekwencje - gdy bedzie duzo for bedzie nieco balagan. Klimat na tym forum jest miedzy innym spowodowany tym, ze nie rozdrobnione jest na wiele stron webmastera, a poswiecone glownie php i to co sie z tym wiaze.
Podzielam tez to co mowi DeyV.
P.S. PLZ ZROBCIE COS Z SESJAMI caly czas mi wyskakuje invalid_session. Z gory dziekuje
dragossani
27.03.2003, 23:05:11
Za to właśnie nie lubię dns'ów - zanim zmiany się rozpropagują, mija wieczność. Problemy powinny już powoli zanikać. Ustawienia cookie poprawione, adresowanie nazwy domeny powinno też się wkrótce uspokoić.
Co do nowych forum, to z pewnością jest miejsce na forum HTML (a konkretniej XHTML, bo to obowiązujący standard + CSS w ten sam worek myślę). Jutro z nim ruszamy.
itsme
28.03.2003, 07:26:37
moj podzial w pkt 3 dotyczyl sie strony php.pl:(( nie forum sorry ze sie jasno nie wyrazilem
co do podzialu [bazy danych] jestem za tym stanem co jest czyli jeden dział bo bedzie tak ze w pozostalych dzialach pojawi sie 1 post na dwa tygodnie
co do dzialu HTML + CSS ..... sadze ze to jedyny dodatkowy dzial jaki winien powstac i na tym koniec
cala reszta typu JAVA na stronie php.pl jako kurs czy tez pare art i skryptow
LeWaR
28.03.2003, 10:12:12
Mi osobiście obecny podział forum bardzo odpowiada, dodanie forum HTML poprawi sytuację jeszcze bardziej na +! Podstawy się niektórym przydadzą... Ale z Javą to faktycznie byłaby przesada...
Dołączam się do gratulacji dla itsme!
Pozdrawiam wszystkich
LeWaR
DeyV
28.03.2003, 12:37:04
Wydaje mi się, że poprzednie usytuowanie forum php PRO - jego harakterystyczne oddzielenie, powodowało, że nie korzystało z niego tylu nowych, czyli już na poziomie podśwadomości zachodziła selekcja trafiajacych tu materiałów.
Po co wiec zmieniać coś, co dobrze funkcjonowało?
Proponuję podział:
php
Skrypty
Bazy danych
Xhtml
##########
Apache
php PRO
##########
Hydapeark
Praca oferowana
##########
Opinie
php.pl
dragossani
28.03.2003, 12:52:39
Moim zdaniem, nad poziomem wypowiedzi na php Pro powinni czuwać moderatorzy. Logicznie, forum to stanowi uzupełnienie forum php, dlatego uważam, że jest teraz we właściwym miejscu. Można spróbować dodatkowo oznakować to forum i na czerwono napisać, że należy przeczytać obowiązujące zasady, zanim się tam cokolwiek opublikuje.
Oczywiście nie będę obstawał przy swoim, jeśli większość będzie za innym rozwiązaniem. Proszę więc o wyrażanie swoich opini w sprawie rozmieszczenia działów.
Myślę, że powstanie też regulamin dla całego forum, zawierający zasady i porady dotyczące korzystania z niego.
itsme
28.03.2003, 14:09:11
sadze ze pomysl z kolorem czerwonym i malymi zasadami jest dobry mozna sprobowac zastosowac POPUP ale nie wiem co wy na to
Sir Blade
28.03.2003, 14:16:00
widze, ze wiosenne porzadki w toku
wedlug mnie wszystkie fora powinny miec taki sam kolor. inna sprawa to dac jakis regulamin dla php pro.
jeszcze wywalic hydypark z czesci czysto programistycznej. mona go przeniesc nizej
DeyV
28.03.2003, 14:32:10
POPUP'om powiedz NIE
Przecież i tak nikt ich nie czyta, tylko jak najszybciej szuka takiego małego iksika w wiadomym celu.
Natomiast wyraźniejszy podpis forum - to mogłoby mieć sens. Choć i tak wydaje mi się, że PRO nie dotyczy tak naprawdę zagadnień skaładni php, tylko stało sie czymś więcej - miejscem rozważań raczej teoretycznych, projektowych, które mogą się przydać również piszącym w innych językach.
Stąd mój wniosek by je wizualnie oddzielić.
itsme
28.03.2003, 15:09:08
mam wnioski ktore wydobylem ze swojej jednej szarej komorki
musi powstac regulamin forum ktory:
- zostanie rozeslany do wszystkich
- podczasz rejestracji nalezy go zaakceptowac
- bedzie na stronie www.php.pl
- bedzie ogarnial cale forum
koniec
GeoS
30.03.2003, 22:30:54
Ja bym dodal jeszcze do forum modul obslugi GG
Moze nie tyle co bramke, ale ikonke pod kazdym postem (jesli piszacy podal numer GG) z wlasciwie sformatowanym linkiem.
scanner
4.04.2003, 07:23:14
jeśli GG, to też WPKontakt - to tylko jedna ikonka więcej.
<update> http://kontakt.wp.pl/kontaktWWW.html </update>
Wczoraj podebatowaliśmy troszkę z itsme i może część moich pomysłów, które mu przekazałem da się zrealizować. Ale właśnie wpadłem na myśl: Jest tu kilku Pro. Znają standardy itp. Może by tak napisać po naszemu, polskawemu, jak pisać np. dokumentację do skryptów, jakie techniki wykorzystywać.
Przydałaby się też biblioteka kodów, które można by po weryfikacji zamieszczać w bazie. I tu już można skorzystać z mikropłatności. Chcesz udokumentowany kod? Wyślij smsa na numer..
itsme
4.04.2003, 07:56:41
sms - nie
scanner
4.04.2003, 09:23:29
przelew?
ramze
7.04.2003, 22:56:07
Panowie, taki zbiór to kopalnia wiedzy, ustalcie sensowną opłatę no n.p. 30zł i płatność kartą kredytową lub przez payU. Przez co unikniecie nadmiernej eksploatacji skryptów a przy okazji zarobicie pieniądze na rozbudowę i funkcjonowanie php.pl
LeWaR
8.04.2003, 10:12:19
Cytat
Panowie, taki zbiór to kopalnia wiedzy ...
Jeszcze większa kopalnia to userzy odpowiadający na posty. Suchy skrypt z opisem to jedno, a rzeczowa odpowiedź to co innego ...
Pozdrawiam
kurtz
13.04.2003, 01:13:48
Cytat
ps. mysle ze pod koniec czerwca jak sie uda jakies spotkanie sie zorganizuje byla ankieta na www.php.one.pl ale niestety procz ankiety narazie cisza :((
heh to ty nie wiesz ze swiat jest maly?.. wystarczylo glosniej powiedziec ;)
moze przyjac ten czerwiec za obowiazujacy? kasat tez proponowal blizej wakacji. mysle ze moglbym (pomoc) zalatwic promocje medialna w prasie branzowej.
w kwesti formalnej - do polowy marca na prawde nie mialem czasu zeby pozadnie usiasc nad php.one.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.