Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyciąganie wszystkich użytych zmiennych w skrypcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sobstel
czy możliwe jest (np. na końcu skryptu albo po zaincludowaniu) wyświetlenie nazw i/lub wartości wszystkich zmiennych, które zostały użyte w skrypcie?
sztosz
To zależy, możesz zrobic np:
  1. <?php
  2.  
  3. echo $zmienna1 $zmienna2 $zmiennan;
  4.  
  5. ?>

Ale nie wiem czy o to ci chodzi.

Bo jezeli tylko te uzyte a nie wszystkie zadeklarowane to...nie jestem pewien co rozumiesz przez użyte.
kszychu
Cytat(sztosz @ 2004-06-29 10:41:16)
Bo jezeli tylko te uzyte a nie wszystkie zadeklarowane to...nie jestem pewien co rozumiesz przez użyte.

A Twój sposób to jakie zwróci? Użyte czy zadeklarowane?

@sopel: spróbuj tym: get_defined_vars(). Po więcej informacji na temat tej funkcji odsyłam do manuala.
sztosz
Przepraszam skupiłem sie na wartosciach zmiennych zamiast na przeczytaniu ze zrozumieniem sad.gif
sobstel
Cytat(kszychu @ 2004-06-29 10:47:53)
spróbuj tym: get_defined_vars(). Po więcej informacji na temat tej funkcji odsyłam do manuala.

dzięki za pomoc. zastanawiałem się czy jesli ktoś zrobi include() mojego pliku .php w swoim skrypcie to czy będzie mógł w jakiś sposób wyciągnąć użyte w nim zmienne. na szczęście (z tego co doczytałem w manualu) funkcja ta nie zwraca zmiennych z zaincludowanego pliku.
Jabol
o ile wiem nie da się wyciągnąć zmiennych, które użyte były tylko w zaincludowanym pliku. Jeżeli chcesz zmienne zadeklarowane/zmienione w nowym pliku to porównaj sobie tablice $_GLOBALS sprzed i zpo zaincludowania as follows
  1. <?php
  2. $tmp_GLOBALS=$_GLOBALS;
  3. require_once(&#092;"plik;)\");
  4. porownaj($tmp_GLOBALS, $_GLOBALS);
  5. ?>
oczywiście funkcje porównaj piszesz sobie sam i jeżeli będzie dobra to wyciągnie Ci wszystkie zmienne których wartość została zmieniona bądź które zostały dopiero w tym pliku zadeklarowane. Normalnie nie ma możliwości sprawdzenia jakie zmienne zostały użyte, ale możesz spróbować tego dojść używająć rozszerzeń do debugowania.
Mam nadzieję, że pomogłem
Adam
seaquest
@Jabol zamiast porownaj to array_diff" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.